Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Γουρούνι στο σακί


Του Γιώργου Λακόπουλου, απο ΤΑ ΝΕΑ



«∆εν ξέρατε τι υπογράφατε;». Το είπαν οι «τροϊκανοί» στη Λούκα Κατσέλη όταν τουςαντέτεινε ότι δεν υιοθετεί την παράκαµψη της Εθνικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας. Το κλιµάκιο των«µικροµεσαίων υπαλλήλων διεθνών οργανισµών», όπως θα έλεγε και οΧρήστος Παπουτσής, απλώς µειδίασε µε συγκατάβαση: ας προσέχατε όταν υπογράφατε, κυρία µου. Εννοούσαν: θα εφαρµόσετε το Μνηµόνιο και θα πείτε κι ένα τραγούδι. ∆εν έχουν άδικο. Το περιεχόµενο τουΜνηµονίου αποτελεί συµβατική υποχρέωση της χώρας. Εχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή ως διεθνής σύµβαση, άρα υπερισχύει και του καταστατικού χάρτη της χώρας. 



Εδώσηκώνουµ εταχέρια. Ποιος ακριβώς, πότε και µε ποιαδιαδικασία συνέταξε το Μνηµόνιο; Ποια φυσικά πρόσωπα και κατ’ εξουσιοδότησιν ποιων θεσµικών οργάνων της χώρας έκαναν τη διαπραγµάτευση; – αν έγινε ποτέ διαπραγµάτευση. Αυτά δεν τα µάθαµε ποτέ. Η Βουλή ψήφισε έναν νόµο, χωρίς να έχει υπόψη της το πλήρες κείµενο του Μνηµονίου και τις δανειακές συµβάσεις που το συνόδευαν. Πρώτα ψήφισε και µετά ενηµερώθηκε. Αν και δεν έχει σηµασία – γιατί οι βουλευτές συνηθίζουν να ψηφίζουν κάτι που δεν έχουν διαβάσει. 



Αλλά ούτε το Υπουργικό Συµβούλιο, ως ανώτερο όργανο διακυβέρνησης της χώρας, συζήτησε ποτέ για το Μνηµόνιο, όπως επισηµαίνει σε άρθρο του ο Νίκος Κοτζιάς, παλαιός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Ο ιστορικός του µέλλοντος θα µείνει άφωνος όταν µελετήσει τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, που κράτησε - δεν κράτησε µισή ώρα, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της ηµέρας. 



Ακούγονται κάπως κουφά όλα αυτά. Αλλά έτσι είναι. Στην περίπτωση του Μνηµονίου, δεν πήραµε απλώς γουρούνι στο σακί. Εµείς είµαστε το γουρούνι στο σακί. Για τους µεγαλο-Ευρωπαίους, άλλωστε, έτσι κι αλλιώς είµαστε ένα από τα τέσσερα γουρουνάκια. Ενα κείµενο που αλλάζει εκ θεµελίων τη χώρα δεν συζητήθηκε ποτέ στα αρµόδια όργανα διακυβέρνησής της. Ενδεχοµένως δεν ετέθη ποτέ και υπό κανονική διαπραγµάτευση. 



Ηταν η µόνη εφαρµογή του «fast track». Πέρασε µε τη διαδικασία «take it or leave it». Το πήραµε και οι εντεταλµένοι της τρόικας µάς πετάτε στα µούτρα ότι µετά την υπογραφή ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι δεν γίνεται καµία διαπραγµάτευση. Οι δανειστές µας εφαρµόζουν αυτό που έγραψε κάποιος σε έναν τοίχο στα Εξάρχεια: «Αν χρειαστώ την άποψή σου, θα σου την πω». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου