Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Δημόσια έργα δύο ταχυτήτων!

το είδαμε στην εφ. Καστοριανή Εστία

 
 
Θεωρώ ότι η  λειτουργία της Δημοκρατίας, με την οποία ψηφίζονται οι νόμοι στο εθνικό κοινοβούλιο, που αποσκοπούν στην προστασία και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, δεν επαρκούν από μόνοι τους, για να εξασφαλίσουν και την εφαρμογή τους, από τις κατά τόπους υπηρεσίες του κράτους, που ευθύνονται για την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία υποτίθεται βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη!

Εν προκειμένω, αρμόδια για την κατασκευή των έργων στο νομό και για την τήρηση της νομιμότητας των διαδικασιών, είναι η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της (απερχόμενης) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς, η επωνομαζόμενη και ως “Αυλή των Βερσαλλιών”, από τους υπαλλήλους των άλλων ορόφων του μεγάρου!

Το έργο που ανέλαβε να εκτελέσει τελευταία η ΔΤΥ και αποδείχθηκε το “πάρθιο βέλος” κατά της αξιοπιστίας της, είναι το περιβόητο......
 
 
 
δημοτικό πάρκιγκ, απέναντι από τη νομαρχία, που ακολουθεί τις “μεταφυσικές” ιδιότητες της χαμένης Ατλαντίδας, αφού οκτώ μήνες το χρόνο, είναι... υποβρύχιο και μόνο τέσσερις γίνεται υπέργειο και επανέρχεται σε φυσιολογικές συνθήκες!
Το φαινόμενο αυτό ανέλαβε να “εξιχνιάσει” κατά παρέκκλιση, η Ν.Α. Καστοριάς, αφού εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια, περιορίζεται μόνο στις... εισπράξεις, από την διαχείριση του ηλεκτρονικού συστήματος στάθμευσης, στο συγκεκριμένο πάρκιγκ!
Έτσι, αποφασίστηκε να δημοπρατηθούν τα... αντιπλημμυρικά έργα του πάρκιγκ, σε πρώτη φάση, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ. Αλλά το υψηλό ποσοστό έκπτωσης, που έφθασε στο 62% (!) προοιωνίζονταν την ομιχλώδη συνέχεια...
Αντί να προκηρυχθεί δεύτερο διαγωνισμός, για συμπληρωματικά έργα στο ίδιο πάρκιγκ, οι ιθύνοντες των τεχνικών υπηρεσιών, με νομότυπες διαδικασίες και χωρίς να μπούνε στην ουσία του νόμου,για την διασφάλιση της διαφάνειας και της αρχής της οικονομικότητας, αναθέτουν στον ίδιο εργολάβο παρόμοιες εργασίες, με αρχικό ποσό 45.000 ευρώ αλλά με έκπτωση μόλις 2%!!!
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι στο πρώτο έργο, για κάθε 100 ευρώ φυσικού αντικειμένου, ο φορολογούμενος πολίτης πλήρωσε 38 ευρώ. Ενώ για το συμπληρωματικό, ο ίδιος φορολογούμενος, για παρόμοιο φυσικό έργο των 100 ευρώ, θα πληρώσει 98 ευρώ! Κι όλα αυτά χάρις στο “λάλον δαιμόνιο” κατά τον Σωκράτη, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Καστοριάς.
Μετά από αυτά, θα περίμενε κανείς ο πολύπειρος Νομάρχης να μη δεχθεί την εισήγηση και να αποπέμψει την σύμβαση, ως μη συμφέρουσα προς το δημόσιο. Δεν λειτούργησε όμως έτσι η εμπειρία του, η οποία προφανώς κάτω από το προεκλογικό άγος, ατόνησε σε βαθμό επικινδυνότητας τα αντανακλαστικά του!
Οι πολίτες όμως δικαιούνται να έχουν άποψη για την διαδικασία που όζει μια βαριά μυρωδιά “ναφθαλίνης” και πελατειακού καπιταλισμού!
Είναι η ανίατη νόσος, από την οποία πάσχει ολόκληρος ο δημόσιος τομέας, που μας οδήγησε στο ΔΝΤ και τις παρενέργειές του...
Τα δεινά αυτά, βέβαια δεν αφορούν τους υπαλλήλους του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφού ούτε πρόκειται να απολυθούν ούτε το επίπεδο διαβίωσης τους να πληγεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Τα πάντα είναι θέμα συνείδησης. Ακόμα και τα έργα με απ΄ ευθείας ανάθεση, που γίνονται σε προεκλογικές περιόδους...
Για το συγκεκριμένο, με την τεράστια απόκλιση της έκπτωσης, βαρύσουσα άποψη θα πρέπει να έχει και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κατά την άσκηση του ελέγχου νομιμότητας, των αποφάσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σχετικά με πιθανή παράβαση καθήκοντος ή κατάχρηση εξουσίας.
Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τις απόψεις του από πρώτο χέρι...

Ένας ενεργός πολίτης
 

3 σχόλια:

  1. Την τοιχοκόλησση της επιβολής προστίμου για την "δεξαμενή νερού" του Καίσαρος θα την δημοσιοιποιήσει κανείς , ή όλοι τρέμουν το μεγάλο αφεντικό του τόπου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακαλούμε να μας στείλετε στο e-mail του blog ότι στοιχεία διαθέτετε για να τα δημοσιεύσουμε. Αυτό που εμείς είχαμε ως τώρα υπόψιν είναι η δήλωση "δεξαμενής κολύμβησης" (κι όχι "δεξαμενής νερού") στη φορολογική δήλωση του "Καίσαρος".
    Ως δεξαμενή κολύμβησης αναφέρονται "επισήμως" οι πισίνες στην εφορία και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό.
    Εάν γνωρίζετε όμως ότι τα πράγματα έχουν διαφορετικά κι ότι υπάρχει και επιβολή προστίμου, παρακαλούμε ενημερώστε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Πολεοδομία Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καστοριάς επέβαλε το πρόστιμο . Εκεί είναι όλα τα στοιχεία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή