Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

«Ευελιξία με ΠΓΔΜ από κυβέρνηση Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ»

 Του ΚΩΣΤΑ Γ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και την άποψη Αμερικανών και Γάλλων, λίγο πριν από τις ελληνικές εκλογές του 2009, πως μια νέα, «πιο σταθερή» συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα ή μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα μπορέσουν να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι που περιγράφει τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον με Γάλλους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ παραδίδει τα στοιχεία στις εφημερίδες και το περιοδικό, που συμφώνησαν να δημοσιεύσουν «αποσπάσματα» (φωτ. Reuters)
Το απόρρητο τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009, λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρει, «ο (διπλωματικός σύμβουλος της γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ζαν Νταβίντ) Λεβίτ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι "πιο σταθερή" και θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στην ελληνο-"μακεδονική" διένεξη για το όνομα.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Φ. Γκόρντον συμφώνησε ότι μια πιο σταθερή συντηρητική κυβέρνηση ή μια σοσιαλιστική θα ήταν ισχυρότερος, πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει τη "Μακεδονία" να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ανάγκη να αλλάξουν διαβατήρια, θα σημειωθεί πρόοδος».


Στην ίδια συνομιλία, η γαλλική πλευρά εξέφρασε πλήρη κάλυψη στις θέσεις της Κύπρου.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Ζαν Νταβίντ Λεβίτ παρατήρησε ότι αν δεν σημειώνεται πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. «η ευθύνη ανήκει στην τουρκική αδιαλλαξία απέναντι στην Κύπρο» και προέβλεψε αρνητική έκθεση προόδου σε ό,τι αφορά τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας από την Τουρκία.

Ο Γάλλος διπλωμάτης φέρεται επίσης να δηλώνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση «καθώς θέλει να μπει στην Ε.Ε., αλλά αρνείται να αποδεχθεί ένα από τα κράτη-μέλη της». Προβλέπει ακόμα ότι «το χειρότερο σενάριο θα ήταν αν η Τουρκία καταφέρει τελικά να ολοκληρώσει το aquis, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Γαλλία το οποίο θα είναι αρνητικό ως προς την ένταξή τους».


Η αμερικανική πρεσβεία σχολιάζει ότι «παρ' όλα αυτά... ο Λεβίτ ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί είναι φίλος της Τουρκίας και έχει επισκεφθεί τη χώρα τουλάχιστον 10 φορές στη ζωή του.

Χαρακτηριστική είναι η στάση της Τουρκίας, όπως διατυπώνεται σε ένα άλλο από τα τηλεγραφήματα, προερχόμενο αυτή τη φορά από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2005. Σε αυτό, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντίν Σινιρλίογλου, σημερινός εκπρόσωπος της Τουρκίας στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, μιλά για εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «από τις αντιδράσεις με πολιτικά κίνητρα αρκετών μελών (της Ε.Ε.), ιδίως της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Κύπρου». Οπως αναφέρει το τηλεγράφημα, «επιφύλαξε ειδικές επικρίσεις για τον Γάλλο πρόεδρο. Κατηγόρησε τη Γαλλία ότι άλλαξε τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού». 



«Επικίνδυνος» ο Νταβούτογλου


Οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γιατί «περιτριγυρίζεται από κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον περιφρονούν», αναφέρεται σε άλλα τηλεγραφήματα, ενώ πληροφοριοδότης των Αμερικανών διπλωματών χαρακτηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου «εξόχως επικίνδυνο» καθώς ασκεί ισλαμική επιρροή στον Ερντογάν. Ο υπουργός, αναφέρεται επίσης, ονειρεύεται επιστροφή στην οθωμανική ισχύ. Στα τηλεγραφήματα που επιλέγει το Σπίγκελ από το Γουίκιλικς, αναπαράγονται επίσης οι φήμες για πιθανή διαφθορά του Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να έχει πλουτίσει μετά την ιδιωτικοποίηση διυλιστηρίου πετρελαίου. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου