Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Χρέος: Παπανδρέου ή Πάγκαλος;


του Γιώργου Δελαστίκ  απο το  ΕΘΝΟΣ  2/11/2010



Φαιδρό ήταν προφανώς το καθαρά δημαγωγικό αίτημα της ΝΔ, προεκλογικού αποκλειστικά χαρακτήρα, προς τον πρωθυπουργό να... αποπέμψει (!) από την κυβέρνηση τον αντιπρόεδρο Θόδωρο Πάγκαλο εξαιτίας δηλώσεων του τελευταίου σε συνέντευξή του στο "Βήμα" της Κυριακής για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας.


Ανεξάρτητα όμως από την προσπάθεια της ΝΔ να εκμεταλλευθεί πολιτικά το θέμα των δηλώσεων του Θ. Πάγκαλου, πολιτικό ζήτημα και μάλιστα σοβαρότατο βεβαίως υπάρχει διότι είναι κραυγαλέα η διάσταση απόψεων για τη χρησιμότητα ή όχι μιας αναδιάρθρωσης του χρέους ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.
Παρά την προκλητική ανακοίνωση του Θ. Πάγκαλου και την ανυπόφορης ελαφρότητας ανάλογη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, το πολιτικό ζήτημα υπάρχει και βεβαίως δεν το δημιούργησε η ΝΔ ούτε είναι αποκύημα της φαντασίας της ή της διαστρέβλωσης εκ μέρους της των δηλώσεων Πάγκαλου.
Στη συνέντευξή του στο "Βήμα" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν σαφέστατος και η συζήτηση συγκεκριμένη.
"Διεθνώς αρχίζει να συζητείται η αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που η κυβέρνηση σπεύδει να διαψεύσει. Μήπως τελικά βρισκόμαστε κοντά στο σημείο αυτό;" ρωτάει ο δημοσιογράφος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά: "Προτού φτάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να τελειώσουμε με το έλλειμμα.
Αλλά η δαιμονοποίηση της αναδιάρθρωσης που βλέπω σε ορισμένα γραπτά και σε λόγους πολιτικών είναι παράταιρη. Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε".
Είναι εξόφθαλμο ότι δεν πρόκειται για "μια θεωρητική συζήτηση για τη σχέση μιας οποιασδήποτε χώρας με το χρέος που τη βαρύνει" όπως ισχυρίστηκε αργότερα στην ανακοίνωσή του ο Θ. Πάγκαλος. Για την Ελλάδα συζητούσαν, για το ελληνικό χρέος τον ρώτησε ο δημοσιογράφος, για το ελληνικό χρέος απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Κατά την προσωπική μας άποψη, οι θέσεις που εξέφρασε ο Θ. Πάγκαλος είναι απολύτως σωστές. Ετσι είναι πραγματικά. Η αναδιάρθρωση του χρέους -η τεχνοκρατική δηλαδή διατύπωση της χρεοκοπίας που γίνεται με ορολογία ακατανόητη για τον πολύ κόσμο ώστε να μην τον τρομάξει- μπορεί να είναι συμφέρουσα ή να καταστεί αναπότρεπτη. Να την επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση ή αντιθέτως να μας την επιβάλουν οι ΕΕ και το ΔΝΤ.
Το καθοριστικό ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ποιος καθορίζει τους όρους της αναδιάρθρωσης του χρέους και βεβαίως ποιοι ακριβώς θα είναι οι όροι αυτοί.
Οι όροι της αναδιάρθρωσης είναι που καθορίζουν αν πρόκειται για σωτηρία, ανακούφιση ή αντιθέτως συμφορά και καταστροφή για τη χώρα.
Το πρόβλημα που ανέκυψε όμως για τον Θ. Πάγκαλο και τις σωστές θέσεις του είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια ακριβώς ημέρα, την Κυριακή, ο πρωθυπουργός είχε δώσει συνέντευξη στη "Real News" και διατύπωνε τις θέσεις του στο ζήτημα αυτό με κατηγορηματικό τρόπο.
"Μήπως τελικά η επαναδιαπραγμάτευση χρέους, υπό όρους, θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο;" ρώτησε τον Γ. Παπανδρέου ο δημοσιογράφος.
Ο πρωθυπουργός ήταν καταπέλτης στην απάντησή του. "Δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο. Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της. Τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας. Είναι οι ίδιοι που επένδυαν στη χρεοκοπία της χώρας" τόνισε χωρίς περιστροφές και ταλαντεύσεις ο Γ. Παπανδρέου.
"Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε" λέει ο Θ. Πάγκαλος για την αναδιάρθρωση του χρέους. "Δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο" και "τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους... που επένδυαν στη χρεοκοπία της χώρας" αντιλέγει ο Γ. Παπανδρέου. Η ΝΔ τούς φταίει γι' αυτή την κραυγαλέα διάσταση απόψεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου