Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Η Αγκυρα παίζει το χαρτί του «Πίρι Ρέις»

Αρκετά ...ενοχλημένη η "Αθήνα" (χεστήκανε από το φόβο τους τώρα οι Τούρκοι)

από ΤΟ ΒΗΜΑ  17/7/2010


Τι επιδιώκει η Αγκυρα με την έξοδο ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναζητούν οι επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών μετά την απόφαση της τουρκικής πλευράς να βγάλει ξανά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» για έρευνες στην ευαίσθητη περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Σήμερα, στο Αλμάτι του Καζακστάν, ο κ. Δ.Δρούτσας θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Και η πρώτη ερώτηση που λογικά θα του θέσει θα είναι η ακόλουθη: «Μας λέτε ότι θέλετε να τα βρούμε.Γιατί πυροδοτείτε την ένταση;»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δηλώνει αρκετά ενοχλημένη από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης. Και αυτό για μια σειρά λόγους. Κατ΄ αρχήν, μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, συμφωνήθηκε να εγκαθιδρυθεί ένας δομημένος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών στον οποίο κεντρική θέση καταλαμβάνουν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που διεξάγει εκ μέρους της Αθήνας ο πρέσβης ε.τ. κ. Π.Αποστολίδης 

Σε αυτές τις συνομιλίες, παράγοντες με γνώση των διαμειφθέντων σημειώνουν ότι έχουν εμφανιστεί θετικές ενδείξεις, «κάτι που προκύπτει και από τη συχνότητα των επαφών» . Η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα μεθαύριο Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Πληροφορίες αναφέρουν άλλωστε ότι η Αγκυρα εμφανίζεται να ζητεί ό,τι είναι να γίνει, να γίνει εντός του έτους, διότι μετά ο κ. Ερντογάν θα έχει μπροστά του τις εκλογές του 2011. 

Κορυφαίες πηγές τόνιζαν πάντως μιλώντας προς «Το Βήμα» ότι υπάρχουν άλλα δύο κανάλια συζητήσεων που κινούνται σε βαθύ παρασκήνιο. Το πρώτο εξ αυτών αφορά συζητήσεις για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Και το δεύτερο, στα επονομαζόμενα «αεροπορικά ζητήματα» με σκοπό να βρεθούν διευθετήσεις οι οποίες θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτρέψουν την ένταση στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι οι συνομιλίες σε αυτούς τους διαύλους βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και έχουν να ξεπεράσουν πολλές δυσκολίες. 

Ως και χθες, το «Πίρι Ρέις» δεν είχε εισέλθει σε κομμάτια της περιοχής που ορίζει η ναυτική αγγελία (Νavtex) 

507/10 της 12ης Ιουλίου και τα οποία η Αθήνα θεωρεί ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά μας» σχολίαζαν χθες διπλωματικές πηγές. «Προς το παρόν επιδιώκουν μία ελεγχόμενη ένταση.Και ίσως να θεωρούν ότι δεν θα έχουν κόστος από τις ελληνικές αντιδράσεις» προσθέτουν. Από την άλλη, ίσως η Αγκυρα να επιθυμεί να ακυρώσει την ελληνική επιχειρηματολογία περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αλλωστε, ούτε ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε, δημοσίως τουλάχιστον, ιδιαίτερα «ζεστός» για το θέμα της Χάγης όταν βρέθηκε στην Αθήνα τον Μάιο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου