ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΙΧΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
απο την Ελευθεροτυπία 29/06/2010
Με τους εργαζομένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σήμερα στους δρόμους κατά του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοσχεδίου και με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων στον αέρα η κυβέρνηση πυροδοτεί περαιτέρω την κατάσταση ανακοινώνοντας τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Την ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι «το τριετές πάγωμα είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί και το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό». Επί της ουσίας με αυτή την τελευταία φράση ο κ. Πεταλωτής προαναγγέλλει νομοθετική παρέμβαση σε ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μια παρέμβαση που αν γίνει, θα συνιστά ακύρωση των διαπραγματεύσεων.
Αν η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά στην επιβολή του παγώματος των μισθών, θα είναι η δεύτερη φορά που κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει κάτι τέτοιο. Το πάγωμα το είχε επιβάλει και ο Ανδρέας Παπανδρέου με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το 1985. Και τότε είχε επιβληθεί ένα εκτεταμένο και σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που είχε προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις. Συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ είχαν αντιδράσει έντονα (μεταξύ άλλων οι Πιπεργιάς, Σπυρόπουλος), με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την ΠΑΣΚΕ η οποία και έχασε τότε την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ.
Τι λέει το Μνημόνιο
Το τριετές πάγωμα περιγράφεται στο Μνημόνιο σε τρία σημεία:
1. Στο κεφάλαιο για την αγορά εργασίας και τους μισθούς (σελίδα 1.379 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης) αναφέρεται το εξής:
«Εφαρμογή μέτρων (σ.σ. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010) για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια».
2. Στο κεφάλαιο για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και της εισοδηματικής πολιτικής (σελίδα 1.346 της ΕτΚ) αναφέρει το Μνημόνιο:
«Σε εναρμόνιση με τη μείωση των μισθών του δημοσίου τομέα οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι ώστε να καταστεί δυνατή η συγκράτηση του κόστους για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο...».
3. Στο κεφάλαιο που γίνεται αναφορά στον πληθωρισμό (σελίδα 1.336 της ΕτΚ) υπάρχει η εξής φράση: «Ο περιορισμός της εγχώριας ζήτησης τόσο μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και μέσω των προσπαθειών για τη συγκράτηση των μισθών και των συντάξεων καθώς και μέτρων για περιορισμό του κόστους στην οικονομία θα είναι απαραίτητος για την ουσιαστική κάμψη του πληθωρισμού».
Θέλουν ομοφωνία
Πάντως στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εστάλη χθες στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες δεν γίνεται αναφορά σε νομοθετική παρέμβαση αλλά επισημαίνεται ότι θα πρέπει το υπουργείο να δρομολογήσει ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τους κοινωνικούς εταίρους για να διαμορφωθεί ομοφωνία σχετικά με την αποκέντρωση των μισθολογικών διαπραγματεύσεων ώστε να επιτρέπονται κατ' εξαίρεση και αυξήσεις σε κλαδικό επίπεδο.
Επί της ουσίας ισχύει και για τις αυξήσεις αυτό που είπε ο Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο για το σύνολο των εργασιακών ρυθμίσεων. Οτι δηλαδή εάν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι και η συμφωνία τους είναι στο πνεύμα του Μνημονίου, η κυβέρνηση θα την αποδεχθεί και θα την εντάξει στο νομοσχέδιο, ειδάλλως θα καταθέσει δικό της νομοσχέδιο.*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου