Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

"Σενάρια αντίδρασης" μελετούν τα Επιτελεία - Θέμα ορίων υφαλοκρηπίδας από τον Ε.Βενιζέλο

από το ιστολόγιο Defencenet
 
 
Σενάρια αντίδρασης που δεν εξαιρούν ακόμα και την «θερμή» κρίση, μελετούν τα Επιτελεία αναμένοντας την έναρξη ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέϊς», στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα το «Πίρι Ρέϊς» κινήθηκε περί τα 50 μίλια ανατολικά-νοτιοανατολικά του Καστελόριζου στον κόλπο της Αττάλειας απ’όπου βρίσκεται από την Τετάρτη το βράδυ, δηλαδή σε περιοχή που θεωρητικά (αφού τυπικά δεν έχουν καθοριστεί) εντός της τουρκικής ΑΟΖ. 
 


Η ελληνική πλευρά στο διπλωματικό πεδίο έχει προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις προς συγκεκριμένες πλευρές και ελπίζεται ότι η Τουρκία θα «συνετιστεί», αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξοι απ’ότι ήταν πριν δύο μήνες.

Το ερώτημα για τα Επιτελεία είναι μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη η πολιτική ηγεσία της χώρας να φτάσει προκειμένου να υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια. Στην συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου ελέχθη κάτι στο οποίο ελάχιστοι έδωσαν σημασία, αλλά ήταν καινοφανές: Η μελλοντική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας για την ελληνική πλευρά αφορά «τα ακραία σημεία της».

Ας δούμε ολόκληρη την συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργού: «Η υφαλοκρηπίδα δεν έχει οριοθετηθεί, αλλά η υφαλοκρηπίδα οριοθετείται στα ακραία της σημεία. Υπάρχουν μεγάλα τμήματα τα οποία είναι προφανές πού ανήκουν. Η πρόταση η ελληνική είναι πάντα η ίδια τα τελευταία 35 χρόνια. Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δεν έχει μπει στην υφαλοκρηπίδα όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Επίσης είναι προφανές ότι τα νησιά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, έχουν όλες τις θαλάσσιες ζώνες, φυσικά έχουν και υφαλοκρηπίδα».

Εδώ λοιπόν είναι το ερώτημα «Πότε θα θεωρήσει η ελληνική πλευρά ότι το «Πίρι Ρέϊς κάνει έρευνα μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;»

Στο μεταξύ η Κύπρος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία, μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ΗΕ, Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χατζημιχαήλ απέστειλε στις 6 Ιουλίου προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επιστολή στην οποία καταγγέλλει παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου που σημειώθηκαν από την Τουρκία από τις 2 Απριλίου μέχρι τις 28 Ιουνίου 2010. Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αρ. A/64/859-S /2010/363.

Στην επιστολή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις τουρκικές παραβιάσεις καλώντας, παράλληλα, τον άμεσο τερματισμό τους. Ανάλογη κίνηση ετοιμάζουν και για το «Πίρι Ρέϊς».




Σχόλιο Ορέστη
 
Τόσα χρόνια πέρασαν από την προδοσία των Ιμίων, τώρα που ακούμε για σενάρια αντίδρασης, μήπως να περιμένουμε και άλλες προδοσίες; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου