Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«Ψυχρολουσία» από την αναβολή εκταμίευσης της τρίτης δόσης


απο την Ημερησία



 Του Θανάση Παπαδή και του Βαγγέλη Δεμίρη
Νευρική κρίση προκλήθηκε χθες το πρωί στην Αθήνα εξαιτίας των δηλώσεων του Aυστριακού υπουργού Οικονομικών, που από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε αναβολή της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, η οποία και ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών «πιάστηκαν» απροετοίμαστα, αφού δεν περίμενανμία τέτοια εξέλιξη και αντέδρασαν σπασμωδικά.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του προσπάθησε να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν, τονίζοντας πως πρόκειται για αναβολή καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, η οποία μάλιστα είχε συμφωνηθεί και δεν πρόκειται να δημιουργήσει το παραμικρό ταμειακό πρόβλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αρμόδιου κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν.
«Ψυχρολουσία» από την αναβολή εκταμίευσης της τρίτης δόσης
Αθέτηση συμφωνίας 
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί, εφόσον υπήρχε συμφωνία της Ελλάδας με την Κομισιόν για αναβολή λήψης της τρίτης δόσης, δεν δημοσιοποιήθηκε από κανένα από τους δύο εμπλεκόμενους, αλλά ένας τρίτος έσπευσε να το κάνει.

Το τελευταίο διήμερο προηγήθηκε μία ανοικτή «επίθεση» από τον άξονα Γερμανίας - Αυστρίας, οι οποίες έθεσαν ευθέως θέμα για το αν πρέπει να καταβληθεί η 3η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, αφού -όπως τόνιζαν- δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών των δύο αυτών χωρών και η αναβολή, σε καμία περίπτωση μπορεί να θεωρηθούν ως δύο ξεχωριστά γεγονότα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους. Κυβέρνηση και Κομισιόν προσπάθησαν να τα αποσυνδέσουν, χωρίς ωστόσο να το επιτύχουν.
Ολα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του EcoFin δήλωσε ότι «η επόμενη δόση του δανείου, που χορηγείται ως ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα, θα καθυστερήσει και θα δοθεί τον Ιανουάριο αντί το Δεκέμβριο». Όπως ήταν φυσικό η δήλωση αυτή σήμανε «κόκκινο συναγερμό» σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Η αντίδραση του Όλι Ρεν, επιτρόπου της Ε.Ε., ήταν άμεση. Τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα αναβολής της καταβολής της τρίτης δόσης στην Ελλάδα». Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για τεχνικού χαρακτήρα αναβολή, ενώ τόνισε ότι «εδώ και καιρό έχει συμφωνηθεί η αναβολή αυτή με την Ε.Ε. και δεν δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας». Έσπευσε παράλληλα να διευκρινίσει πως «η εκταμίευση από το ΔΝΤ του 1/3 της δόσης δηλαδή (3 δισ. ευρώ), θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου».
Τον Ιανουάριο 
Ο Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι «όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές, η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί το Δεκέμβριο από τις 14 χώρες - μέλη του ευρώ, που συμμετέχουν στο μηχανισμό στήριξης, ενώ η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνει κανονικά τον Ιανουάριο».

Ωστόσο, ο Φινλανδός επίτροπος συμπλήρωσε ότι η απόφαση για το «πράσινο φως» για την εκταμίευση θα ληφθεί, όπως είναι γνωστό, με βάση τα αποτελέσματα της επίσκεψης της αντιπροσωπίας της τρόικας που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.
Τι επιδιώκουν οι Γερμανοί
Είτε πρόκειται για λόγους ουσίας, είτε για επικοινωνιακούς λόγους, η ανακολουθία στη στάση της Αυστρίας έναντι της Ελλάδας προκαλεί απορίες για την ουσία αυτής της διαμάχης. Πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι πίσω από αυτή τη στάση της Βιέννης, κρύβεται το Βερολίνο, που επέλεξε ουσιαστικά να δώσει συνέχεια στη διένεξη των τελευταίων ημερών με την Αθήνα.

Οπως υποστήριζαν οι ίδιοι παρατηρητές, η επιθετικότητα της Γερμανίας ερμηνεύεται από το γεγονός ότι το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς να επιβάλει τις απόψεις του στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο μελλοντικό μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Με τη γερμανική άποψη συναινούν οι Γάλλοι, ενώ έντονα αντιδρούν οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρωζώνης.
Κάπου στο μέσον βρίσκονται οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε., οι οποίοι παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους, τώρα δηλώνουν ότι αποδέχονται τη συμμετοχή των ιδιωτών, διευκρινίζοντας ότι στην παρούσα φάση, αυτή η εξέλιξη δεν θα επηρεάσει τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και πως -σε κάθε περίπτωση- θα αρχίσει να ισχύει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου