του Γιώργου Δελαστίκ, απο το ΕΘΝΟΣ 8/11/2010
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει κάθε λόγο να είναι προσωπικά ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα των χθεσινών περιφερειακών εκλογών. Κυρίως επειδή η τηλεοπτική του παρέμβαση, που αποσκοπούσε στο να πιέσει τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν τους "αντιμνημονιακούς" αντάρτες υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος, πέτυχε απολύτως: πέταξε έξω από τον δεύτερο γύρο τόσο τον Γιάννη Δημαρά στην Αττική, όσο και τον Γιώργο Καλούδη στα Ιόνια Νησιά, οι οποίοι εθεωρούντο βέβαιοι νικητές από τη στιγμή που θα περνούσαν στον δεύτερο γύρο. Κατέστειλε έτσι εν τη γενέσει του τον κίνδυνο πολιτικά σημαντικών διαφοροποιήσεων στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.
Η σαφής πλέον προοπτική κατάκτησης της περιφέρειας Αττικής από το ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Κυριακή συντείνει αποφασιστικά στο να κερδίσει ο Γ. Παπανδρέου τις εντυπώσεις, δεδομένου ότι στην Αττική όχι μόνο ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, αλλά εδώ βρίσκεται και το κέντρο των πολιτικών εξελίξεων.
Από εκεί και πέρα, το αποτέλεσμα δεν είναι βεβαίως άριστο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως ήττα του. Βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων που υπήρχαν την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, φαινόταν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει πέντε περιφέρειες, με τη ΝΔ να έχει εξασφαλίσει άλλες πέντε και οι υπόλοιπες τρεις να αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης που δεν επιδέχεται καμιά πρόβλεψη ως προς την έκβασή της. Εχοντας πάρει την Αττική, το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να απορροφήσει ακόμη και τη δυσμενέστερη γι' αυτό κατανομή τους στον δεύτερο γύρο.
Ευτυχέστερος όλων με τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ο Αντώνης Σαμαράς. Παρέλαβε μια ΝΔ που βάσει των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών έχανε θεωρητικά και τις 13 (!) περιφέρειες και ήδη κέρδισε τουλάχιστον 5, ενώ παλεύει να κατακτήσει ακόμη και 8 περιφέρειες στην ακραία ευνοϊκή περίπτωση. Επιπροσθέτως, η απροσδόκητη είσοδος του Β. Κικίλια στον δεύτερο γύρο δικαίωσε ακόμη και την πιο ριψοκίνδυνη επιλογή του προέδρου της ΝΔ, σε μια περιοχή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μόλις 28% στις περσινές βουλευτικές εκλογές.
Αναμφισβήτητα ο Α. Σαμαράς βγαίνει ενισχυμένος στη ΝΔ από αυτές τις εκλογές, ενώ παράλληλα γλιτώνει και τις βουλευτικές εκλογές, με τις οποίες απειλούσε μπλοφάροντας ο Γ. Παπανδρέου και οι οποίες θα αποτελούσαν δεινή δοκιμασία για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακούγεται αστείο, αλλά ο Α. Σαμαράς οφείλει ευγνωμοσύνη στον Γ. Παπανδρέου για το "εκβιαστικό δίλημμα" που τον κατήγγειλε ότι έθεσε, καθώς αυτό αποδείχθηκε ότι βοήθησε τα μέγιστα στη συσπείρωση και της βάσης της ΝΔ! Παράλληλα, δικαιώθηκε η "αντιμνημονιακή" γραμμή Σαμαρά, αφού οδήγησε σε εντυπωσιακή ανάκαμψη της ΝΔ μετά τη συντριβή της στις περσινές βουλευτικές εκλογές.
Αισθητά ενισχυμένη, ιδίως στην Αττική, όπου είχαμε καλύτερη εικόνα, βγήκε από τις περιφερειακές εκλογές και η Αριστερά στο σύνολό της - και βεβαίως πρωτίστως το ΚΚΕ, το οποίο είδε στην Αττική το ποσοστό του να προσεγγίζει το 15%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το άθροισμα των ποσοστών της Αριστεράς στην Αττική (ΚΚΕ, ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) υπερβαίνει το 25%!
Τέτοιο ποσοστό έχει πολλές δεκαετίες να δει η Αριστερά και όσο και αν είναι διογκωμένο λόγω της μεγάλης αποχής, που στην Αττική κινήθηκε γύρω στο 50%, το ποσοστό αυτό αποκάλυψε την ύπαρξη ενός ισχυρού, αν και υπόγειου αριστερού ρεύματος που προκάλεσαν το μνημόνιο του ΔΝΤ και η εξ αυτού απορρέουσα κυβερνητική πολιτική.
Αν μάλιστα διαρκέσει αυτή η στροφή προς τα αριστερά, αυτό θα αποτελέσει μια σοβαρή συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής.
Εκείνοι πάντως που είναι σίγουρα χαμένοι από τις εκλογές είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης, που μαζί με τον ΛΑΟΣ είχαν επενδύσει σε τέτοιας έκτασης ήττα του ΠΑΣΟΚ που να υποχρέωνε τον Γ. Παπανδρέου να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ελπίζοντας ότι θα μειώνονταν οι βουλευτικές του έδρες και θα υποχρεωνόταν να καταφύγει σε κάποια καρικατούρα "οικουμενικής" κυβέρνησης, στην οποία ονειρεύονταν να κερδίσουν υπουργικούς θώκους. Τα όνειρά τους πήραν τουλάχιστον αναβολή επ' αόριστον...
ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ
Το μνημόνιο καταδικάστηκε
Το μνημόνιο της κυβέρνησης Παπανδρέου με την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν αισθάνεται καθόλου καλά μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα. Μπορεί ο πρωθυπουργός να ισχυρίστηκε ότι "ο λαός επιβεβαίωσε ότι αυτή την αλλαγή θέλει" και να έχει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να δηλώνει ότι "από αύριο συνεχίζουμε τη δουλειά μας", αφού οι εκλογές ήταν αυτοδιοικητικές και όχι βουλευτικές. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι πανελλαδικά οι κυβερνητικοί συνδυασμοί συγκέντρωσαν μόλις το ένα τρίτο των ψήφων. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα πήγαν σε υποψηφίους που είχαν ταχθεί ανοικτά κατά του μνημονίου. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το κρύψει ή να το αγνοήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου