Η επιμονή της Γερμανίας να ενταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας σε έναν ενδεχόμενο μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους σπρώχνει τις οικονομίες κρατών, όπως η Πορτογαλία και η Ολλανδία στη χρεοκοπία, υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η στάση του Βερολίνου είναι υπεύθυνη για τις πιέσεις που δέχονται τα ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Μπορεί να 'σπάσει πλάτες', μπορεί να οδηγήσει οικονομίες προς τη χρεοκοπία", είπε. Οι αγορές ανέβασαν τα σπρεντ, σαν να επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν μια "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ανέφερε.
Ζήτησε από την Ε.Ε. να υιοθετήσει περισσότερο επιθετική πολιτική, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο και νέας κρίσης. "Ο,τι και να κάνει η πολιτική οι αγορές κινούνται πιο γρήγορα και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση δράση σε επίπεδο Ε.Ε". Καταλόγισε, δε, στις ευρωπαϊκές ηγεσίες αδυναμία κατανόησης για το ότι μπορούν και πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και να αποφύγουν μία νέα κρίση.
"Οχι" σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων
Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι στην Ελλάδα χρειάστηκε "να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης" και υπογράμμισε πως παρά τις προτάσεις των συντηρητικών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η δημοσιονομική σταθερότητα δεν είναι το παν, αφού δεν γίνεται να υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Φόρος Τόμπιν για την Ανάπτυξη
Ο πρωθυπουργός επανέφερε στο προσκήνιο πρόταση για την εφαρμογή φόρου 0.05% επί χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα αποτελέσει μέθοδο χρηματοδότησης της ανάπτυξης με κεφάλαια της τάξης των 400 δισ. ευρώ .
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του G20 ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "μία ευκαιρία προκειμένου να επέλθει ισορροπία ανάμεσα στις αγορές κεφαλαίου και τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις".
Γ. Παπανδρέου: Ο Σαρκοζί αναγνώρισε την προσπάθεια της Ελλάδας
Την αναγνώριση από την πλευρά του Γάλλου προέδρου της δύσκολης προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος, κατά 5,5%-6, μετέφερε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί. Στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας στο G20, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε στο Νικολά Σαρκοζί πως «η Ευρώπη χρειάζεται μία στιβαρή οικονομική διακυβέρνηση» και όπως σημείωσε υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για τη θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού στήριξης σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αντίστοιχα με της Ελλάδας.
"Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση με τον πρόεδρο Σαρκοζί και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την ισχυρή υποστήριξη του ιδίου και του γαλλικού λαού σε όλη αυτή την περίοδο κρίσης για την οικονομία της Ελλάδας, μία στήριξη που συνέβαλε στην δημιουργία του μηχανισμού και συνεχίζεται", ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.
"Συμφωνήσαμε για τις πολιτικές που θα πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ για την ανάπτυξη και συζητήσαμε τις προτάσεις για την θεσμοθέτηση ενός νέου μηχανισμού στήριξης για κάθε περίπτωση χώρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως "η Σοσιαλιστική Διεθνής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και ο φόρος για την υπέρβαση των ορίων διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης".
Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στο G20 για διμερή ζητήματα και θέματα εθνικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία. το Κυπριακό και τα Βαλκάνια καθώς και το μεσανατολικό, ζήτημα ζωτικής σημασίας, όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, για την περιοχή μας.
Επίσης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Νικολά Σαρκοζί για τη Μεσογειακή συνεργασία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα τη συνεργασία Αθήνας και Άγκυρας, ενόψει της σχετικής συνόδου στο Κανκούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου