από τα Επίκαιρα
Ο κίνδυνος εκτεταμένων διακοπών στο ηλεκτρικό ή ακόμα και γενικού μπλακάουτ ήταν μόνιμος τα τελευταία χρόνια, λόγω της χρόνιας ανεπάρκειας της εγχώριας προσφοράς ρεύματος να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Παράλληλα, ένα μέρος της αυξημένης ζήτησης καλυπτόταν με εισαγωγές ρεύματος από γειτονικές χώρες, για τις οποίες το 2008 πληρώσαμε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Η αισθητή μείωση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων μετά την οικονομική κρίση περιόρισε τη ζήτηση για κατανάλωση ενέργειας, αλλά ο κίνδυνος διακοπών στο ρεύμα παραμένει, όπως συνεχίζονται και οι εισαγωγές ρεύματος. Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. Το 2009 πληρώσαμε 314 εκατ. ευρώ για εισαγωγές και στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι εισαγωγές ρεύματος έφτασαν τις 728 χιλιάδες μεγαβατώρες έναντι 209 χιλιάδων που ήταν οι εξαγωγές. Η περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών ρεύματος, που επιβαρύνει την οικτρή δημοσιονομική θέση της χώρας, είναι ορατή μετά την απόφαση της υπουργού Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη να θέσει εκτός λειτουργίας τη λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 1», χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ανηφορική τροχιά του υδράργυρου στα μέσα Ιουνίου προκάλεσε συναγερμό στις τάξεις της ΔΕΗ, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα ήταν εξαιρετικά αυξημένη. Η ΔΕΗ αποφάσισε τη λειτουργία στο μέγιστο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής, έθεσε σε λειτουργία ακόμα και τις ρυπογόνες και λιγότερο οικονομικές πετρελαϊκές μονάδες στο Λαύριο και το Αλιβέρι, ενώ προχώρησε και σε εισαγωγές ρεύματος από τα βόρεια σύνορά μας και από την Ιταλία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας και όταν η κυβέρνηση ζητά από τους Έλληνες πολίτες μεγάλες θυσίες.
Η ΔΕΗ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην επιχείρηση, καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που παρέμειναν σε λειτουργία και οι εισαγωγές ρεύματος δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των φορτίων. Όσον αφορά την παραγωγή ρεύματος, το πρώτο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 4,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου