Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ελληνο-Γαλλική στρατιωτική άσκηση

από το defencepoint
 
 
 


Στις 5 Ιουλίου η Πολεμική Αεροπορία και το γαλλικό αντιτορπιλικό D-643 Jean De Vienne πραγματοποίησαν στο νότιο Αιγαίο κοινή άσκηση συμπεριλαμβανομένου και βολών στην βραχονησίδα Καράβια.

Η βραχονησίδα Καράβια βρίσκεται νοτίως της Πελοποννήσου και η άσκηση έλαβε χώρα στα πλαίσια της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας Αθηνών-Παρισίων, όπως έχει αυτή αναπτυχθεί μετά τις υψηλού επιπέδου επαφές των δύο πλευρών, τα τελευταία δύο χρόνια. 
 


Το αντιτορπιλικό D-643 Jean De Vienne συνέχισε το ταξίδι του προς τα Δαρδανέλλια ενώ είχε ως αποστολή να επισκεφτεί χώρες της Μαύρης Θάλασσας όπως η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Γεωργία.


Από το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται γνωστό πως στις 29 Ιουλίου, κατά την επιστροφή του σκάφους από τον Εύξεινο Πόντο θα πραγματοποιηθεί άσκηση τύπου PASSEX (Passage Exercise), δηλαδή μίας σύντομης διάρκειας άσκηση που πραγματοποιείται κατά τη διέλευση ενός σκάφους από ύδατα μία άλλης φιλικής χώρας.


Το γαλλικό σκάφος είναι μία ανθυποβρυχιακή φρεγάτα, κατά τους Γάλλους, αντιτορπιλικό κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, F70 type, κλάση Georges Leygues των 4.500 τόνων, με μέγιστο φόρτο ενώ βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1984.


Αξίζει να σημειωθεί πως το σκάφος φέρει το όνομα του Γάλλου ιππότη, στρατηγού και ναυάρχου Jean de Vienne (1341-1396) ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία του ύστερου Βυζαντίου.


Ο Jean de Vienne ως «Ναύαρχος της Γαλλίας», από το 1373, προχώρησε στην αναδιοργάνωση και την ανάπτυξη του ναυτικού αλλά και της ακτοφυλακής της χώρας του. Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο (1337-1453), ήταν από τους πρώτους που αντιλήφτηκε πως η Αγγλία μπορεί να πληγεί σοβαρά μόνο μέσω ναυτικών επιχειρήσεων στα παράλιά της, κάτι το οποίο και επιχείρησε με μεγάλη επιτυχία ενώ προσπάθησε να εισβάλει μέσω Σκοτίας.


Ο Γάλλος Ναύαρχος έλαβε μέρος στην σταυροφορία του Σιγιμούνδου της Ουγγαρίας κατά των Οθωμανών και σκοτώθηκε κατά την ατυχή μάχη της Νικόπολης το 1396 στην σημερινή Βουλγαρία. 
 
 
Σχόλιο Ορέστη
Η νέα αυτή συνεργασία θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα αρχή και για την επανάκτηση του Αιγαίου από την Ελλάδα. Ένα Αιγαίο που παραδόθηκε στα «βρώμικα» χέρια της Τουρκίας από τα «βρώμικα» χέρια ανθρώπων που δεν έχουν κοπιάσει για τίποτα στη ζωή τους ( ίσως γι αυτό ήταν τόσο μεγάλη και η γενναιοδωρία τους). Η «εξαγορά» της συνεργασίας αυτής ενισχύεται ακόμα περισσότερο και από τις εξοπλιστικές επιλογές της χώρας μας (αγορά φρεγατών από Γαλλία). 
Με πολύ απλές αλλά γεμάτες αυτοπεποίθηση κινήσεις η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το άνοιγμα φιλίας από μία χώρα φιλελλήνων. Έτσι με περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις,  επισκέψεις στρατιωτικών σχολών, οργάνωση συνεδρίων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε στρατηγικά σημεία στο Αιγαίο, π.χ. ακριτικά νησιά. Παραχώρηση εκτάσεων για αρχαιολογική έρευνα από Γαλλικά πανεπιστήμια,  προγράμματα για ορνιθολόγους, βοτανολόγους,  αστρονόμους, βιολόγους σε «γκρίζες» περιοχές, βραχονησίδες κλπ μπορούμε ίσως να κάνουμε μια καινούργια αρχή... ιδίως αν στην περιοχή πλέει και ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο για εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου