Tο ενδεχόμενο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών για την Ελλάδα και πρόωρες εκλογές, τις οποίες όμως, σχολιάζουν ότι αξίζει να κερδίσει ο Γ. Παπανδρέου αναφέρουν σήμερα οι Financial Times, σε δύο άρθρα τους, ένα στην γνωστή στήλη LEX και ένα στα editorial της εφημερίδας.
Οι FT κάνουν λόγο για το "μαρτύριο του Σίσυφου" της Ελλάδας και συγκεκριμένα η στήλη LEX επισημαίνει:
"Ποτέ δεν πίστεψε κανείς ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε Γερμανία μέσα σε διάστημα τριών ετών. Και βεβαίως αυτό αποδεικνύεται, καθώς η Αθήνα εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο: οι μισθοί στον δημόσιο τομέα συγκρατήθηκαν και τα ελλείμματα μειώνονται.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας μοιάζουν όμως με το μαρτύριο του Σίσυφου. Όσο περισσότερο μειώνει η κυβέρνηση δαπάνες για να ανταποκριθεί στους στόχους, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι στόχοι. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 4,5% το 2010, σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν. Η εγχώρια ζήτηση όμως, είναι ετοιμοθάνατη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ, οι εξαγωγές είναι αδύναμες και η φοροδιαφυγή παραμένει ισχυρή.
Η ΕΕ προβλέπει ότι η χώρα θα επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς ανακτά την χαμένη ανταγωνιστικότητα. Η ανεργία όμως, ενδεχομένως να αγγίξει το 15% τον επόμενο χρόνο και το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μόλις 2% το 2014.
Το δανειακό βάρος της κυβέρνησης είναι Ολύμπιο καθώς εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 150% του ΑΕΠ. Η Αθήνα αντιμετωπίζει δυσθεώρητες ανάγκες χρηματοδότησης μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων: 57 δισ. ευρώ το 2013, 81 δισ ευρώ το 2014 και 73 δισ ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.
Επί τάπητος έχει τεθεί ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο άντλησης 50 δισ ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τον λόγο χρέους ίσως κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Το ερώτημα όμως, είναι εάν οι επενδυτές θα θελήσουν να τοποθετηθούν σε μία χώρα με τόσα προβλήματα όπως η Ελλάδα.
Η δοκιμασία που περνά η Ελλάδα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις και για άλλες συμφωνίες στήριξης της ευρωζώνης, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν πιο γενναιόδωρες. Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν απευθύνεται στο βασικό ερώτημα του πως θα αντιμετωπιστεί το βάρος χρεών της χώρας. Καθώς λοιπόν, η αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους μοιάζει όλο και πιο αναγκαία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να σχεδιάζουν το Σχέδιο Β.
Το editorial των FT σχολιάζει:
Τα επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές αποτελούν υπενθύμιση των σημαντικών αλλαγών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή των όρων του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν και το λαϊκό αίσθημα φαίνεται πως κλείνει περισσότερο στην αγωνία και τον φόβο για το μέλλον παρά στην οργή, ενδεχομένως να επιδεινωθεί περισσότερο καθώς περισσότεροι Έλληνες θα μένουν εκτός αγοράς εργασίας με την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας των αναποτελεσματικών κρατικών μονάδων.
Η ανεργία έχει ήδη βρεθεί σε υψηλό 7 ετών αγγίζοντας σχεδόν το 14%, ενώ για τους νέους ανέρχεται στο 35%. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει αρκετό προσάναμμα για να διατηρηθεί η φωτιά της αγανάκτησης ανάμεσα στα μέλη του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, ως προς το εύρος των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Είναι πολύ νωρίς πάντως, για να καταλήξουν οι χρηματαγορές ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποτυγχάνουν. Σωστά η ΕΕ σχεδιάζει μία διαδικασία ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξεταστεί περισσότερο η επιβολή περισσότερων ζημιών για τους κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Η επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στα 17 μέλη της ευρωζώνης αποτελεί ισχυρό λόγο για διατηρηθεί ο έλεγχος. Το ίδιο ισχύει και για την πρόοδο της Ελλάδας στο ξερίζωμα της δημοσιονομικής απειθαρχίας, της οικονομικής κακοδιαχείρισης και της σοβαρής αδυναμίας στην δημόσια διοίκηση που συνέβαλαν εξαρχής στην δημιουργία της κρίσης.
Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες τον προηγούμενο χρόνο στο 9,4% του ΑΕΠ. Βεβαίως, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα για να αυξηθούν τα έσοδα από την φορολογία. Τα αποτελέσματα προς το παρόν είναι ενθαρρυντικά. Μακροπρόθεσμα, αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργηθεί μία νοοτροπία ανταγωνισμού που μπορεί να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη και να σπάσει τα κεκτημένα των προνομιούχων ομάδων συμφερόντων, όπως είναι οι οδηγοί φορτηγών, οι φαρμακοποιοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στις διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, η παρουσία τέτοιων αντιμεταρρυθμιστικών ομάδων ήταν αξιοσημείωτα εμφανής.
Η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφορών στην Ελλάδα ως προς το κράτος είναι καθήκον που θα διαρκέσει για μία ολόκληρη γενιά, ξεπερνώντας τα όρια της πολιτικής ζωής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Δικό του καθήκον είναι να πείσει την σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν επωφελούνται από τα προνόμια των λίγων ότι τελικά θα ευνοηθούν από τις αλλαγές. Θα πρέπει επίσης να συγκρατήσει την δυσαρέσκεια των υπουργών του που ανησυχούν ότι απειλείται η πολιτική τους καριέρα επειδή οι μεταρρυθμίσεις περιορίζουν τις ικανότητές τους για πατρονάρισμα.
Για να ξεκαθαρίσει το κλίμα, ο κ. Παπανδρέου ενδεχομένως να νιώσει αναγκασμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Με τα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής, αξίζει να τις κερδίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου