Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Απειλούν με επέμβαση της αστυνομίας οι τούρκοι για την Θεία Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά

από το ιστολόγιο έχω μάτια και βλέπω

                         
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έγινε γνωστό ότι ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα προσπάθεια ομάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου για τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία. Τη ματαίωση ανακοίνωσε με δήλωση του ο Σπύρου προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".
Σε σχετικό του τηλεγράφημα το πρακτορείο ανέφερε πως σε δήλωση που έκανε ο κ. Σπύρου στην Αλεξανδρούπολη, από όπου το πρωί θα ξεκινούσε το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη, είπε πως έλαβε "από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική". Ο Σπύρου είπε πως "το έγγραφο έχει σχεδόν το χαρακτήρα απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία" και ότι εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ματαιώθηκε το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη. (ΑΠΕ)

Aκολουθεί άρθρο της Zaman, όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις της τουρκίας, για την παρεμπόδιση της τέλεσης θείας Λειτουργιας στην Αγιά Σοφιά.

Οι τούρκοι μάλιστα απειλούν με επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας ..
Το ΥΠΕΞ, τι κάνει άραγε;
Πως προτίθεται να αντιδράσει και να προστατεύσει την ομάδα των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών, που μεταβαίνουν σήμερα στην Πόλη;

Μια ομάδα Ελληνοαμερικανών και Ελλήνων σχεδιάζουν να αφιχθούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και να τελέσουν θεία λειτουργία στην Αγιά Σοφιά, παρά τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα επιτρέψουν να λάβει χώρα η λειτουργία.
 
Η ομάδα των 250 ατόμων, κυρίως Ελληνοαμερικανοί, θα αναχωρήσουν από Ελλάδα σήμερα.
Σύμφωνα με την Ζaman, Τούρκοι διπλωμάτες πραγματοποίησαν χθες επαφές με Ελληνικές και Αμερικανικές αρχές, σε μια προσπάθεια να ματαιώσουν το ταξίδι, λέγοντας ότι η Αγιά Σοφιά,δεν είναι τόπος λατρείας και ότι η σχεδιαζόμενη λειτουργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν κακό στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης για επέκταση των ελευθεριών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. 
Η Αγιά Σοφιά σύμφωνα με το άρθρο της Zaman, από το 1935 λειτουργεί σαν μουσείο. Η τέλεση θρησκευτικών έχει απαγορευτεί από τότε.
Οι Τουρκικές αρχές ενημέρωσαν Ελληνικές και Αμερικανικές αρχές καθώς και εκπροσ΄πους της ομάδας, ότι σύμφωνα με τους τουρκικούς νόμους.
Οι τούρκοι προειδοποίησαν επίσης ότι δυνάμεις ασφαλείας θα παρέμβουν σε περίπτωση  που τα μέλη της ομάδας, επιμείνουν να τελέσουν θεία λειτουργία .
Ο Κρις Σπύρου πρόεδρος του "International Congregation of Hagia Sophia", είχε ανακοινώσει ότι θα τελεσθεί θεία λειτουργία, λέγοντας ότι είχε κληθεί και ο Ερντογάν, σε επιστολή που είχε στείλει ο Σπύρου το 2009.
Ο Σπύρου ανέφερε ότι η ομάδα δεν ψάχνει για πόλεμο και οι προθέσεις τους είναι καθαρά θρησκευτικές.
“Έαν δεν μας επιτραπεί να εισέλθουμε στην Αγιά Σοφιά, τότε θα τελέσουμε την θεία λειτουργία έξω από την εκκλησία και θα επιστρέψουμε αμέσως μετά, δήλωσε ο Σπύρου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου