Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΥΤΣΑΣ

από το Βορειοηπειρωτικό Πρακτορείο Ειδήσεων





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας καταδικάζει την πρόσφατη ανάκληση του προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Θεόδωρο Οικονόμου- Καμαρινό στην Αθήνα, επειδή σε εκδήλωση της οργάνωσης της ελληνικής μειονότητας "ΟΜΟΝΟΙΑΣ", μιλώντας σε μέλη της ελληνικής μειονότητας χρησιμοποίησε φράσεις όπως «την περιοχή αυτή την αποκαλούμε Βόρειο Ήπειρο», και «οι παππούδες σας ήταν Έλληνες».
Θεωρούμε την αντίδραση αυτή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υπερβολική, εφόσον ο πρόξενος εξέφρασε ιστορικές αλήθειες οι οποίες δεν σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας.
Είναι παράλογο να θεωρείται η χρήση του όρου «Βόρειος Ήπειρος» - καθοριστική μιας γεωγραφικής περιοχής αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την τρισχιλιετή παρουσία ελλήνων -ως πρόκληση όταν ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται από επίσημα όργανα του Κράτους όροι όπως «Κωνσταντινούπολη», «Μικρά Ασία» και «Πόντος» χωρίς καμία απολύτως διένεξη ή κύρωση.
Επικροτούμε την διευκρίνιση του προξένου Θεόδωρου Οικονόμου- Καμαρινού ότι στην ομιλία του δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από αυτό που περιγράφει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 και ότι σε καμία περίπτωση δεν παρακίνησε την μειονότητα να διεκδικήσει εδάφη, αλλά μόνο τα δικαιώματα της, και ότι κάλεσε μάλιστα όλους τους Έλληνες της περιοχής να σπεύσουν ομαδικά στην Απογραφή και να δηλώσουν την Ελληνικότητά τους.
Η ανάκληση του προξένου, η οποία διαδραματίζεται σε περίοδο κρίσιμη για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και ολόκληρης της Αλβανίας, εν όψει της επικείμενης απογραφής του πληθυσμού της χώρας σίγουρα στέλνει συγκεχυμένα μηνύματα στην ταλαιπωρημένη ελληνική μειονότητα, οι οποία αγωνίζεται υπό δυσχερέστατες συνθήκες να διατηρήσει την εθνική της ταυτότητα στις προαιώνιες εστίες της.
Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, να αναθεωρήσει την αντίδρασή της και αντί του υπερβολικού της ενδιαφέροντός για τα λόγια του προξένου Κορυτσάς, να δείξει περισσότερη κατανόηση και ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γηγενείς Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και ολόκληρης της Αλβανίας.
Κωνσταντίνος Καλυμνιός
Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου