Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Λύση για το χρέος με εγγύηση το Σύνταγμα


από το ΒΗΜΑ


Περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία ζητούν από τις χώρες της ΕΕ Γερμανία και Γαλλία

Προς την κατεύθυνση επίλυσης της πανευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με μια εντυπωσιακή κίνηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος Μαρτίου, δείχνουν οι χθεσινές εξελίξεις, οι οποίες οδήγησαν ήδη το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων σε χαμηλό εξαμήνου, στις 764 μονάδες βάσης. 

Ωστόσο η απόφαση που κυοφορείται από τον γαλλογερμανικό άξονα θα συνδυαστεί με συγκεκριμένα ανταλλάγματα με σκοπό την απόλυτη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, Βερολίνο και Παρίσι είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν από τις χώρες της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν πρόβλεψη στα Συντάγματά τους για την ουσιαστική «κατάργηση των ελλειμμάτων»

Η Γερμανία ζητεί «συνταγματική κατοχύρωση» της δημοσιονομικής σταθερότητας, γράφει η «Le Μonde». «Το Βερολίνο αξιώνει περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία (...) με τη σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας» αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάιστους ηγέτες των 27 χωρών-μελών. Ο υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Φρ. Μπαρουάν δήλωσε χθες ότι η χώρα του είναι σύμφωνη με τη συνταγματική κατοχύρωση της«κατάργησης των ελλειμμάτων», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα Μonde. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό θα αποτελέσει «μέρος του συνολικού πακέτου». 

Εν τω μεταξύ, πρόθυμη να αυξήσει τη χρηματοδότησή της προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) ώστε να ελαφρυνθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας εμφανίζεται η Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από ανώτερους γερμανούς αξιωματούχους. 

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το Βερολίνο εξετάζει ενεργά πρακτικές επιλογές για τη διεύρυνση του ρόλου του ΕFSF. Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Ασμουσεν δήλωσε: «Δεν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση. Πάντα λέγαμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται (...) αυτό ίσως περιλαμβάνει αναθεώρηση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας του Ταμείου». 

Μήνυμα στήριξης για την Ελλάδα έστειλε χθες καιο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή του συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε τα ηνία υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «είμαι πεπεισμένος ότι, αν χρειαστεί, η ΕΕ και οι χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν περισσότερο την Ελλάδα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου