Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ευρωπαίοι οικονομολόγοι: Επιστροφή στη δραχμή, «κούρεμα» χρέους και περικοπές μισθών οι επιλογές για την Ελλάδα





Το ταχέως αυξανόμενο χρέος της Ελλάδας κάνει όλο και πιο πιθανό το «κούρεμα» άνω του 30% των δανείων αλλά και την επιστροφή στη δραχμή, υποστηρίζει με έκθεση της ομάδα κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης του European Economic Advisory Group (EEAG), το τρέχον πρόγραμμα εξοικονόμησης της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους. Απίθανο επίσης είναι το ενδεχόμενο να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και να πετύχει χαμηλά επιτόκια δανεισμού ακόμη και μετά τη λήξη του τρέχοντος πακέτου διάσωσης το 2013. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος του 2009 κάτι που είχε αντίκτυπο και στα μεγέθη του 2010

Το EEAG προτείνει δραστικές λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να χρειαστεί να προφέρει μακροχρόνια βοήθεια προς τη χώρα μας. Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα θα πρέπει είτε να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή ώστε να προχωρήσει σε εξωτερική υποτίμηση, είτε να εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως γενικές περικοπές μισθών ώστε να πετύχει εσωτερική υποτίμηση.
Σύμφωνα με το EEAG, εξαιρετικά επείγουσα είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς όπως υποστηρίζει, εκτός από τη μείωση του ελλείμματος θα βοηθήσει και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη σταματήσει να ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει όλο της το χρέος. Σύμφωνα με τον Τόμας Μίροβ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.
«Είναι αμφίβολο το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει το χρέος της να ξεπερνά μακροχρόνια το 150% του ΑΕΠ της" δήλωσε ο ίδιος. «Η αναλογία θα πρέπει να πέσει κάτω από το 100% προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές θα χρειαστεί να παραγράψουν πάνω από το 30% των δανείων τους προς την Ελλάδα», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου