από το In.Gr
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να τηρήσουν σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου.
Σε συνάντηση που έγινε το Σαββατοκύριακο μεταξύ στελεχών της γερμανικής καγκελαρίας και επιλεγμένων Ευρωπαίων δημοσιογράφων υπογραμμίσθηκε μεταξύ άλλων η αποφασιστικότητα του Βερολίνου να επιβάλει τη δική του αντίληψη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Άλλωστε, κατά την κυβέρνηση Μέρκελ, αυτό που ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη δεν είναι μία κρίση χρέους, αλλά μία κρίση που οφείλεται στο χάσμα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών του ευρώ.
Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτικές ενίσχυσης των ανταγωνιστικότητας, δηλαδή αυστηρή λιτότητα και περικοπές μισθών και κοινωνικών δαπανών, ιδίως στις χώρες του Νότου.
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), με μια κίνηση που μεθοδεύεται εδώ και εβδομάδες, επιδιώκουν να δεσμεύσουν την καγκελάριο σε συγκεκριμένες αποφάσεις, από τις οποίες την καλούν να μην αποκλίνει.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς βουλευτές, στο σχέδιο θα πρέπει να αποκλείεται η επαναγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.
Με ψήφισμά τους, που κατέθεσαν στο κοινοβούλιο τις προηγούμενες ημέρες και το οποίο θα τεθεί πιθανότατα σε ψηφοφορία μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων υπαγορεύουν στην κυβέρνηση επτά σημεία στα οποία θα πρέπει να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της για τo συνολικό πακέτο σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με αυτά, στο σχέδιο διάσωσης θα πρέπει να αποκλείεται η επαναγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Reuters. Στο σχετικό τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου, dpa, διατυπώνεται διαφορετικά το εν λόγω σημείο, καθώς εκεί αναφέρεται ότι για συνταγματικούς, νομικούς και οικονομικούς λόγος θα πρέπει να αποκλείονται από κοινού χρηματοδοτούμενα προγράμματα, επαναγοράς του χρέους κάποιων χωρών.
Υπαγορεύονται επίσης αυστηροί όροι για την χορήγηση βοήθειας από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ESM, σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Θα πρέπει, όπως αναφέρεται, αποδεδειγμένα να κινδυνεύει η σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της, ενώ προβλέπονται περικοπές της βοήθειας στις χώρες που δεν θα τηρούν τους αυστηρούς όρους που θα έχουν συμφωνηθεί.
Αυτά όλα σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα εγγυάται «δημοσιονομική πειθαρχία και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».
Αναλυτές εκτιμούν ότι η καγκελάριος δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός, καθώς αυτό περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών που έχει, ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση η κ. Μέρκελ θα χρησιμοποιήσει το ψήφισμα προκειμένου να καταδείξει στους εταίρους της ότι τα χέρια της είναι δεμένα και δεν έχει περιθώρια γενναίων παραχωρήσεων.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται άλλωστε η έκθεση της Bundesbank που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και το μανιφέστο 189 οικονομολόγων που απορρίπτουν την επέκταση του μηχανισμού στήριξης.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου