Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η Μέρκελ για το μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσης «Να μετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές καθώς κερδίζουν χρήματα με τα πολύ υψηλά επιτόκια»

Ο Πρωθυπουργός μας όμως (προστατεύοντας τα συμφέροντα αυτών των ιδιωτών-διεθνών τοκογλύφων) λέει ΟΧΙ στην πρόταση της Μέρκελ. Επίσης ΟΧΙ στην αναδιάρθρωση του χρέους λένε και η Νέα Δημοκρατία, η Ντόρα και ο Καρατζαφέρης. Για να ξέρουμε ποιούς ψηφίζουμε...




Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τους ευρωπαίους εταίρους της να έχουν «το θάρρος» να επιβάλουν «όρια στις αγορές» συμπεριλαμβάνοντας σε ένα μηχανισμό επίλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τους ιδιώτες πιστωτές, «οι οποίοι κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια». 

«Αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια, από τα κρατικά ομόλογα,πρέπει να υπομένουν επίσης τους κινδύνους», τόνισε ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Πρέπει η πολιτική να έχει το θάρρος να μοιράζεται τον κίνδυνο», είπε με αφορμή αυτούς τους ιδιώτες πιστωτές. "Εδώ πρόκειται για πολιτική προτεραιότητα, για την επιβολή ορίων στις αγορές", πρόσθεσε.

 Η Γερμανία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων στο κόστος διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών που θα προσφεύγουν στον μηχανισμό οικονοιμκής στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013. 

«Οι αγορές ανησυχούν όταν το λέμε αυτό», παραδέχτηκε η καγκελάριος, η οποία είχε δηλώσει χθες ότι δεν θα «ενδώσει» στο σημείο αυτό, που είναι ουσιώδες για το Βερολίνο. 

Παράλληλα, η Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της θα απαντήσει θετικά στο αίτημα για οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία, «υπό όρους» οι οποίοι θα επιτρέψουν στη χώρα «να επανέλθει στο δρόμο της σταθεροποίησης» των δημοσίων οικονομικών της.

 Η Γερμανία, η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία και χρηματοδότης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης το οποίο συγκροτήθηκε την άνοιξη και τη στήριξη του οποίου ζήτησε το Δουβλίνο την Κυριακή, «θα απαντήσει θετικά στο αίτημα της Ιρλανδίας, οι (ευρωπαίοι) υπουργοί Οικονομικών το είπαν».

 Η βοήθεια θα χορηγηθεί υπό όρους «που θα προτάξουν τη λήψη μέτρων ώστε η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της σταθεροποίησης» των δημοσίων οικονομιών της, τόνισε η Μέρκελ. 

Ταυτόχρονα εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, που "επικροτήθηκαν", όπως είπε, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η καγκελάριος επετέθη στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «πολιτική» και «περίπλοκη απόφαση» του 2000 για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς και για τη στάση αποχής που τήρησε κατά την ψήφιση της βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή την περασμένη άνοιξη.

 Στη συζήτηση στη Μπούντεστακ για τον προϋπολογισμό του 2011, η κ. Μέρκελ είπε ότι η απόφαση για την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης είναι μία «απόφαση για τη σταθερότητα του ευρώ». Τόνισε, δε, ότι για το διάστημα μετά το 2013 απαιτείται ένας μόνιμος μηχανισμός με «ρυθμίσεις που δεν θα επιτρέπουν τα λάθη» του παρελθόντος. 

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση μακρο-οικονομικής πολιτικής οικονομικής σύγκλισης, και σε αυτόν τον μηχανισμό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ιδιώτες επενδυτές σε κρατικά ομόλογα. 

Κατά την κ. Μέρκελ, η απόφαση αυτή είναι κομβικής σημασίας για την κοινωνική οικονομία της αγοράς στον 21ο αιώνα και αποκαθιστά την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έναντι των αγορών.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου