απο το ΒΗΜΑ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της κυβέρνησης στα πεδία του συντονισμού, της ελλιπούς συνεννόησης μεταξύ κορυφαίων υπουργών, αλλά και της επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων αναδείχθηκε σχεδόν σε όλες του τις διαστάσεις κατάτη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Τα σημεία αποδιοργάνωσης αναδείχθηκαν κατ΄ αρχάς με αφορμή τη συνέντευξη των εκπροσώπων της
τρόικας πριν από εννέα ημέρες. Ακολούθησε η ενδοκυβερνητική- και ευρύτερη- διαμάχη με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου περί αναδρομικής επιβολής τελών στους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους. Σχεδόν ταυτόχρονα αποσύρθηκε άρον άρον μια διάταξη από το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που αφορούσε τις δυνατότητες και προϋποθέσεις ίδρυσης δικηγορικών εταιρειών. Και τα τρία περιστατικά έφεραν το Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον ενός προβλήματος που
προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, δεδομένης και της κρισιμότητας της περιόδου, η οποία προσδιορίζεται από την αδυναμία εύρεσης διεξόδου από τη συνολική κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. O πυρήνας του προβλήματος εστιάζεται, σύμφωνα με καθημερινούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού, στην ανάδειξη των διαφορετικών πόλων εξουσίας που δρουν περί τον κ. Παπανδρέου και συχνά πλέον συγκρούονται μεταξύ τους- προς το παρόν, στο παρασκήνιο.
Η συνέντευξη της τρόικας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου αντιμετωπιζόταν ούτως ή άλλως με προβληματισμό από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε μιλήσει εκτενώς με τους κκ. Πόουλ Τόμσεν, Σερβάς Ντερούζκαι Κλάους Μαζούχ, το «επίμαχο» θέμα των 50 δισ. ευρώ βρισκόταν ούτως ή άλλως στο τραπέζι, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών είχε τη βεβαιότητα ότι δεν γίνονταν σχετικές ανακοινώσεις από την τρόικα. Είχε επιλέξει να μην κάνει ο ίδιος συνέντευξη Τύπου, παρά μόνο να δημοσιοποιήσει ένα non paper με το περιεχόμενο της νέας επικαιροποίησης του μνημονίου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην αρχική εκδοχή του non paper δεν περιλαμβανόταν η αναφορά στον στόχο των 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οταν αυτό ανακοινώθηκε δημοσίως από την τρόικα, ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο αιφνιδιάστηκε. Σε συνθήκες πανικού, προσέθεσαν μια σχετική παράγραφο στο ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε λίγη ώρα αργότερα. Στόχος του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν να ενημερώσει με δική του πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν θα επέστρεφε από τις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εco/Fin και αφότου θα είχε έναν πρώτο κύκλο συζήτησης με τους υπόλοιπους υπουργούς. Ολα ανατράπηκαν από τη συνέντευξη της τρόικας και η συζήτηση εκτροχιάστηκε.
Αποτέλεσμα ήταν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης να αντιδράσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο κ. Δ. Ρέππας δήλωσε ότι «ο στόχος των 50 δισ. μπορεί να επιτευχθεί το 2025», ενώ ο κ. Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι «κακώς η κυβέρνηση άφησε να εξελιχθεί η διαδικασία των επισκέψεων σε ανοιχτές συνεντεύξεις της τρόικας» και πως «δεν είναι δυνατόν να μη βγαίνει η κυβέρνηση και να βγαίνει η τρόικα να κάνει πολιτικές συνεντεύξεις».
Οσο μιλούσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, ο Πρωθυπουργός βρισκόταν σε συσκέψεις με θέμα την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Οταν πληροφορήθηκε τα όσα είχαν γίνει στη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση. Οι συνεργάτες του αναζητούσαν απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, το οποίο δεν υπήρχε. Καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν σκέφτηκε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα ήταν χρήσιμο.
Παρά ταύτα, ο Πρωθυπουργός, έλαβε μια εικόνα περί του τι είχε συμβεί και κυρίως ενημερώθηκε για το ύφος των εκπροσώπων της τρόικας, επάνω στο οποίο «χτίστηκε» η κυβερνητική αντίδραση. Επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών και τον ενημέρωσε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε, θεωρώντας ότι και μόνο η έκδοση ανακοίνωσης θα τον άφηνε ακάλυπτο. Ελαβε πάντως διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και αργά το βράδυ αποσύρθηκε στο σπίτι του. Το κείμενο της απομαγνητοφώνησης έφθασε εν τέλει στο Μέγαρο Μαξίμου περί τη 01.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου μέσω... Ουάσιγκτον, και ειδικότερα μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του ΔΝΤ. Με βάση αυτό συντάχθηκε η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, με την οποία η κυβέρνηση αντιδρούσε στα όσα είχαν ακουστεί 10 ώρες νωρίτερα...
Παράλληλα με όλες αυτές τις διαδικασίες άρχισε να αναδεικνύεται η ενδοκυβερνητική διαμάχη σε κορυφαίο επίπεδο, αλλά και οι υπόγειες συγκρούσεις εντός και στα πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου.
Κατά του κ. Παπακωνσταντίνου άρχισε να εκδηλώνεται δυσαρέσκεια με κυρίαρχα στοιχεία, πρώτον, ότι είχε συνεννοηθεί κάτι με την τρόικα για το οποίο δεν είχε ενημερώσει τους συναδέλφους του και, δεύτερον, δεν είχε εμφανιστεί νωρίτερα ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, ώστε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Χαρακτηριστικό της διάθεσης που επικράτησε σε βάρος του υπουργού Οικονομικών ήταν ότι όσοι είχαν γνώση του περιεχομένου της ανακοίνωσης που θα εκδιδόταν άφηναν να εννοηθεί ότι θα περιλαμβάνει αιχμές κατά του κ. Παπακωνσταντίνου. Μεταξύ αυτών και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος πάντως είχε ήδη εντάξει στην ομιλία που εκφώνησε σε κομματική εκδήλωση στην Ημαθία την εξής αναφορά, η οποία έγινε γνωστή την επόμενη ημέρα: «Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει καμία εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου του. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή και την εξουσιοδότηση να του δίνει μαθήματα και γι΄ αυτόν τον λόγο σε ανύποπτο χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους».
Ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση για τα όσα ακούστηκαν από την τρόικα περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με στόχο την εξεύρεση 50 δισ.ευρώ,η κυβέρνηση βρέθηκε εκτεθειμένη στον...ημιυπαίθριο.Αφορμή η έκδοση της γνωστής ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ.Γ.
Ντόλιο, με την οποία καθοριζόταν ότι οι δημοτικές αρχές έχουν το δικαίωμα αναδρομικής επιβολής ανταποδοτικών τελών σε ακίνητα στα οποία έχει γίνει τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.Δεδομένου ότι είχε προϋπάρξει διαβεβαίωση περί του αντιθέτου από την υπουργό Περιβάλλοντος κυρίαΤίνα Μπιρμπίλη,επικράτησε μεγάλη ένταση και στοχοποιήθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών.Προς εκτόνωση της κρίσης χρειάστηκε παρέμβαση του ιδίου του κ.Παπανδρέου,ο οποίος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησε την ανάκληση της εγκυκλίου,όπερ και εγένετο.Παράλληλα όμως υπήρξαν αλλεπάλλ ηλες επικ οινωνίες του υπουργ ού Εσωτε ρικών κ. Ραγκούση με την κυρίαΡεγγίνα Βάρτζελη , με αποτέλεσμα ο κ. Ντόλιος να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή, καθώς ο κ. Ντόλιος ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για την αναστάτωση. Πέραν αυτού, κρίθηκε ότι η έκδοση της εγκυκλίου οφειλόταν σε ένα «νομικό κενό» το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστεί. Γεγονός είναι ότι κατά τη διαδικασία έκδοσης της εγκυκλίου δεν υπήρξε καμία επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, η οποία θα απέτρεπε την κρίση της προηγούμενης Τετάρτης και Πέμπτης. Οπως επισήμαιναν κυβερνητικά στελέχη στο προαύλιο της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης: «Ενα τηλεφώνημα και μια συνεννόηση θα είχαν αποτρέψει τα επεισόδια. Πάλι καλά που τη γλιτώσαμε με ένα “συγγνώμη”».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=385587&dt=20/02/2011#ixzz1EbW4bVCf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου