Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Νέα Υόρκη Κινητά τηλέφωνα ανιχνεύουν καρκινικούς όγκους


από το ΒΗΜΑ

΄


Ομάδα ερευνητών με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ κατασκεύασε ένα μικροτσιπ το οποίο υποστηρίζει ότι μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο και εντοπίζει καρκινικούς όγκους. Το τσιπ ονομάζεται microNMR και χρησιμοποιεί νανοσωματίδια με τα οποία καταφέρνει να εντοπίζει πρωτεΐνες και άλλους χημικούς παράγοντες που συνδέονται με όγκους. Σύμφωνα με τους ερευνητές μάλιστα, το σύστημα μπορεί να κάνει διάγνωση μέσα σε διάστημα μόλις μιας ώρας. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αν τελικά επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος θα πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη αφού θα αποτελέσει μια ανώδυνη εναλλακτική επιλογή στις επεμβατικές μεθόδους βιοψίας.
«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να καθορίσουμε ένα μοριακό αποτύπωμα. Ήταν ευχάριστη έκπληξη το πόσο καλά λειτούργησε το σύστημα παρά το εύρος των χημικών παραγόντων τους οποίους έπρεπε να αναλύσει. Επίσης φαίνεται ότι επιτεύχθηκε και ο δεύτερος στόχος του εγχειρήματος που ήταν όχι μόνο να μπορούμε να εντοπίσουμε με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια τους καρκινικούς όγκους αλλά να το επιτύχουμε και όσο πιο γρήγορα γίνεται» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.
Το τσιπ, που μπορεί να τοποθετείται σε κινητά τηλέφωνα όπως το iPhone και το Blackberry, οι ερευνητές το χρησιμοποίησαν για να αναλύσουν δείγματα ιστών από 50 άτομα για τα οποία υπήρχε υποψία ότι είχαν κακοήθειες. Το τσιπάκι κατάφερε να εντοπίσει την παρουσία του καρκίνου στο 96% των περιπτώσεων μέσα σε διάστημα μιας ώρας. Οι συμβατικές μέθοδοι διάγνωσης απαιτούν περισσότερες από τρεις μέρες και έχουν ποσοστό επιτυχίας που δεν ξεπερνάει το 84%



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου