Ας θυμηθούμε λίγο τα ...παλιά:
(21 Μαρτίου 2008)
Πηγή:http://www.ert.gr
Ολοκληρώθηκε εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, το βράδυ της Πέμπτης στην ολομέλεια της Βουλής, η τετραήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, διεξήχθησαν ονομαστικές ψηφοφορίες, μία επί της αρχής και τρεις για κάθε μία από τις ενότητες των άρθρων του νομοσχεδίου, οι οποίες υπερψηφίστηκαν από 152 βουλευτές.
Ένταση, που εξελίχθηκε σε έντονη αντιπαράθεση στην Βουλή, σημειώθηκε λίγο πριν αρχίσει η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ επί των άρθρων 146 και 148 του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τόσο δια του αρχηγού του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Χρήστου Παπουτσή: «βάναυση φίμωση του κοινοβουλίου», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ολίσθημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ελλείψει θέσεων». Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, που τόνισε ότι η πρόταση του κόμματός του είναι η πραγματική ριζοσπαστική πρόταση έξω από το δικομματισμό.
Κατά τη χθεσινή τελευταία μέρα συζήτησης, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, με τροποποίηση στο νομοσχέδιο, απέσυρε τη διάταξη που προέβλεπε συνταξιοδότηση με 37 χρόνια εργασίας και 58ο έτος της ηλικίας και άφησε την προηγούμενη διάταξη που προβλέπει ότι με 37 χρόνια εργασίας, ο εργαζόμενος συνταξιοδοτείται ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. «Ευθύνη όλων μας είναι να συμπράξουμε και να συναποφασίσουμε αυτές τις απαραίτητες αλλαγές, που θα εξασφαλίσουν, σε βάθος χρόνου, για όλες τις γενιές, το δικαίωμα να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, που θα επιτρέψει σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους να ζουν με τον τρόπο που πρέπει να ζει κάθε ελληνική οικογένεια», σχολίασε νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
Σε υψηλούς τόνους
Μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε το σχετικό νομοσχέδιο η υπουργός Απασχόλησης, δηλώνοντας υπερήφανη που ήταν η αρμόδια υπουργός για αυτή τη μεγάλη τομή που γίνεται, όπως τόνισε, στο ασφαλιστικό.
«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που υπάρχουν και να φέρει την ισονομία», επισήμανε η Φάνη Πάλλη Πετραλιά κατά την συζήτηση επί της πρότασης για ονομαστική ψηφοφορία επί ενότητας. Παράλληλα, έδωσε έμφαση «στις ευνοϊκές», όπως είπε, «ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση της μητρότητας, για τις οποίες οι γυναίκες αγωνίστηκαν χρόνια και έδωσαν μάχες για αλλαγές» και πρόσθεσε ότι όλα όσα είχε γράψει στο βιβλίο της, τα πρεσβεύει και σήμερα.
Ακόμα, η υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι θεώρησε λογικό, μετά τη σχετική πρόταση που έκαναν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και βουλευτές της συμπολίτευσης, να προχωρήσει στην κατάργηση του ορίου ηλικίας για τα 37 χρόνια εργασίας.
Τέλος, η κα Πετραλιά προχώρησε σε μια ακόμα αλλαγή κάνοντας, εν μέρει δεκτή, πρόταση 13 βουλευτών της ΝΔ να ισχύσουν ευεργετικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση 1500 εργαζομένων σε αγροτικούς συνεταιρισμούς που οδηγούνται σε κλείσιμο. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι το καθεστώς λειτουργίας των συνεταιρισμών μπορεί να παραταθεί μέχρι το 2010, αντί του 2013 που πρότειναν οι βουλευτές, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης όσοι έχουν 25 χρόνια εργασίας και έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους.
Επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για «αυταρχικές λογικές» και «διολίσθησή της σε αντιδημοκρατικά μέσα απέναντι στους εργαζομένους», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου .
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κυβέρνηση μειοψηφίας», υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός δεν ήταν παρών στη Βουλή για να μην απαντήσει γιατί αθέτησε τα τρία δεν», επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που είναι νάρκη – όπως είπε – στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει το νόμο όταν θα γίνει κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι με τη πολιτική της η κυβέρνηση, δίνει την εικόνα αυταρχισμού και διολίσθησης της εκτελεστικής εξουσίας με αντιδημοκρατικά μέσα, απέναντι σε ένα λαό που διεκδικεί τα αυτονόητα, τη σιγουριά για το αύριο και παλεύει για τα κεκτημένα του.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, ενώ μίλησε και για το «προοδευτικό πατριωτικό μέτωπο της αντιπολίτευσης που μπορεί να εμπνεύσει τον ελληνικό λαό».
Τέλος, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την πρόταση του κ. Αλαβάνου για δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι απέναντι στη κυβέρνηση, η οποία έχει μείνει μόνη της.
Την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών προκάλεσαν τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην παρέμβασή του, κάνοντας λόγο «για ανεύθυνη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» και «για προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας».
«Είμαστε παράταξη των αποφάσεων, είστε παράταξη της φυγής και της άρνησης. Μέσα από τη διαστρέβλωση το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει. Τα ίδια λέγατε και το 1992 με το νόμο Σιούφα ότι θα τον καταργήσετε. Όχι μόνο δεν το έκανε το ΠΑΣΟΚ αλλά παράτεινε και το ΛΑΦΚΑ που εμείς καταργήσαμε. Εσείς υποθηκεύσατε τις επόμενες γενιές εμείς ερχόμαστε να σώσουμε τις νέες γενιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος σχολιάζοντας τα «περί απουσίας του πρωθυπουργού από τη συζήτηση του ασφαλιστικού» τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Πρωθυπουργός είναι εδώ. Και είναι εδώ και ψηφίζει κάθε φορά που ζητά ονομαστική ψηφοφορία η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστηρίζοντας την μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση. Αυτά τα τρία ‘δεν’ του πρωθυπουργού ισχύουν και το ‘Δ’ είναι με κεφαλαίο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ρίξει το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το αναπέμψει.
«Πρέπει να κάνετε δημοψήφισμα, αν έχετε στοιχειώδη γενναιότητα. Γιατί δεν πρέπει να ρίξετε το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάσει το Σύνταγμα, αν πιστεύει ότι είναι σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας μπορεί να προχωρήσει σε αναπομπή του νομοσχεδίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.
Κόντρα Πετραλιά – Αλαβάνου
Την αντίδραση της Υπουργού Απασχόλησης κ. Πετραλιά προκάλεσε η παρατήρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου ότι το νομοσχέδιο, που «πλασαρίστηκε ως το επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων της ΝΔ, δεν συζητείται με την παρουσία του Πρωθυπουργού».
«Είναι φάντασμα; Είναι μαριονέτα επικοινωνιακών συμβούλων», ρώτησε ο κ. Αλαβάνος.
Σχολιάζοντας τα λεχθέντα από τον κ. Αλαβάνο, η κα Πετραλιά απάντησε ότι απαιτείται σεβασμός στον πρωθυπουργικό θεσμό και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και εξέφρασε τη λύπη της που μια προσωπικότητα όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κατρακύλησε».
Ο λαός μας έστειλε στη Βουλή για να δώσουμε λύσεις και όχι για να μιλάμε για νόμους – σκουπίδια και μαριονέτες, τόνισε η κ. Πετραλιά.
Η Υπουργός Απασχόλησης έκανε λόγο για επικοινωνιακά τρυκ του Αλέκου Αλαβάνου και απευθυνόμενη προς το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «μέχρι να αποφασίσουν σε ποια όχθη θα συναντηθούν, εμείς, η ΝΔ, δυναμικό ποτάμι, πάμε μπρος τη χώρα. Εσείς καθίστε στης όχθες, εμείς φεύγουμε, γιατί το θέλει ο ελληνικός λαός».
Πρόταση για δημοψήφισμα
Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.
Τοποθετούμενος επί της πρώτης ενότητας των άρθρων του νομοσχεδίου, ο κ. Αλαβάνος πρότεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενεργοποιήσουν από κοινού την πρόβλεψη του άρθρου 44 του Συντάγματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί νομοσχεδίων που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.
«Εξαιρετικής σημασίας» χαρακτήρισε την πρόταση Αλαβάνου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής. «Αποδεχόμαστε τη συλλογιστική της πρότασης Αλαβάνου», είπε και πρόσθεσε ότι καλούμε τον Συνασπισμό να αποδεχθεί κι εκείνος την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για άμεση συνεύρεση των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή προκειμένου να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις.
Δήλωση με την οποία συμφωνεί με την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έκανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό.
Έπρεπε να είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις των κομμάτων και με το ΚΚΕ, «ώστε να μην εμφανιστεί υπαναχωρών και προσχωρών ο ΛΑΟΣ να δίνει λύση στη μεγάλης σημασίας πρωτοβουλία», δήλωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Και συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει με σοβαρότητα να αξιοποιούμε το μομέντουμ και όχι να ψαρεύουμε σε θολά νερά της συγκυρίας».
Εξ άλλου, σε γραπτή δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ «θα υποβάλλει πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, συμβάλλοντας στην επίτευξη του αναγκαίου, κατά το Σύνταγμα, αριθμού βουλευτών». Βεβαίως, πρόσθεσε ο κ. Κανταρτζής, «είναι γνωστό ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος εξαρτάται από την κυβερνητική πλειοψηφία και το αποτέλεσμα του δεν έχει δεσμευτικό, για την κυβέρνηση, χαρακτήρα».
Πηγή:http://www.ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου