Από τα ΝΕΑ 2/7/2010
Την ώρα που οι κατηγορηθέντες για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας οδηγούνται στα αµερικανικάδικαστήρια, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον δηλώνουν την πρόθεσή τους να µη διαταραχθούν οι διµερείς σχέσεις τους, οι οποίες τον τελευταίο καιρό εµφανίζουν σηµάδια βελτίωσης.
Στην Κύπρο, παράλληλα, εκτυλίσσεται ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισµό του Καναδού Ρόµπερτ Κρίστοφερ Μέτσος, ο οποίος θεωρείται ο άνθρωπος που µετέφερε τα χρήµατα στο δίκτυο των Ρώσων κατασκόπων στις ΗΠΑ. Μάλιστα εκπρόσωπος του αµερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση τού επέτρεψε να αφεθεί ελεύθερος µε εγγύηση 25.000 ευρώ. Ο Μέτσος δεν εµφανίστηκε στο αστυνοµικό τµήµα της Λάρνακας όπως έπρεπε βάσει των περιοριστικών όρων που του επιβλήθηκαν από το δικαστήριο της Λάρνακας και οι αρχές ασφαλείας πιστεύουν ότι µπορεί να διέφυγε στο εξωτερικό µέσω της κατεχόµενης Κύπρου, παρ ότι είχε παραδώσει το διαβατήριό του. Εκτός από εκτενείς ελέγχους σε λιµάνια και αεροδρόµια οι αρχές εξετάζουν και τα βίντεο από φυλάκια στα κατεχόµενα της Βόρειας Κύπρου, την οποία µόνο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει επισήµως και δεν έχει υπογράψει συµφωνίες έκδοσης.
Στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση Οµπάµα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να απελάσει ρώσους διπλωµάτες λόγω της αποκάλυψης του δικτύου κατασκόπων. Σύµφωνα µε πηγές στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Οµπάµα σκοπεύει να µην κάνει δηµόσιες δηλώσεις για το θέµα και να το αφήσει να προχωρήσει διά της διπλωµατικής και δικαστικής οδού. Και η Μόσχα όµως φαίνεται να χαµηλώνει τους τόνους. Μετά την αρχική έντονη αντίδρασή του ο πρωθυπουργός Βλαντίµιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι τελικά «οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα επηρεαστούν».
Πολλοί µάλιστα σχολιαστές των ρωσικών ΜΜΕ έγραψαν ότι οι συλλήψεις οφείλονται σε σκοτεινές δυνάµεις µέσα στην αµερικανική κυβέρνηση που θέλουν να υπονοµεύσουν την πολιτική του Οµπάµα για βελτίωση των ρωσο-αµερικανικών σχέσεων.
Χθες προσήχθησαν στο δικαστήριο οι 9 από τους κατηγορούµενους για κατασκοπεία, κάποιοι στη Βοστώνη και οι υπόλοιποι στη Βιρτζίνια. Η µόνη που δεν προσήχθη ήταν η Αννα Τσάπµαν η οποία βρέθηκε στο δικαστήριο µια ηµέρα νωρίτερα και της απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες.
Οι αναλυτές δεν αναµένουν να προχωρήσουν οι κατηγορούµενοι σε σηµαντικές αποκαλύψεις, ιδιαίτερα καθώς καταβάλλονται διπλωµατικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κατάστασης.
Σε τηλεφωνική συνοµιλία που είχε ο σύµβουλος εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ, Σεργκέι Πριχόντκο, µε τον Τζέιµς Τζόουνς, σύµβουλο εθνικής ασφαλείας του Οµπάµα, ο ρώσος σύµβουλος τόνισε την επιθυµία της Μόσχας να επιλυθεί το θέµα χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι θετικές αλλαγές στις διµερείς σχέσεις. «Η χρονική συγκυρία της υπόθεσης ήταν πραγµατικά λίγο περίεργη», δήλωσε βγαίνοντας από συνάντηση µε τον Μεντβέντεφ ο Αντρέι Κούσιν, καθηγητής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Μόσχας. Αλλά και στις ΗΠΑ, ειδικοί θεωρούν ότι το κατασκοπευτικό σκάνδαλο δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις στις οποίες τόσο πολύ έχουν επενδύσει οι δύο κυβερνήσεις.
Αλλωστε ουδείς δηλώνει πραγµατικά έκπληκτος από την αποκάλυψη κατασκόπων της µιας χώρας στην άλλη. Εδώ το Ισραήλ που είναι και στενότατος σύµµαχος των ΗΠΑ αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι διατηρούσε κατασκόπους σε αµερικανικό έδαφος. Η πρόσφατη ιστορία δείχνει άλλωστε ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα µπορούν να αφήνουν στην άκρη τέτοιου είδους θέµατα όταν θέλουν να προωθήσουν άλλα ζητήµατα.
ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ
Οι κυπριακές αρχές εξετάζουν το ενδεχόµενο ο Μέτσος να έχει διαφύγει στα Κατεχόµενα
ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ υπολογίζει τους πράκτορες που δρουν υπέρ της Ρωσίας στο έδαφος των Ηνωµένων Πολιτειών ο Ολεγκ Γκορντιέφσκι, πρώην διπλός πράκτορας της ΚGΒ που αναζήτησε καταφύγιο στη Δύση το 1985 και σήµερα ζει στο Λονδίνο.
«Πιστεύω ότι στις Ηνωµένες Πολιτείες τα παράνοµα ζευγάρια είναι καµιά πενηνταριά», λέει σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Corriere della Sera». «Επειτα δρουν τουλάχιστον 400 πράκτορες υπό την επίσηµη κάλυψη της ρωσικής πρεσβείας και των προξενείων. Περίπου 150 δρουν στην Ουάσιγκτον, 150-200 στη Νέα Υόρκη, ενώ οι υπόλοιποι είναι διασπαρµένοι στις υπόλοιπες πόλεις», προσθέτει.
Ο Ολεγκ Γκορντιέφσκι απορρίπτει την άποψη που διατυπώθηκε ότι η σύλληψη των δέκα ως υπόπτων για κατασκοπεία ήταν σχέδιο των «γερακιών» της Ουάσιγκτον που θέλουν να στήσουν ένα νέο ψυχροπολεµικό σκηνικό. «Η θεωρία της συνωµοσίας είναι εφεύρεση των ηλιθίων», δηλώνει, καταθέτοντας την άποψη ότι οι συλλήψεις δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις ανάµεσα στις δυο χώρες. Ο Γκορντιέφσκι δεν έχει επίσης καµία αµφιβολία ότι οι συλληφθέντες είναι πράκτορες. Κατά την άποψή του, οι αµερικανικές αρχές γνωρίζουν ολόκληρο το δίκτυο της ρωσικής κατασκοπείας και αποφάσισαν να αποκαλύψουν µόνο τις πιο «αθώες» περιπτώσεις. «Η πραγµατικότητα είναι συνταρακτική. Οταν έφθασα στην Ουάσιγκτον µε οδήγησαν σε µια αίθουσα και µου έδειξαν τα αρχεία. Εµεινα µε το στόµα ανοικτό: είχαν φακελώσει όλους τους συνεργάτες µου.
Από τότε στρατολόγησαν πολλούς πράκτορες ακόµη. Δεν ξέρουµε ποιοι δουλεύουν για τις ΗΠΑ στις ρωσικές υπηρεσίες αντικατασκοπίας. Αλλά είναι πάρα πολλοί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου