Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αλβανία: Οι Αλβανοτσάμηδες χαιρετίζουν την αναβολή της απογραφής


από το ιστολόγιο Άρθρα & Σκέψεις


Φεβρουάριος 28, 2011.
 Με αισθήματα ικανοποίησης το‘Κόμμα της Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας’-‘ PDIU’, χαιρετίζει την αναβολή της απογραφής του πληθυσμού, από την αλβανική κυβέρνηση, ισχυριζόμενο ότι συνέβαλε σε αυτήν την απόφαση.
«Η διαδικασία της απογραφής θα καθυστερήσει και  θα έχουμε,  τώρα, όλον τον απαραίτητο χρόνο να συζητήσουμε την νομική της υπόσταση, έτσι ώστε, να γίνει δίκαιη, διαφανής και μέσα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι καταγραφές που θα γίνουν πρέπει να βρίσκονται μακριά από τάσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μας βλάψουν όλους καθώς  και την κυριαρχία την Αλβανίας, αφού θα μπορούσαν αυτές να βλάψουν, ακόμη, και το Σύνταγμα του κράτους», αξιολόγησε το κόμμα των αλβανοτσάμηδων ‘PDIU’.

Οι αλβανοτσάμηδες ισχυρίστηκαν ότι οι διαδηλώσεις, τις οποίες πραγματοποίησαν προχθές στο κέντρο των Τιράνων,  «κατά της απογραφής με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια» που στρέφονταν, δηλαδή, κατά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην αναβολή της απογραφής  του πληθυσμού, σώζοντας με αυτόν τον τρόπο ‘την ενότητα της Αλβανίας’.
«Η Αλβανία είναι και θα παραμείνει ένα ενιαίο κράτος. Το «Κόμμα της Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας» είναι πεπεισμένο ότι μετά από ευρεία συζήτηση και δημόσια διαφάνεια, το ερωτηματολόγιο του απογραφικού δελτίου σχετικά με την εθνικότητα και την θρησκεία είναι αντισυνταγματικό και ως εκ τούτου πρέπει να αφαιρεθεί από το απογραφικό δελτίο», σημειώνει το PDIU σε γραπτή ανακοίνωσή του.
--
Τίτλος: «PDIU përshëndet shtyrjen e regjistrimit të popullsisë»
Δημοσίευση: INA, 28.2.2011.

Αλβανία: Αναβάλλεται η απογραφή του πληθυσμού


από το ιστολόγιο Άρθρα & Σκέψεις


Φεβρουάριος 28, 2011.

Η προγραμματισμένη απογραφή πληθυσμού του Απριλίουαναβάλλεται, τελικά,  για τον προσεχή Νοέμβριο, δήλωσε σήμερα (χθες) το αλβανικό Υπουργείο Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Πληροφοριών.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η απογραφή των πολιτών κατά την περίοδο λίγο πρίν από τις προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές, της 8ης Μαΐου, ενδέχεται να μην ήταν ακριβείς.
Η απογραφή η οποία θα κοστίσει στο αλβανικό κράτος περί τα 15 εκατ. ευρώ, έγινε πεδίο αντιπαράθεσης των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας με αλβανικές οργανώσεις και διανοούμενους σχετικά με το ερωτηματολόγιο του απογραφικού δελτίου.


Υπήρχε ένας ενδεδειγμένος φόβος για την απογραφή της ελληνικής μειονότητας που αποτελεί την μεγαλύτερη μειονότητα στην χώρα και η οποία δεν καταγράφηκε ποτέ επίσημα.
Στα Τίρανα, εξάλλου, αρκετές δεκάδες νέοι ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν κατά της επικείμενης απογραφής  απαιτώντας να μην αναγράφεται στο απογραφικό δελτίο η εθνική και θρησκευτική υπόσταση των απογραφομένων.
Οι διαδηλωτές που ήταν μέλη της ένωσης «Νέοι Πατριώτες» και αποτελούν την έκφραση των Τσάμηδων στην Αλβανία, φώναζαν συνθήματα όπως: «Η Αλβανία δεν είναι πολυεθνικό κράτος», « Όχι εθνική απογραφή, κινδυνεύει η κρατική ασφάλεια» κλπ.
--

Τίτλος : «Одложен пописот на населението во Албанија», Kurir, 27.2.2011

Κρατικό χρέος, λύσεις και πολιτικοί νάνοι


από την εφημερίδα  Capital




Του Άγη Βερούτη

Σε προηγούμενο κείμενο έγραψα πως το Κρατικό Χρέος ως μηχανισμός χρηματοδότησης της κρατικής λειτουργίας αποτελεί εναλλακτική της εκτύπωσης νέου χρήματος (που δημιουργεί αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις), και της φορολόγησης (που αφαιρεί ρευστότητα από την αγορά και δυσαρεστεί τα φορολογικά υποζύγια).

Είναι ευρύτατα αντιληπτό ότι τα κρατικά χρέη δεν αποπληρώνονται ποτέ, αλλά ανακυκλώνονται. Η αφαίρεση των τόκων του Κρατικού Χρέους από την οικονομία, μέσω φορολόγησης, σκοπεύει στη μείωση πληθωριστικών πιέσεων που θα δημιουργούνταν από την κυκλοφορία του νέου αυτού χρήματος. 

Σε πλήρη αντιστοιχία με το νεο-εκτυπωμένο χρήμα, το Ελληνικό Κρατικό Χρέος δεν χρηματοδοτήθηκε από αποταμιεύσεις αλλά από πληκτρολογημένα ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Για να μην μπούμε στη συζήτηση των συγκεκριμένων τραπεζικών διεργασιών, που πολλοί γνωρίζουν καλύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι μπορώ να μπω εδώ (εβδομαδιαία δημοπρασία ρευστού ΕΚΤ, διατραπεζική, Euribor, κλπ), απλά θα παρομοιάσω τα κρατικά ομόλογα με την έκδοση μεταχρονολογημένης επιταγής “διευκόλυνσης”, που το κράτος δίνει σε κάποια τράπεζα για να πάρει άμεσα τα χρήματα, και εκείνη με τη σειρά της την δίνει ως εγγύηση στην Κεντρική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα (διατραπεζική αγορά) που διατηρεί το “πλαφόν”, και παίρνει τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα πίσω, ώσπου τελικά να πληρώσει η Ελλάδα την επιταγή ή μάλλον να την αντικαταστήσει με άλλη επιταγή μεταγενέστερης ημερομηνίας. 

Το σημαντικό σε αυτή τη διεργασία είναι ότι η ΕΚΤ δεν παίρνει τις καταθέσεις κάποιου για να πληρώσει τα χρήματα του “πλαφόν” στις τράπεζες αλλά, βάσει της εντεταλμένης λειτουργίας της, τα πληκτρολογεί.  Αυτό άλλοι ονομάζουν μόχλευση και άλλοι στο λαϊκότερον “αερο-χρήμα”.

Φυσικά υπάρχουν και λίγοι ομολογιούχοι, όπως ασφαλιστικά ταμεία, που δεν βάζουν τα ομόλογά τους ως εγγύηση για ρευστό διότι είναι συντηρητικοί επενδυτές πραγματικών χρημάτων και δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση της ΕΚΤ διότι δεν είναι τράπεζες.

Τα 340 δισ. που πήρε η Ελλάδα ως σήμερα μέσω ομολογιακού δανεισμού τα διαχειρίστηκε χείριστα. Όλοι γνωρίζουμε τον αναίτιο τριπλασιασμό των υπαλλήλων του στενού Δημοσίου Τομέα σε 30 χρόνια με τις προσλήψεις μισθοδοτούμενων ψηφοφόρων, τις μίζες πολιτικών, τις προμήθειες, τις υπερτιμολογήσεις νοσοκομειακών και άλλων προμηθειών που διασπαθίζουν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Αυτά αποτελούν αποδεικτικά της ανεπάρκειας και διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού της χώρας που διαχειρίστηκε τα χρήματα. 

Οι στρεβλώσεις στην επιχειρηματικότητα, η διαφθορά, η ανισονομία, η γραφειοκρατία, η αδυναμία απονομής δικαιοσύνης, ο λαβύρινθος της φορολογικής νομοθεσίας και η φοροδιαφυγή, η ανικανότητα διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος συμπληρώνουν τη θλιβερή εικόνα μας. 

Η συνεχής ατιμωρησία των πολιτικών επίορκων είναι το θαυμαστικό της σουρεαλιστικής εθνικής κατάθλιψης.

Όλα πρέπει να τα διορθώσουμε όσο πιο γρήγορα είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Όλα. Αυτό δείχνει να προσπαθεί τουλάχιστον η σημερινή κυβέρνηση. Αν όχι αυτή, τότε κάποια επόμενη στο εγγύς μέλλον θα τα καταφέρει. Οι λόγοι που μας έφεραν ως εδώ θα εκλείψουν. Αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο αρκεί να μη σταματήσουμε να το απαιτούμε, εμείς οι Έλληνες πολίτες και η Τρόικα.

Μετέπειτα όμως, αφού οι παθογένειες διορθωθούν, τι γίνεται με το Κρατικό Χρέος που πιθανόν να ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ; 

Θα ζήσουν στη μιζέρια οι επόμενες 3 γενιές των Ελλήνων για παραδειγματισμό των Ευρωπαίων; Θα μας διώξουν από το Ευρώ; Θα μας διώξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση; 

Θα καταδικάσουμε τις επόμενες γενιές Ελλήνων να ζήσουν σκλάβοι και να εκπορνευθούν για τα λάθη των προηγούμενων; 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η FED, έχει στην κυριότητά της το ένα τρίτο του Αμερικανικού ομολογιακού χρέους. Δηλαδή “τύπωσε” αντί να δανειστεί. Επιπροσθέτως με την “ποσοτική χαλάρωση” των $700 ΔΙΣ του Μπερνάνκι, έδωσε αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία της και βρίσκεται σε ανάκαμψη. Δεν ακούω κανέναν να σκέφτεται να αποβάλλει την Καλιφόρνια από τις ΗΠΑ και από το Δολάριο επειδή έχει εξίσου μεγάλο χρέος με εμάς. 

Η λύση του Ελληνικού Κρατικού Χρέους είναι πολιτική. Η μείωσή του με αγορά από την ΕΚΤ μέρους του χρέους της Ελλάδος και κατόπιν σβησίματός του από τις οθόνες είναι απαραίτητη και αναίμακτη λύση για την αγορά. Αυτό πρέπει να γίνει ώστε να επιτρέψουμε στις επόμενες γενιές μας να ζήσουν ως άνθρωποι και όχι ως σκλάβοι. Η ΕΚΤ είναι η κεντρική μας τράπεζα και οφείλει να σταθεί στο ύψος της ευθύνης της απέναντι σε έναν από τους 17 λαούς που υποτίθεται ότι υπηρετεί, αντί να στηρίζει μια επιβαλλόμενη ύφεση στην Ελλάδα που σχεδιάζεται να μας επιβάλλει για τα επόμενα 30 χρόνια! 
Εξ άλλου η ΕΚΤ συμμετέχει στην ευθύνη της ΕΕ απέναντι στον Ελληνικό Λαό, αφού δέχονταν εν γνώσει τους πλαστά στοιχεία από απατεώνες πολιτικούς που λεηλάτησαν την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, χωρίς να λένε κουβέντα ως όφειλαν ή να εκτελούν σωστούς και ενδελεχείς ελέγχους. Η ευθύνη αυτή που η ΕΚΤ και η ΕΕ απέτυχε να ανταποκριθεί απέναντι στον Ελληνικό Λαό αντιστοιχεί με το “fiduciary duty” της τράπεζας απέναντι στον καταθέτη και στον μέτοχο. Στον ίδιο βαθμό ευθύνονται, όσο θα έφερε ευθύνη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν άφηνε ελεύθερη τη διαπραγμάτευση μετοχών κάποιας εταιρίας που η επιτροπή γνώριζε ότι δημοσίευε πλαστούς ισολογισμούς.

Δεν μπορώ να διανοηθώ γιατί θα πρέπει η χώρα μου και τα παιδιά μου να υποφέρουν για δεκαετίες προκειμένου να μην ανέβει ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης 1% για ένα χρόνο σε περίπτωση που διαγραφεί το μισό Κρατικό χρέος της Ελλάδας με αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ και διαγραφή τους, που είναι το ισοδύναμο με τύπωμα χρήματος. Έτσι κι’ αλλιώς αυτά τα χρήματα δεν έμειναν στην Ελλάδα. Πήγαν εδώ και χρόνια στην Γερμανία και τη Γαλλία ως πλεονάσματα εμπορικών ισοζυγίων, και στην Ελβετία ως μίζες πολιτικών και δημοσίων λειτουργών. 

Στο κάτω-κάτω ακόμα και αν χρειαστεί να γίνει το ίδιο και με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν προβλήματα χρέους, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ίσως να πάει στο 4%-5% για ένα χρόνο. Λέω ίσως γιατί αυτά τα χρήματα δεν θα μπουν σήμερα στην αγορά, αλλά είναι μέσα εδώ και χρόνια, από τότε που δόθηκαν τα ομολογιακά δάνεια. 

Άλλη πιθανή παρενέργεια μπορεί να είναι η πτώση της ισοτιμίας του Ευρώ σε σχέση με τα άλλα διεθνή νομίσματα. Αυτό όμως θα δώσει ανταγωνιστικότητα και ώθηση για ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Για να γίνουν αυτά αρκεί να δώσουν την εντολή στην ΕΚΤ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, και αν χρειάζεται να μεταβάλλουν το καταστατικό της για να μπορεί να εκτελέσει αυτή την εντολή.

Που είναι όμως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί με το απαραίτητο ανάστημα για να πάρουν τέτοιες αποφάσεις; Πολιτικοί που να έχουν το όραμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το θάρρος να το εφαρμόσουν; 

Εγώ κοιτώντας βλέπω αδύναμους πολιτικάντηδες, πολιτικούς νάνους και τοπικιστές προεστούς. Βλέπω λοχίες με στολές στρατηγών. Βλέπω ένα Γάλλο ανεπαρκούς αναστήματος (πολιτικού και άλλου) και μια Γερμανίδα που βλέπει μόνο τους ψηφοφόρους του χωριού της. Ο μόνος Ευρωπαϊστής, ο Τρισέ, οδεύει ταχέως προς το τέλος της θητείας του και δυστυχώς δεν υπάρχει αντικαταστάτης με το ανάστημά του.

Πρέπει να υψώσει το ανάστημά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο έχει ακόμη το χαρτί της νομισματικής “αυτοκτονίας” ντόμινο που θα προκαλέσει μια άναρχη στάση πληρωμών. Αφού τα καλοπιάσματα και η λογική δεν πιάνουν, να απαιτήσει το αυτονόητο που πράττει η Αμερική το 1971 με την αποδέσμευση του Δολαρίου από το gold standard.

Η λύση του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κρατικού Χρέους ήταν, είναι και θα είναι πολιτική μόνον.

Όλα τα άλλα περί Ελληνικών πλεονασμάτων 7,5% για τα επόμενα 15 χρόνια, για πώληση Ελληνικής δημόσιας περιουσίας αξίας 50 ΔΙΣ Ευρώ σε 5 χρόνια, και για την απιθανότητα ανάπτυξης με 45% φορολόγηση των μικρομεσαίων είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

* Ο Άγης Βερούτης είναι επιχειρηματίας, Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στις ΗΠΑ όπου και  εργάστηκε σχεδόν είκοσι χρόνια.

Μίκης Θεοδωράκης: «Απελευθερωτικός αγώνας» κατά του Μνημονίου


Ως ένας από τους παρόντες, πρέπει να επισημάνω πως αποτελεί αισχρή λογοκρισία η απόκρυψη από τα κατεστημένα ΜΜΕ της συνταρακτικής λαοθάλασσας που κατέκλυσε το Βελίδιο για την εκδήλωση της Σπίθας.
Όμως αργά η γρήγορα θα  βρούν το ποτάμι μπροστά τους.   Απολλώνιος



Κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της «σπίθας» στη Θεσσαλονίκη ήταν απόψε ο εμπνευστής της κίνησης πολιτών, Μίκης Θεοδωράκης. Ο πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρχουν παραρτήματα της κίνησης σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο.
Εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν στις αντιδράσεις τους απέναντι στην τρόικα χαρακτηριστικά "παλαϊκού - απελευθερωτικού αγώνα". Ζήτησε να επιδείξουν ανυπακοή και πρόσθεσε πως "αν γίνουν σύντομα εκλογές εμείς θα ρίξουμε λευκό".

Διευκρίνισε ότι η "Σπίθα" δεν πρόκειται να μετασχηματισθεί σε πολιτικό κόμμα.
Ο Μ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι υπεύθυνοι για την παγκόσμια οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση είναι «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι παράγοντες του αμερικανοεβραϊκού λόμπι».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης τα τα μέλη της προσωρινής συμβουλευτικής επιτροπής,  Κώστας Ζουράρις, καθηγητής πανεπιστημίου - πολιτειολόγος, Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, Δημήτρης Καζάκης, οικονομολόγος και Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής συνταγματικού δικαίου.

Φουντώνουν οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ




Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, παρά το τσουχτερό κρύο και το χίονι, το Σάββατο στο Ουισκόνσιν, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που προωθεί η πολιτειακή κυβέρνηση και το οποίο αφαιρεί δικαιώματα από τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις. Οι αποφάσεις της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους πολιτείας έχουν πυροδοτήσεις κινητοποιήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.
Οι διαδηλωτές οι οποίοι εδώ και δέκα ημέρες έχουν καταλάβει το πολιτειακό κοινοβούλιο, στο Μάντισον, θεωρούν τις προτάσεις της πολιτειακής κυβέρνησης ως προσπάθεια αποδυνάμωσης του εργατικού κινήματος. Παρόμοια νομοσχέδια προωθούν επίσης το Οχάιο, το Τενεσί, το Άινταχο, η Ιντιάνα, η Άιοβα και το Κάνσας.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, περίπου χίλιοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο Σικάγο, το Ντένβερ και το Κολόμπους του Οχάιο, μερικές εκατοντάδες στο Όστιν του Τέξας και γύρω στους 100 στο Μαϊάμι.
Στο Μάντισον, την πρωτεύουσα του Ουισκόνσιν, χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά κάτω από το παράθυρο του γραφείου του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ: "Ο Σκοτ Γουόκερ πρέπει να φύγει". Την Παρασκευή η πολιτειακή Βουλή ενέκρινε την πρόταση του Γουόκερ για περικοπή των περισσότερων δικαιωμάτων των συνδικάτων του δημόσιου τομέα. Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από την πολιτειακή Γερουσία, όμως οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν φύγει από την Πολιτεία, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σύγκληση του Σώματος.
Η προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών του Ουισκόνσιν να εξισορροπήσουν τον πολιτειακό προϋπολογισμό αναθεωρώντας την εργατική νομοθεσία έχει φέρει σε αντιπαράθεση από τη μία τους Ρεπουμπλικανούς και τους επιχειρηματίεες και από την άλλη τους Δημοκρατικούς και τα συνδικάτα.
"Όταν ένας κυβερνήτης αρνείται να επενδύσει στους ανθρώπους που μορφώνουν τα παιδιά μας και μας κρατούν ασφαλείς, πρέπει να ξέρει ότι αυτό δεν θα περάσει", είπε ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Γουίτφορντ, που κατάγεται από το Ουισκόνσιν.
Το στοίχημα για τα συνδικάτα είναι μεγάλο επειδή από τους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων δάσκαλων, νοσοκόμων και αστυνομικών, περίπου το ένα τρίτο ανήκει σε συνδικάτα. Στον ιδιωτικό τομέα μόνο το 6% συνδικαλίζονται.
Το απόγευμα του Σαββάτου, η ένωση αστυνομικών του Ουισκόνσιν ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εκτελέσει την εντολή εκκένωσης του κοινοβουλίου του Μάντισον και συντάσσεται με τους διαδηλωτές.

Αίγυπτος: Ποίος θα επικρατήσει Ουάσιγκτον ή Λονδίνο;


αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Ινφογνόμων Πολιτικά



H BP επικρατεί με το 80%...
Τα γεγονότα στην Αίγυπτο δεν πρέπει να τα βλέπουμε επιφανειακά ως μια αυθόρμητη εξέγερση των εκατομμυρίων Αιγυπτίων. Αλλά ως μια καλά ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη «εξέγερση» από δυνάμεις του εξωτερικού, τεραστίων συμφερόντων, που θέλουν να επικρατήσουν στην περιοχή. Βέβαια να μην φαίνεται ότι αυτοί ευθύνονται, αλλά ο ... λαός. 
Έτσι η 18ήμερη ελεύθερη διαδήλωση των Αιγυπτίων υπό την «συμπαράσταση» και επίβλεψη του στρατού, τον οποίο οι Αιγύπτιοι αντίθετα με εμάς τους Έλληνες (Ελλάδας και Κύπρου που μέχρι και να τον ξεκάνουμε είμαστε άξιοι κατ΄απαίτηση της άρπαγας Τουρκίας και εισβολέα της Κύπρου) σέβονται και αγαπούν.
Οι Αμερικανοί όντως βρέθηκαν σε αμηχανία αυτές τις μέρες όπως και οι Ισραηλινοί (Σημερινή «Οι εξελίξεις μετά τον Μουμπάρακ...» 13.2.2011) και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. ΄Ομως να σημειωθεί ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Αιγυπτιακού Στρατού βρισκόντουσαν στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχεδόν 24ωρα προτού αρχίσουν οι διαδηλώσεις...
Ενώ ο Μοχάμετ Ελ Μπαραντέι, που «αίφνης βρέθηκε να ηγηθεί του αιγυπτιακού λαού» μετά από απουσία πολλών χρόνων από την Αίγυπτο, πρέπει να λεχθεί ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 ήταν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της περιβόητης International Crisis Group όταν και ανέστειλε την συμμετοχή του στο Ε.Σ για την επιστροφή του στην Αίγυπτο! (http://www.crisisgroup.org/en/about/board.aspx ). Της International Crisis Group (που να θυμίσω υποστήριζε το τερατούργημα Ανάν εις βάρος της Κύπρου και κάποιοι αξιωματούχοι της, μέλη του Συμβουλίου της, επιτέθηκαν ασύδοτα και ανοικτά με άρθρα τους εναντίον της επανεκλογής του μ. Τ. Παπαδόπουλου όπως ο Μόρτον Αμπράμοβιτς), ηγείται ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης και τελευταίος κυβερνήτης του Χόνγκ Κόνγκ και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για εξωτερικής υποθέσεις λόρδος Κρίστοφερ Πάττεν, με μέλη ανθρώπους όπως τον Τιόρτζ Σόρο, Κόφι Ανάν, Τζαβιέ Σολάνα, και άλλους.
Το Λονδίνο απεναντίας, τήρησε μια στάση σιωπής (λόγω της μεγαλύτερης διπλωματικής πείρας του σε τέτοια θέματα) ενώ όχι μόνο έχει συμφέροντα πέραν των Αμερικανών στην Αίγυπτο και την περιοχή, αλλά, και τις καλύτερες σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο! Όπως αποκαλύπτεται από το πρόσφατο βιβλίο του ανεξάρτητου συγγραφέα Μάρκ Κέρτις, "Secret affairs: Britain's collusion with radical Islam" οι σχέσεις του Λονδίνου με την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου και την κρυφή χρηματοδότησή της ξεκίνησαν από την δεκαετία του 1940 με την οποία την δεκαετία του 1950 το Λονδίνο διαβουλευόταν μυστικά την δολοφονία του Νάσσερ (καθώς και την ανατροπή των εθνικιστικών κυβερνήσεων στη Συρία). Ο λόγος που το Λονδίνο υποστήριζε Ισλαμικές οργανώσεις ενωρίς την μεταπολεμική περίοδο ήταν για να αντικρούσει τον δημοφιλή εθνικισμό και συχνά το Λονδίνο υποστήριζε την Μουσουλμανική Αδελφότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή... «Πιστεύω η πολιτική του «Λαντονιστάν» - επιτρέποντας στο Λονδίνο να ενεργεί ως βάση για την διοργάνωση παγκοσμίως από τους τρομοκράτες Τζιχάτ - οφείλεται άμεσα στο να εξασφαλίζει τους στόχους του το Φόρειν ΄Οφις». (Δηλώσεις του συγγραφέα).
Και σύμφωνα με τον ίδιο: «... Η πρώτη επαφή μεταξύ Βρετανίας και Αδελφότητας έγινε το 1941. Τότε, η Βρετανική Ιντελλιτζενς Σέρβις θεωρούσε κάθε κίνηση εναντίον της Βρετανίας ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια της Αιγύπτου. Κάποιοι Βρετανοί αξιωματούχοι πρόσφεραν οικονομική υποστήριξη στην Αδελφότητα. Υπάρχουν κάποιες θεωρίες κατά πόσον ο Χασάν Αλ-Μπάρα δέχθηκε ή αρνήθηκε την οικονομική βοήθεια αλλά μάλλον την δέχθηκε... Είναι βέβαιο ότι η Βρετανία άρχισε την οικονομική υποστήριξη της Αδελφότητα πριν το 1942. Κατά την διάρκεια μιας συνάντησης στις 18 Μαίου μεταξύ αξιωματούχων της πρεσβείας και του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Αμίν Οτμαν Πασιά, προέκυψε μια συμφωνία που έλεγε ότι η οικονομική βοήθεια που διδόταν στην Αδελφότητα από το κόμμα Wafd θα πληρωνόταν μυστικά από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία θα έπαιρνε την οικονομική βοήθεια από την Βρετανική πρεσβεία... Επιπλέον η κυβέρνηση της Αιγύπτου θα φύτευε κατασκόπους στην οργάνωση για να την παρακολουθεί εκ των ένδον και οι πληροφορίες θα μεταβιβάζονταν στην Βρετανική πρεσβεία...Ενώ ο Αλ-Μπάνα θα έπαιρνε δική του εφημερίδα για να γράφει άρθρα για την δημοκρατία με στόχο να δημιουργεί διασπάσεις εντός της Αδελφότητας...». (Ο συγγραφέας στο βιβλίο του χρησιμοποίησε βρετανικά αποδεσμευμένα έγγραφα του Βρετανικού Κρατικού Αρχείου μέχρι το 1979 και άλλες πηγές). (www.almasryalyoum.com/en/news/mark-curtis-britain-and-muslim-brotherhood ).

Οι ανακαλύψεις των Αμερικανών
Η Αμερικανική Υπηρεσία Γεωλογικής Έρευνας (U.S. Geological Survey) τον Μάιο του 2010 ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνάς της στην λεκάνη Nile Delta Basin Province της Ανατολικής Μεσογείου και δημοσίευσε ότι υπολογίζεται, σύμφωνα με τις έρευνες της, πως τα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή θα φθάνουν τα 1.7 δις βαρέλια ακαθάριστου πετρελαίου, κάπου 122 τρις κυβικά πόδια αερίου και 6 δις βαρέλια υγρού φυσικού αερίου στην λεκάνη αυτή. Ή έρευνα στόχευε στην ανεύρεση άγνωστών μέχρι τώρα αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. (Τα σημαντικά αυτά στοιχεία προβλήθηκαν από τον πολιτικό αναλυτή κ. Γιώργο Γιαλτουρίδη , την Πέμπτη 10.2.2011 από το τηλεοπτικό πρόγραμμα Άγγελου Αγγελάτου της Φωνής των Ελλήνων Φλώριδας ΗΠΑ).

Η BP τον Ιούλιο υπογράφει νέο συμβόλαιο!
Στις 19 Ιουλίου 2010 η BP (British Petroleum) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε νέα συμφωνία με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και την Αιγυπτιακή εταιρεία General Petroleum Corporation αναλαμβάνοντας την αξιοποίηση των σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στα οικόπεδα North Alexandria and West Mediterranean Deepwater concessions.
http://www.legal500.com/c/egypt/developments/2905
Με την συμφωνία αυτή η BP κατέχει πλέον το 80% των αποθεμάτων αυτών (ανακοίνωση 23 Νοεμβρίου 2010) που ονομάζονται the Hodoa discovery και βρίσκονται στην περιοχή West Mediterranean Deepwater, Nile Delta concession, κάπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξάνδρειας στα νερά της Μεσογείου. Η BP κατέχει το 80% και η RWE Dea το υπόλοιπο 20%.
http://www.bp.com/genericarticle.do?categoryId=2012968&contentId=7066212
Οι επιχειρήσεις της BP στην Αίγυπτο χρονολογούνται εδώ και 50 χρόνια... Η εξαγωγή στο Δέλτα του Νείλου υπολογίζεται να φθάσει το 1 δις κυβικά πόδια την ημέρα, και θα αποτελεί την κύρια πηγή για την εσωτερική κατανάλωση της Αιγύπτου. Η πρώτη φάση υπολογίζεται να προμηθεύσει 5 τρις κυβικά πόδια αερίου... Με τη συμφωνία αυτή η BP κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος, παίχτης στην περιοχή με τους Βρετανούς να «ελέγχουν» την ανάπτυξη των βιομηχανιών σε σχέση με το πετρέλαιο στην Αίγυπτο.
Μετά από όλα αυτά ακολούθησαν οι ...εξεγέρσεις των Αιγυπτίων με τον αλεξιπτωτιστή Μπάρατει να ρίπτεται στην ξεχασμένη του Αίγυπτο ως...νέος ηγέτης! Ενώ έχει, είπαμε, ΑΝΑΣΤΗΛΕΙ την θέση του στην περιβόητη Ομάδα Διεθνών Κρίσεων. Και τον στρατό, όμως, να κρατά καλά τα ηνία στη χώρα του, αναγκάζοντας τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί ως προσωρινό μέτρο διάσωσης της κατάστασης, αλλά με αβέβαιο ακόμα το μέλλον της χώρας.
Με το ερώτημα πλέον να πλανάται από πάνω της Αιγύπτου ως προς το ποίων τα εξωτερικά συμφέροντα τελικά θα επικρατήσουν στην χώρα αυτή.
Τελευταία είδηση καθώς γράφεται το κείμενο αυτό, ο στρατός στην Αίγυπτο θα διατάξει τη διάλυση του κοινοβουλίου...

http://www.msnbc.msn.com/id/41558249/ns/world_news-mideastn_africa
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο, 13.2.2011
Geopolitics-Gr.blogspot στις 9:24 μ.μ.

Τρικυμία για τις υποβρύχιες μίζες




Μέσα στο επόμενο 15ήμερο αναμένεται να στείλει το ΣΔΟΕ την αναφορά του για τις μίζες, που είχαν δοθεί για τα γερμανικά υποβρύχια τύπου «214» στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Πόπη Παπανδρέου.
Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναζητούνται τα ίχνη της διαπλοκής, των «χρυσών πληρωμών» και των ύποπτων συναλλαγών με τις γερμανικές εταιρείες.
Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναζητούνται τα ίχνη της διαπλοκής, των «χρυσών πληρωμών» και των ύποπτων συναλλαγών με τις γερμανικές εταιρείες.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν μέσα στο χρονικό διάστημα που απομένει, θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν όλες τις κίνησεις των ύποπτων λογαριασμών, των προσώπων και των εταιρειών, που σύμφωνα με τη γερμανική Δικαιοσύνη εμπλέκονται σε «χρήσιμες πληρωμές» προκειμένου να κλείσει το μεγάλο ντιλ για τα υποβρύχια με την HDW και τη Ferrostaal.

Η έρευνα περιλαμβάνει 10 εταιρείες και 70 φυσικά πρόσωπα. Για αυτούς έχει ζητηθεί από τις τράπεζες στην Ελλάδα και στις χώρες, όπου φέρονται να έχουν συναλλαγές, οι κινήσεις των λογαριασμών τους από το 1999, ένα χρόνο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με τις γερμανικές εταιρείες.
Η έρευνα έχει επεκταθεί και στις συμβάσεις που υπέγραψαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ, καθώς και στα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που συνόδευαν τις συμβάσεις. Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι δόθηκε για μίζες υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα είναι ότι για να ανοιχθούν τόσοι λογαριασμοί οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τους έξι ή επτά μήνες. Επιπλέον, άλλο τόσο δύσκολο είναι να συνδεθούν οι κινήσεις των ύποπτων λογαριασμών και να αποδειχθεί η συνάφειά τους με τα μαύρα ταμεία των γερμανικών εταιρειών και των ενδιάμεσων, που λειτούργησαν για λογαριασμό τους.
Πέραν των προσώπων, που υποδεικνύουν οι γερμανικές δικαστικές αρχές και -σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel»- συγκροτούσαν την «ομάδα Α» (Hermann Graf von Pruckler -επιχειρηματίας, κάποιος που άκουγε στο όνομα Ago- γνωστός του γερμανού επιχειρηματία, ένας φίλος του Ago, ο «Α. Αβατάγγελος», αρχιτέκτονας, που «συνέστησε ο υπουργός») με αποστολή να καταλήξουν οι μίζες σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στην Ελλάδα, εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν και πολλοί άλλοι.
-Αξιωματικοί, που την επίμαχη περίοδο υπηρέτησαν σε θέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, καθώς συμμετείχαν στην αξιολόγηση των προσφορών και τη διαμόρφωση των συμβάσεων.
-Το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που εργάστηκε στα επίμαχα εξοπλιστικά προγράμματα.
-Διοικήσεις και συνδικαλιστικά στελέχη τόσο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όσο και του ΟΣΕ για τις παραγγελίες του τροχαίου υλικού, καθώς το πρόγραμμα εκτελέστηκε μόνον κατά το ένα τέταρτο, ενώ οι πληρωμές εμφανίζονται ότι καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των προμηθειών. Από τις πρώτες αναλύσεις των ελεγκτών φαίνεται ότι έγιναν ύποπτες κινήσεις δεκάδων εκατ. ευρώ.
Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου έχει ζητήσει από το ΣΔΟΕ να προβούν και σε έλεγχο «πόθεν έσχες» όλων των φυσικών προσώπων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμφανίζονται να έχουν σχέση με ύποπτες πληρωμές. Εφόσον προκύψουν οικονομικά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματά τους, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Ηδη, έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας μεγάλες καταθέσεις σε φυσικά πρόσωπα, το ύψος των οποίων δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να δικαιολογείται.

Σκληρή στάση από την κυβέρνηση Μέρκελ για επαναγορά χρέους και μείωση επιτοκίων στον μηχανισμό ευρω-στήριξης


από το In.Gr

«H επιστροφή στη δραχμή μπορεί να μην είναι ταμπού, αλλά θα ήταν λάθος με δεδομένο ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Γερμανία και την ΕΕ», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε


Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να τηρήσουν σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου.

Σε συνάντηση που έγινε το Σαββατοκύριακο μεταξύ στελεχών της γερμανικής καγκελαρίας και επιλεγμένων Ευρωπαίων δημοσιογράφων υπογραμμίσθηκε μεταξύ άλλων η αποφασιστικότητα του Βερολίνου να επιβάλει τη δική του αντίληψη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. 

Άλλωστε, κατά την κυβέρνηση Μέρκελ, αυτό που ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη δεν είναι μία κρίση χρέους, αλλά μία κρίση που οφείλεται στο χάσμα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών του ευρώ.

Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτικές ενίσχυσης των ανταγωνιστικότητας, δηλαδή αυστηρή λιτότητα και περικοπές μισθών και κοινωνικών δαπανών, ιδίως στις χώρες του Νότου.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), με μια κίνηση που μεθοδεύεται εδώ και εβδομάδες, επιδιώκουν να δεσμεύσουν την καγκελάριο σε συγκεκριμένες αποφάσεις, από τις οποίες την καλούν να μην αποκλίνει. 

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς βουλευτές, στο σχέδιο θα πρέπει να αποκλείεται η επαναγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.

Με ψήφισμά τους, που κατέθεσαν στο κοινοβούλιο τις προηγούμενες ημέρες και το οποίο θα τεθεί πιθανότατα σε ψηφοφορία μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων υπαγορεύουν στην κυβέρνηση επτά σημεία στα οποία θα πρέπει να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της για τo συνολικό πακέτο σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αυτά, στο σχέδιο διάσωσης θα πρέπει να αποκλείεται η επαναγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Reuters. Στο σχετικό τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου, dpa, διατυπώνεται διαφορετικά το εν λόγω σημείο, καθώς εκεί αναφέρεται ότι για συνταγματικούς, νομικούς και οικονομικούς λόγος θα πρέπει να αποκλείονται από κοινού χρηματοδοτούμενα προγράμματα, επαναγοράς του χρέους κάποιων χωρών. 

Υπαγορεύονται επίσης αυστηροί όροι για την χορήγηση βοήθειας από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ESM, σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Θα πρέπει, όπως αναφέρεται, αποδεδειγμένα να κινδυνεύει η σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της, ενώ προβλέπονται περικοπές της βοήθειας στις χώρες που δεν θα τηρούν τους αυστηρούς όρους που θα έχουν συμφωνηθεί. 

Αυτά όλα σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα εγγυάται «δημοσιονομική πειθαρχία και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η καγκελάριος δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός, καθώς αυτό περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών που έχει, ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση η κ. Μέρκελ θα χρησιμοποιήσει το ψήφισμα προκειμένου να καταδείξει στους εταίρους της ότι τα χέρια της είναι δεμένα και δεν έχει περιθώρια γενναίων παραχωρήσεων. 

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται άλλωστε η έκθεση της Bundesbank που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και το μανιφέστο 189 οικονομολόγων που απορρίπτουν την επέκταση του μηχανισμού στήριξης.
Newsroom ΔΟΛ

Λαρς Φελντ (σύμβουλος Μέρκελ): Μονόδρομος για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση χρέους


από την Ημερησία




Ανησυχίες για την έκβαση του κρίσιμου Συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. στις 24/25 Μαρτίου εκφράζει ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, οικονομικός σύμβουλος και μέλος της «επιτροπής σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης.

«Δεν έχω καλό προαίσθημα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Μαρτίου. Όλα “πακετάρονται” μαζί: ο μηχανισμός διάσωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός πολιτικού παζαρέματος”, λέει ο κ. Φελντ σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (τεύχ. 9/2011).
“Οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους εξυγίανσης που έχουν θέσει. Υπάρχει περίπτωση το 2013 το χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ”, λέει ο κ.Φελντ.
Όπως σημειώνει “η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ταυτοχρόνως να κάνει οικονομία και να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός δυναμίτης. Αν θέλει να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αναδιάρθρωσης”, λέει ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμώντας ότι “η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν επαρκεί”.
Για το “Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας” ο κ. Φελντ διαβλέπει τον κίνδυνο να εμπλακεί η γερμανική κυβέρνηση περισσότερο απ’ όσο πρέπει με την γαλλική ιδέα περί ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.
“Στο σημείο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο περισσότερος συντονισμός σημαίνει συχνά λιγότερο ανταγωνισμό. Στην καλύτερη περίπτωση τα κράτη με τη μικρότερη ανταγωνιστικότητα προσπαθούν να πλησιάσουν αυτά με τη μεγαλύτερη, Όμως, στη χειρότερη περίπτωση συμβαίνει το αντίστροφο και τα κράτη με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα δέχονται πιέσεις ώστε να υποχωρήσουν προς το μέσο όρο”, λέει ο κ. Φελντ.

Financial Times: Βλέπουν αναδιάρθρωση και πρόωρες εκλογές


από την Ημερησία



Tο ενδεχόμενο  ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών για την Ελλάδα και πρόωρες εκλογές, τις οποίες όμως, σχολιάζουν ότι αξίζει να κερδίσει ο Γ. Παπανδρέου αναφέρουν σήμερα οι Financial Times, σε δύο άρθρα τους, ένα στην γνωστή στήλη LEX και ένα στα editorial της εφημερίδας.

Οι FT κάνουν λόγο για το "μαρτύριο του Σίσυφου" της Ελλάδας και συγκεκριμένα η  στήλη LEX επισημαίνει:
 "Ποτέ δεν πίστεψε κανείς ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε Γερμανία μέσα σε διάστημα τριών ετών. Και βεβαίως αυτό αποδεικνύεται, καθώς η Αθήνα εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο: οι μισθοί στον δημόσιο τομέα συγκρατήθηκαν και τα ελλείμματα μειώνονται.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας μοιάζουν όμως με το μαρτύριο του Σίσυφου. Όσο περισσότερο μειώνει η κυβέρνηση δαπάνες για να ανταποκριθεί στους στόχους, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι στόχοι. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 4,5% το 2010, σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν. Η εγχώρια ζήτηση όμως, είναι ετοιμοθάνατη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ, οι εξαγωγές είναι αδύναμες και η φοροδιαφυγή παραμένει ισχυρή.
Η ΕΕ προβλέπει ότι η χώρα θα επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς ανακτά την χαμένη ανταγωνιστικότητα. Η ανεργία όμως, ενδεχομένως να αγγίξει το 15% τον επόμενο χρόνο και το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μόλις 2% το 2014.
Το δανειακό βάρος της κυβέρνησης είναι Ολύμπιο καθώς εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 150% του ΑΕΠ. Η Αθήνα αντιμετωπίζει δυσθεώρητες ανάγκες χρηματοδότησης μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων: 57 δισ. ευρώ το 2013, 81 δισ ευρώ το 2014 και 73 δισ ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.
Επί τάπητος έχει τεθεί ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο άντλησης 50 δισ ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τον λόγο χρέους ίσως κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Το ερώτημα όμως, είναι εάν οι επενδυτές θα θελήσουν να τοποθετηθούν σε μία χώρα με τόσα προβλήματα όπως η Ελλάδα.
Η δοκιμασία που περνά η Ελλάδα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις και για άλλες συμφωνίες στήριξης της ευρωζώνης, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν πιο γενναιόδωρες. Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν απευθύνεται στο βασικό ερώτημα του πως θα αντιμετωπιστεί το βάρος χρεών της χώρας. Καθώς λοιπόν, η αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους μοιάζει όλο και πιο αναγκαία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να σχεδιάζουν το Σχέδιο Β.
Το editorial των FT σχολιάζει:
Τα επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές αποτελούν υπενθύμιση των σημαντικών αλλαγών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή των όρων του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν και το λαϊκό αίσθημα φαίνεται πως κλείνει περισσότερο στην αγωνία και τον φόβο για το μέλλον παρά στην οργή, ενδεχομένως να επιδεινωθεί περισσότερο καθώς περισσότεροι Έλληνες θα μένουν εκτός αγοράς εργασίας με την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας των αναποτελεσματικών κρατικών μονάδων.
Η ανεργία έχει ήδη βρεθεί σε υψηλό 7 ετών αγγίζοντας σχεδόν το 14%, ενώ για τους νέους ανέρχεται στο 35%. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει αρκετό προσάναμμα για να διατηρηθεί η φωτιά της αγανάκτησης ανάμεσα στα μέλη του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, ως προς το εύρος των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Είναι πολύ νωρίς πάντως, για να καταλήξουν οι χρηματαγορές ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποτυγχάνουν. Σωστά η ΕΕ σχεδιάζει μία διαδικασία ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξεταστεί περισσότερο η επιβολή περισσότερων ζημιών για τους κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Η επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στα 17 μέλη της ευρωζώνης αποτελεί ισχυρό λόγο για διατηρηθεί ο έλεγχος. Το ίδιο ισχύει και για την πρόοδο της Ελλάδας στο ξερίζωμα της δημοσιονομικής απειθαρχίας, της οικονομικής κακοδιαχείρισης και της σοβαρής αδυναμίας στην δημόσια διοίκηση που συνέβαλαν εξαρχής στην δημιουργία της κρίσης.
Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες τον προηγούμενο χρόνο στο 9,4% του ΑΕΠ. Βεβαίως, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα για να αυξηθούν τα έσοδα από την φορολογία. Τα αποτελέσματα προς το παρόν είναι ενθαρρυντικά. Μακροπρόθεσμα, αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργηθεί μία νοοτροπία ανταγωνισμού που μπορεί να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη και να σπάσει τα κεκτημένα των προνομιούχων ομάδων συμφερόντων, όπως είναι οι οδηγοί φορτηγών, οι φαρμακοποιοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στις διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, η παρουσία τέτοιων αντιμεταρρυθμιστικών ομάδων ήταν αξιοσημείωτα εμφανής.
Η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφορών στην Ελλάδα ως προς το κράτος είναι καθήκον που θα διαρκέσει για μία ολόκληρη γενιά, ξεπερνώντας τα όρια της πολιτικής ζωής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Δικό του καθήκον είναι να πείσει την σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν επωφελούνται από τα προνόμια των λίγων ότι τελικά θα ευνοηθούν από τις αλλαγές. Θα πρέπει επίσης να συγκρατήσει την δυσαρέσκεια των υπουργών του που ανησυχούν ότι απειλείται η πολιτική τους καριέρα επειδή οι μεταρρυθμίσεις περιορίζουν τις ικανότητές τους για πατρονάρισμα.
Για να ξεκαθαρίσει το κλίμα, ο κ. Παπανδρέου ενδεχομένως να νιώσει αναγκασμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Με τα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής, αξίζει να τις κερδίσει.

Κινεζική πρόσκληση στον Γ. Παπανδρέου


από την Ημερησία

Κινεζική πρόσκληση στον Γ. Παπανδρέου


Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την επίσημη πρόσκληση του Κινέζου ομόλογού του, Wen Jiabao, να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της μεγαλύτερης αναδυόμενης οικονομίας του κόσμου. Να δώσουν, ουσιαστικά, συνέχεια στην εδώ επίσκεψή του πριν από μερικούς μήνες, ένα ταξίδι που έμεινε μετέωρο εξαιτίας της «αντίδρασης» των Βρυξελλών. Οι συνθήκες τώρα, όμως, και για τις δύο χώρες έχουν ωριμάσει, καθώς η κινεζική ηγεσία επιθυμεί να διαθέσει στη χώρα μας ένα μεγάλο τμήμα των αποθεμάτων σε δολάρια που διαθέτει στα κρατικά της θησαυροφυλάκια.

Διακρατική συμφωνία 
Επιθυμία του Wen Jiabao είναι το ντιλ της Κίνας με την Ελλάδα να πάρει τη μορφή διακρατικής συμφωνίας, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Γιατί, μπορεί οι Κινέζοι να διαθέτουν πλεόνασμα, αλλά δεν έχουν και απεριόριστα χρονικά περιθώρια για να το επενδύσουν. Το ερώτημα για την ελληνική πλευρά είναι πότε και πώς θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του «κίτρινου γίγαντα». Η απόφαση θα ληφθεί μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 11ης Μαρτίου. Ο Γ. Παπανδρέου δεν θέλει να προκαλέσει τους Ευρωπαίους, επιθυμεί όμως να είναι και σε αυτούς γνωστό ότι η χώρα μας διαθέτει και άλλους αξιόπιστους συμμάχους παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Πριν να είναι αργά...


του Ι.Πρετεντέρη από το ΒΗΜΑ


Στην υγειά μας!

Να σταθώ στο εξής περιστατικό. Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ενώπιον του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ. Δέχεται ερωτήσεις, επικρίσεις, αντιδράσεις, επιθέσεις... λογικό, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Μέτρησα, όμως, τουλάχιστον επτά βουλευτές του ΠαΣοΚ που του είπαν: «Βγείτε και πείτε την αλήθεια!». 

Διότι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, όπως και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, έχουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια. Οτι κάτι κρύβει. Και ότι πορεύεται είτε χωρίς σχέδιο είτε με ένα κρυφό σχέδιο το οποίο αποκαλύπτει σταδιακά τις όλο και χειρότερες πτυχές του. 

Δεν μπορώ να πω τι από τα δύο ισχύει. Αλλά η κατάσταση είναι απελπιστική. «Είμαστε στο χειρότερο σημείο» ομολόγησε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου. 

- Η οικονομία βυθίζεται σε βαθιά ύφεση με υψηλή ανεργία, άρα δυσκολεύεται αφάνταστα να ανταποκριθεί στους στόχους του μνημονίου και στις πρόσθετες απαιτήσεις. 

- Ετσι το μνημόνιο δεν αποδίδει και γι΄ αυτό συνεχώς επιβαρύνεται με πρόσθετες απαιτήσεις της τρόικας. 

- Την ίδια στιγμή η αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος που είναι το δημόσιο χρέος παραπέμπεται σε μια συνολική ευρωπαϊκή ρύθμιση, για την οποία ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξει και τι θα περιέχει. 

Συμπέρασμα; Η πολιτική του μνημονίου δεν εξασφαλίζει την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, όπως είχε διαφημιστεί πέρυσι τον Μάιο. Το αντίθετο: επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το χρέος! Και η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της

Και τι θα γίνει; ίσως ρωτήσετε. Θα παραπέμψω στον Τόνι Μπλερ που έλεγε κάποτε ότι σε τέτοιου τύπου αδιέξοδες και ταυτοχρόνως εκρηκτικές καταστάσεις η προβλεψιμότητα των πολιτικών εξελίξεων είναι μηδενική. Και ότι «η μόνη ακριβής και έντιμη απάντηση είναι:Δεν ξέρω!». 

Γι΄ αυτό περιμένω κι εγώ (μαζί με τους βουλευτές του ΠαΣοΚ...) να δω πώς θα χειριστεί το αδιέξοδο η κυβέρνηση. Αν το χειριστεί... 

Ας πάμε τώρα δύο χρόνια πίσω. Μάρτιος 2009. Ο Κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει να πάει σε εκλογές αλλά το σχέδιο του τινάχτηκε στον αέρα από την επιδείνωση της οικονομίας και την εκτίναξη των spreads. Αντί για εκλογές, λοιπόν, καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τους περιγράφει τη ζοφερή οικονομική κατάσταση και ζητεί μια ελάχιστη συναίνεση για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. 

Κανείς δεν συμφώνησε- πλην, αν θυμάμαι καλά, του Γ. Καρατζαφέρη... Είτε δεν πείστηκαν για τη σοβαρότητα της κατάστασης είτε αμφέβαλλαν για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης είτε έκριναν ότι δεν έχουν λόγο να πετάξουν σωσίβιο σε κάποιον που πνίγεται- άσχετο αν στην πραγματικότητα πνιγόταν η χώρα! Ετσι η κυβέρνηση Καραμανλή αποδυναμωμένη δεν έκανε ουσιαστικά τίποτε, η οικονομία βούλιαξε και έξι μήνες αργότερα ο λαός άλλαξε την κυβέρνηση. 

Κρίμα, γιατί ήταν η τελευταία ευκαιρία- ίσως η προτελευταία, αν συνυπολογίσουμε και την επόμενη των εκλογών του Οκτωβρίου. 

Διότι, αν τον Μάρτιο του 2009 είχαν όλοι πράξει το αυτονόητο καθήκον τους, αν είχαν ληφθεί μέτρα πολύ ηπιότερα από τα σημερινά και με μια ελάχιστη υποστήριξη κυρίως από το ΠαΣοΚ και τα συνδικάτα, η κρίση θα είχε αποφευχθεί. Τις εκλογές θα τις κέρδιζε ούτως ή άλλως το ΠαΣοΚ, αλλά η χώρα δεν θα βρισκόταν εκεί που βρίσκεται σήμερα. 

Με άλλα λόγια, η χώρα έπεσε έξω όχι μόνο λόγω του ελλείμματος, όχι μόνο λόγω του χρέους, αλλά κυρίως επειδή σε μια συγκεκριμένη συγκυρία η πολιτική ηγεσία στο σύνολό της είτε δεν αντελήφθη τις περιστάσεις είτε αποδείχθηκε κατώτερή τους. Στερνή μου γνώση... 

Τώρα βρισκόμαστε σε ένα ανάλογο αλλά πολύ χειρότερο σημείο. Και όπως τότε το ερώτημα που τίθεται δεν είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης αλλά αν η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί και αρκεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. 

Στο ερώτημα αυτό, κατά το Σύνταγμα, μπορεί να απαντήσει κυρίαρχα μόνο ο Πρωθυπουργός. Και να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που θα προκύψουν από την απάντηση που θα δώσει. Ανοιχτά, ειλικρινά και έντιμα. 

Αρκεί, βεβαίως, να απαντήσει πριν να είναι αργά και όσο υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ! Ρουμάνοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί, Βούλγαροι θέλουν να τους οικειοποιηθούν


από την Εφημερίδα  των Ιωαννίνων "Πρωϊνός Λόγος"


Αυστηρή απάντηση του Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μιχ. Μαγειρία στις δηλώσεις Basescu. «Είμαστε τμήμα του ελληνικού Έθνους…», δηλώνει στον «Π.Λ.»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
στον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ


• Διαχρονική τείνει να γίνει η προσπάθεια γειτονικών μας χωρών να οικειοποιηθούν την καταγωγή και την ιστορία των Ελλήνων Βλάχων, που ανέκαθεν είχαν ως κοιτίδα τους τον ελληνικό χώρο και κυρίως την περιοχή της οροσειράς της Πίνδου.
Ειδικά η Ρουμανία έχει απλώσει τα… πλοκάμια της προπαγάνδας της, τόσο στην χώρα μας όσο και στην γειτονική Αλβανία, όπου επίσης διαβιούν χιλιάδες Βλάχοι. Στόχος της να ταυτίσει κάθε βλαχόφωνη ομάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την Ρουμάνικη διασπορά. Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν κάνει κατά καιρούς και εθνικιστικοί κύκλοι τόσο της Αλβανίας, όσο και χωρών όπως τα Σκόπια και η Βουλγαρία, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να ταυτίσουν και να «βαφτίσουν» τους Βλάχους με την εθνικότητα που επιθυμούν!
Ωστόσο, παρά την έντονη εθνικιστική αυτή προπαγάνδα που εκδηλώνεται άλλοτε με έμμεσο τρόπο κι άλλοτε πιο άμεσα, όπως συνέβη με πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του… συνήθως υπόπτου Ρουμάνου Προέδρου Basescu, η επίσημη Ελληνική Πολιτεία παραμένει αδρανής, χωρίς να έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον, καμιά σαφής αντίδραση ή να έχει δοθεί απάντηση από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία, μέσω του προέδρου της Μιχάλη Μαγειρία, αντιδρά πάντοτε σθεναρά στις προκλήσεις που σχετίζονται με την καταγωγή των Βλαχόφωνων πληθυσμών της χώρας μας, προβάλλοντας την ελληνικότητά τους και απορ- ­­ρίπτοντας κάθε είδους προπαγανδιστικές αιτιάσεις. Εξάλλου, η Ομοσπονδία εργάζεται συστηματικά για την διατήρηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πλούσιας Βλάχικης παράδοσης.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ BASESCU
Τελευταίο «κρούσμα» στην προσπάθεια οικειοποιήσεως της εθνικής ταυτότητας των Βλάχων, αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ρουμανίας Basescu, ο οποίος επιχείρησε έμμεσα να ταυτίσει κάθε βλαχόφωνη ομάδα στον Βαλκανικό χώρο –άρα και τους Έλληνες Βλάχους- με την Ρουμανική διασπορά!
Το γεγονός αυτό προκάλεσε για μία ακόμη φορά την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Πολ/κών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλη Μαγειρία, ο οποίος μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» για το θέμα, απέρριψε ως ανεδαφικές και αυθαίρετες τις αναφορές Basescu, κάνοντας λόγο για προσπάθεια που θίγει το δικαίωμα του ανθρώπου στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό.

O ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ
«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων χαρακτηρίζει ως αυθαίρετες και ανεδαφικές τις έμμεσες αναφορές του Ρουμάνου Προέδρου, οι οποίες ταυτίζουν κάθε βλαχόφωνη ομάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη ρουμανική διασπορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρός της Μ. Μαγειρίας, συμπληρώνοντας ότι «οι αναφορές αυτές θίγουν καταφανώς το αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα στον ατομικό και συλλογικό εθνικό αυτοπροσδιορισμό όλων των Ελλήνων Βλάχων στην Ελλάδα και τη διασπορά και δεν συνάδουν με τις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες σφυρηλάτησης δεσμών ενότητας, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, επί των οποίων εδράζεται το σύγχρονο ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο οποίο συμμετέχουν και οι δυο λαοί ως σύμμαχοι και εταίροι».   

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΟΙΤΙΔΑ…
Θέτοντας το ζήτημα της καταγωγής των Ελλήνων Βλάχων στις πραγματικές του διαστάσεις, ο κ. Μαγειρίας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, ανέκαθεν ήταν η ιστορική κοιτίδα της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης η οποία αποτελεί αναπόσπαστο και αδιαφιλονίκητο τμήμα του σύγχρονου ελληνικού έθνους». Για το λόγο αυτό, συνέχισε, «ουδείς δικαιούται να χαρακτηρίζει αυθαιρέτως ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού έθνους ως «μειονότητα» μέσα στην ίδια του την πατρίδα, της οποίας άλλωστε η ιστορία βρίθει από παραδείγματα μεγάλων Βλάχων εθνικών ευεργετών που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή, το έργο και την περιουσία τους στο βωμό της ελευθερίας, της προκοπής και της ανάπτυξης της Ελλάδος και του ελληνισμού».

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Ο κ. Μαγειρίας δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην προσπάθεια που καταβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «με την αρωγή της ελληνικής Πολιτείας, εργάζεται για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του βλαχόφωνου ελληνισμού και την συστηματική προβολή της πλούσιας και ιδιαίτερης βλάχικης λαογραφίας και μουσικής παράδοσης, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και της πολιτιστικής ταυτότητας του ελλαδικού χώρου και του σύγχρονου ελληνισμού».
* * *
Παράλληλα με τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολ/κών Συλλόγων Βλάχων, στις προσπάθειες οικειοποίησης από πλευράς των γειτόνων μας της καταγωγής και της ιστορίας τους, απαιτείται και η ενεργοποίηση του πλέον αρμόδιου φορέα για το θέμα, του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να δοθεί επιτέλους μια επίσημη απάντηση στην επιχειρούμενη προπαγάνδα. Δεν μπορεί η επίσημη Πολιτεία να αφήνει να περνούν χωρίς αντίδραση τέτοιου είδους προσπάθειες που αφορούν ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού.