Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2/7/2010
«Δε συνιστά επιλογή της Κομισιόν η αναδιάρθρωση του χρέους ή η ελεγχόμενη χρεοκοπία ούτε της Ελλάδας ούτε καμιάς άλλης χώρας μέλους της Ένωσης». Αυτή την διευκρινιστική απάντηση σε ερμηνείες που δόθηκαν σε συνέντευξη του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν στη γερμανική εφημερίδα Handelsblattέδωσε χθες ο εκπρόσωπος τύπου Αμαντέο Αλταφάζ.
Ο κ.Αλταφάζ εξήγησε ότι ο κ. Ρεν ήταν πολύ σαφής στις απαντήσεις που έδωσε σ’ αυτή την εφημερίδα λέγοντας ότι η Επιτροπή είναι πολύ ξεκάθαρη στις προτάσεις της για την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που συστηματικά δε σέβονται τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και αφήνουν εκτός ελέγχου την αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους τους. Αυτή η επιλογή(σ.σ. για ελεγχόμενη χρεοκοπία), είπε κατηγορηματικά ο ίδιος ο κ. Αλταφάζ, δε συνιστά μια επιλογή της Κομισιόν και του Επιτρόπου κ. Ρεν.
Και μάλιστα ο ίδιος ο επίτροπος το είπε με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο όταν αυτό το ζήτημα συζητήθηκε από την «ομάδα δράσης» του προέδρου της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι για τη σύνταξη προτάσεων σχετικών με την οικονομική διακυβέρνηση της Κοινότητας ότι ,δηλαδή, δεν διάκειται ευνοϊκά στην ιδέα ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης του χρέους η ελεγχόμενης χρεοκοπίας μιας χώρας μέλους. Οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν, συνέχισε ο ίδιος εκπρόσωπος, δε στοχεύουν στην εισαγωγή ενός συστήματος ελεγχόμενης χρεοκοπίας αλλά σε αλλαγές στη λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και στην θεσμοθέτηση νέων ,αυστηρότερων κυρώσεων. Η Επιτροπή με αυτό το πνεύμα έκανε στις 12 Μαΐου συγκεκριμένες προτάσεις ,θύμισε ο ίδιος, βασισμένες στο άρθρο 136 της συνθήκης της Λισσαβόνας και σε μια σειρά άλλων άρθρων , προτάσεις που είναι «πολύ φιλόδοξες και οδηγούν σε γρήγορες και αποτελεσματικές αλλαγές» για την καλύτερη λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας μαζί με προληπτικές και διορθωτικές κυρώσεις και όχι αλλαγές και τροποποιήσεις της ίδιας της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να χρειασθούν τροποποιήσεις στο παράγωγο δίκαιο της Ένωσης είπε ο ίδιος. Ο κ. Ρεν ήταν σαφής στη συνέντευξη του προς την γερμανική εφημερίδα, όταν του τέθηκε το σχετικό ερώτημα αν είναι υπέρ της θεσμοθέτησης της ελεγχόμενης χρεοκοπίας: » δεν είμαι εγώ αυτός που θ αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία» απάντησε. Και τούτο διότι ελάχιστες ημέρες νωρίτερα ,ο ίδιος είχε παρουσιάσει τις συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν για συγκεκριμένες κυρώσεις που ,ούτε στο σχετικό κείμενο του ούτε στις δημόσιες δηλώσεις του είχε κάνει την παραμικρή νύξη για νομοθετική ρύθμιση της αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών μελών. Αντίθετα ,ο κ. Ρεν υποστηρίζει την άποψη ?πρόταση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις για τις κυρώσεις που προτείνει η Κομισιόν να λαμβάνονται από το ΕΚΟΦΙΝ με πλειοψηφία του αριθμού των χωρών-μερών και όχι σε συνδυασμό αυτής με το μέγεθος κάθε κοινοτικής χώρας ,πράγμα που για μια ακόμη φορά θ απαιτούσε την αλλαγή των Συνθηκών, δηλαδή, δεν θα μπορούσαν οι κυρώσεις αυτές να υιοθετηθούν και να εφαρμοσθούν άμεσα. Ο κ. Ρεν τάχθηκε εναντίον και της πρότασης του πρωθυπουργού της Φιλανδίας με τον οποίο συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες που υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να επιβάλλονται αυτόματα από την Κομισιόν και όχι μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των χωρών-μελών. Ο ίδιος εξήγησε ότι η εφαρμογή αυτής της πρότασης προϋποθέτει και αυτή αλλαγή των Συνθηκών που είναι χρονοβόρα ,άρα δε ,μη επιλέξιμη από την Επιτροπή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου