Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κτηνωδία στα Γρεβενά: Σκότωσαν και έφαγαν αρκούδα


από την Ημερησία

Κτηνωδία στα Γρεβενά: Σκότωσαν και έφαγαν αρκούδα


Το εορταστικό τραπέζι στήθηκε με κάθε επισημότητα τις ημέρες των Χριστουγέννων σε σπίτι των Γρεβενών, με συνδαιτυμόνες ευυπόληπτους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, κατά πληροφορίες επιχειρηματίες και ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα.

Οι οικοδεσπότες ήταν υπερήφανοι για το κυρίως πιάτο του γεύματος: ψητή... αρκούδα! Τόσο πολύ, που φωτογράφισαν το θήραμά τους, τόσο πριν από την προετοιμασία όσο και κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, αλλά και του γεύματος, ενώ περίοπτη θέση θα καταλάμβανε το κεφάλι του άτυχου ζώου, ως «τρόπαιο» και τεκμήριο για όσους είχαν αμφιβολία για την προέλευση του «εκλεκτού» εδέσματος που θα κατανάλωναν.
Οι προσκλήσεις αφορούσαν ένα κλειστό κλαμπ γνωστών και φίλων και έγιναν με όρους εμπιστευτικότητας, ώστε να μη διαρρεύσει το παράνομο γεγονός. Ωστόσο, το κοινό μυστικό κυκλοφόρησε και ένας κάτοικος της περιοχής βρήκε το θάρρος να τηλεφωνήσει στην περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» για να το καταγγείλει, έστω και ανώνυμα.
Με τρεμάμενη φωνή, ενημέρωσε τους ανθρώπους της οργάνωσης για το γεύμα, είπε πως υπάρχει φωτογραφικό υλικό που τεκμηριώνει την καταγγελία και πως γνωρίζει τα ονόματα των συνδαιτυμόνων. Πριν προλάβουν να τον ρωτήσουν οτιδήποτε, έκλεισε το τηλέφωνο.
Από την «Καλλιστώ» ενημερώθηκε το Δασαρχείο Γρεβενών και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στάλθηκε επιστολή προς τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε αυτήν γίνεται λόγος για άκρως παράνομη ενέργεια «παράλληλου κανιβαλισμού», που χαρακτηρίζει με τα πιο μελανά σημεία κάποιους ευυπόληπτους κατά τα άλλα πολίτες, και η αναμενόμενη δημοσιοποίησή του πρόκειται να δυσφημήσει για άλλη μια φορά την κατά τα άλλα ελκυστική, λόγω φυσικού κάλλους, περιοχή των Γρεβενών.
«Πρόκειται για ένα απεχθές περιστατικό που χαρακτηρίζει τη βάρβαρη αντιμετώπιση της προστατευόμενης άγριας πανίδας και της ελληνικής φύσης, και μάλιστα από ανθρώπους που ζουν κοντά σ' αυτήν», είπε στο «Εθνος» ο επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης, Γ. Μερτζάνης, ο οποίος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσει κατάθεση στο Δασαρχείο Γρεβενών, στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από την «Καλλιστώ» ενημερώθηκαν και οι κοινοτικές Αρχές, οι οποίες χρηματοδοτούν πρόγραμμα LIFE στην περιοχή της Πίνδου για την προστασία και τη διατήρηση του πληθυσμού της αρκούδας.
Καταδίκη
Τιμωρία ζητούν «Καλλιστώ» και Κυνηγοί

Η κατανάλωση κρέατος αρκούδας δεν απαγορεύεται σε χώρες όπου δεν υπάρχει αυστηρό πλαίσιο προστασίας του άγριου θηλαστικού, όπως π.χ. η Ρουμανία, όπου μπορεί κανείς να βρει ανάλογα εδέσματα και στα μενού ορισμένων εστιατορίων. Στην Ελλάδα, όπου απαγορεύεται διά νόμου η θανάτωση αρκούδας, υπάρχουν κατά καιρούς αναφορές και φήμες για ανάλογα περιστατικά, αλλά είναι η πρώτη φορά που φαίνεται πως υπάρχουν τεκμήρια. Ο άνθρωπος που έκανε την καταγγελία, που είχε και νέα επικοινωνία με την οργάνωση, φέρεται διατεθειμένος να προσκομίσει τα στοιχεία αυτά, διευκολύνοντας τις Αρχές στον εντοπισμό των δραστών.
«Ελπίζουμε σε μια παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, σύμφωνα με τον νόμο που προβλέπει πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, ώστε να δώσουν το μήνυμα σε όποιον θελήσει να τους μιμηθεί», είπε ο κ. Μερτζάνης.
Με δική της επιστολή, η Κυνηγετική Ομοσπονδία ζητεί παρέμβαση του εισαγγελέα, αφήνοντας και αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποσιώπηση και τη συγκάλυψη των δραστών μέχρι σήμερα.
πηγή Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου