Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

«Φάρµακο» τα ΚΑΠΗ για τους ηλικιωµένους


απο ΤΑ ΝΕΑ 1/11/2010


«Πληρώνω 4 ευρώ τον χρόνο συνδροµή και 1,5 ευρώ είναι η συµµετοχή µας στις εκδροµές», λέει στα «ΝΕΑ» η 79χρονη ΑλεξάνδραΠαναγιώτου, µέλος του ΚΑΠΗΖωγράφου. Δίπλα της η φίλη της Στέλλα διαµαρτύρεται για τα κονδύλια που κόβονται και τις φήµες που µιλούν για κλείσιµο των ΚΑΠΗ. «Δεν πάνε καλά τα πράγµατα», λέει. Οι συστάσεις που έκανε την περασµένη εβδοµάδα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, να περικοπούν οι εκδροµές των ΚΑΠΗ, βρίσκει αντίθετους τόσο τα µέλη των Κέντρων όσο και τους υπευθύνους. 

Τα τέσσερα ΚΑΠΗ του Δήµου Καλλιθέας έχουν συνολικά 6.000 µέλη. Οπως εξηγεί ο πρόεδρός τους, Ανέστης Φωτόπουλος, η καλή οικονοµική κατάσταση του δήµου δίνει τη δυνατότητα πολυήµερων εκδροµών για τους δηµότες τρίτης ηλικίας. 

«Εκδροµές τριήµερες, διήµερες αλλά και µονοήµερες εντός Ελλάδας. Κλείνουµε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων για τους δηµότες. Το µεγαλύτερο µέρος οικονοµικά το καλύπτουµε εµείς και µόλις ένα 25% - 30% δίνουν εκείνοι», σηµειώνει. 

Στις δηλώσεις Προβόπουλου για περικοπές, ο κ. Φωτόπουλος απαντά πως «ο δήµος µας είναι ένας νοικοκυρεµένος δήµος. Οι προτάσεις που έγιναν για πάγωµα των εκδροµών θα µπορούσαν να βοηθήσουν δήµους που έχουν οικονοµικά προβλήµατα».
Σταµάτησαν τις εκδροµές

Διαφορετική είναι η εικόνα στο Β’ ΚΑΠΗ του Δήµου Χανίων το οποίο έχει περίπου 400 εγγεγραµµένα µέλη. 

Οπως εξηγεί η υπεύθυνη του Κέντρου, κ. Ειρήνη Τσικουδάκη-Αρχοντάκη, η πιο δηµοφιλής δραστηριότητα των µελών του ΚΑΠΗ µέχρι πρότινος ήταν οι εκδροµές που πραγµατοποιούσαν. 

Δεν ήταν πολυήµερες, αντίθετα για µία µέρα µετέβαιναν στο Ηράκλειο ή στον Αγιο Νικόλαο. Η επιβάρυνση που είχαν ήταν, σύµφωνα µε την υπεύθυνη, ελάχιστη. Συνήθως από 3 έως 5 ευρώ, καθώς το κόστος των εκδροµών επιχορηγούνταν από τον δήµο. 

«Ωστόσο, αυτό έχει σταµατήσει το τελευταίο διάστηµα. Το ΚΑΠΗ έχει σταµατήσει να διοργανώνει εκδροµές και τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει τώρα οι εκπρόσωποι των µελών, οι οποίοι κανονίζουν τις εκδροµές. 

Τώρα πια επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου οι ηλικιωµένοι». 

Οπως είναι φυσικό, µειώθηκε και ο αριθµός των συµµετεχόντων. «Πλέον πηγαίνουν στις εκδροµές περίπου 50 µέλη. Πριν σαφώς ο αριθµός τους ήταν µεγαλύτερος». 

Στο µεταξύ µεταπτυχιακή εργασία που πραγµατοποίησε η κοινωνική λειτουργός Ασπασία Σηφάκη σε ΚΑΠΗ του Ηρακλείου Κρήτης δείχνει πως περίπου 4 στους 10 ηλικιωµένους συµµετέχουν στις ηµερήσιες, στις ηµι-ηµερήσιες και τις πολυήµερες (γίνονται µία φορά τον χρόνο) εκδροµές. 

Κατά της µοναξιάς

Χορωδία, εκδηλώσεις, γυµναστική, δραστηριότητες: η συµµετοχή των δηµοτών τρίτης ηλικίας αποτελεί, σύµφωνα µε τους ειδικούς, ένα είδος ψυχοθεραπείας για τα µέλη των ΚΑΠΗ. 

«Σκοπός των Κέντρων είναι να βγάλουν τον µοναχικό κόσµο από το σπίτι. Συµµετέχοντας σε δραστηριότητες µαζί µε άλλους δηµότες ξεπερνούν τα όποια προβλήµατα και προπαντός τη µοναξιά τους», λέει ο κ. Φωτόπουλος. Αλλωστε, υπολογίζεται πως 1 στους 3 ανθρώπους άνω των 60 ετών υποφέρει από µοναξιά. «Είµαι 93 ετών, αλλά µε φωνάζουν νέο, επειδή έχω µόλις 2 χρόνια στο ΚΑΠΗ» λέει γελώντας ο κ. Σπύρος Σιµαριώτης. Δίπλα του αρκετοί νεώτεροι παίζουν χαρτιά, τάβλι ή κουβεντιάζουν. Η ατµόσφαιρα χαλαρή και φιλική µε σιγανή τη µουσική και ανοιχτό το καφενείο. 

Στο 4ο παράρτηµα ΚΑΠΗ στον Δήµο Καλλιθέας, σε έναν ειδικά διαµορφωµένο χώρο, δύο φορές την εβδοµάδα, τα µέλη του ΚΑΠΗ, κυρίως γυναίκες, κάνουν θεραπευτική γυµναστική. 

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραµµα, το οποίο περιµένουν πώς και πώς, όπως τονίζει ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ, τα µέλη. «Δεν τους κάνει µόνο καλό στην υγεία, αλλά και στην ψυχολογία». 

Η κ. Στέλλα ήταν πολύ κλειστός και µοναχικός άνθρωπος. Είχε αποπειραθεί – όπως λέει – να δώσει τέλος στη ζωή της. Η συναναστροφή της µε τους ειδικούς γιατρούς και ψυχολόγους του ΚΑΠΗ αλλά και τα απλά µέλη άλλαξαν την πορεία της. «Τώρα παίρνω τακτικά τα φάρµακά µου. Γνωρίζω ότι πάσχω από κατάθλιψη και πρέπει να την αντιµετωπίσω. Δεν αισθάνοµαι πια µόνη, έχω κάνει πολλές γνωριµίες και µερικές καλές φιλίες εδώ στο ΚΑΠΗ». 

Από την πλευρά του ο κ. Σπ. Σιµαριώτης λέει πως «αν κλείσουν τα ΚΑΠΗ, χαθήκαµε». «Και καλά εµείς οι άνδρες, έχουµε τα καφενεία και πηγαίνουµε. Οι γυναίκες τι θα κάνουν; Ολα τα ΚΑΠΗ έχουν περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. Κι αυτές απασχολούνται µε τον χορό, τη ζωγραφική και τις εκδηλώσεις που οργανώνουν. Αν κλείσουν τα ΚΑΠΗ θα µαραζώσουν». 

Κοινωνική υπηρεσία

«Τα ΚΑΠΗ είναι µία κοινωνική υπηρεσία. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προσφέρουν στους ηλικιωµένους φυσικοθεραπεία, γυµναστική, µουσική, αλλά και ψυχαγωγία. Είναι δραστηριότητες που τις έχουν ανάγκη οι ηλικιωµένοι». Αυτό τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Παναγιώτης Τσουλέας που εργάζεται ως κοινωνικός λειτουργός στο Α’ ΚΑΠΗ Ηλιούπολης εδώ και αρκετά χρόνια και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι προσφέρουν τα Κέντρα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. 

Οπως προσθέτει ο κοινωνικός λειτουργός, υπερασπιζόµενος το έργο που υλοποιείται στα ΚΑΠΗ όλης της χώρας, «τα Κέντρα υπάρχουν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Εάν δεν ήταν αναγκαία θα είχαν σταµατήσει να λειτουργούν. Πρόκειται για έναν φορέα που προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες. 

Σκεφτείτε µόνο ότι το συγκεκριµένο ΚΑΠΗ εξυπηρετεί περίπου 1.400 άτοµα». 

Οι συστάσεις που έκανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, να περικοπούν δηλαδή οι εκδροµές των ΚΑΠΗ, έκανε αρνητική εντύπωση στον κ. Τσουλέα. «Δηλαδή τι πρέπει να γίνει; Να κλείσουν τα ΚΑΠΗ; Θα µπορούσαν να εξοικονοµηθούν χρήµατα µε άλλους τρόπους. Για παράδειγµα, µε την περικοπή των µεγάλων µισθών από τους διοικητές ΔΕΚΟ». 

Με τον ίδιο τρόπο αντέδρασαν, λέει, και οι ηλικιωµένοι στο ΚΑΠΗ όταν πληροφορήθηκαν τις συστάσεις Προβόπουλου. «Οταν τις άκουσαν, εξαγριώθηκαν. Στενοχωρήθηκαν. 

Κι αυτό διότι γι’ αυτούς το ΚΑΠΗ δεν είναι απλώς καφενείο...». 

«Είναι το στέκι µας»

«Στο ΚΑΠΗ ερχόµαστε πρωί - απόγευµα, είναι το στέκι µας» τονίζει ο κ. Δηµήτρης Βέτσικας, που τον τελευταίο χρόνο βασανίζεται από µυελοπάθεια και δεν µπορεί να συµµετέχει όπως πρώτα σε εκδηλώσεις, εκδροµές και συγκεντρώσεις. 

«Εγώ έκανα εργοθεραπεία επτά χρόνια στο ΚΑΠΗ κι έµαθα να φτιάχνω γύψινα, εικόνες και γλυπτά. Νιώθω ακόµα νέος όταν µπορώ να δηµιουργώ και να φτιάχνω ακόµη µε τα χέρια µου έργα, που µάλιστα κατάφερα να πουλήσω κιόλας στα παζάρια που διοργανώνουµε στο ΚΑΠΗ», λέει ο κ. Κουτσουµπός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου