Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι εύφορες χώρες για επιχειρήσεις






Ποιες χώρες διαθέτουν το ευνοϊκότερο περιβάλλον για να δηµιουργήσει ένας επενδυτής µια επιχείρηση; Η ∆ανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Σε ποια χώρα χρειάζονται γύρω στις 19 µέρες και 15 διαδικασίες για να ιδρυθεί µια επιχείρηση; Στην Ελλάδα. 

Σε ποια χώρα ο αριθµός των ηµερών φτάνει τις 105; Στην Αϊτή. Αλλά στο Σουρινάµ η κατάσταση είναι χειρότερη. Εκεί ένας επενδυτής χρειάζεται694 ηµέρες για να στήσει µια επιχείριση. Αντίθετα, στη Νέα Ζηλανδία χρειάζεται µόλις µία ηµέρα και στο Βέλγιο – που διαθέτει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη – τέσσερις. Οι απαντήσεις στα ερωτήµατα αυτά, αλλά και σε ανάλογα, που περιλαµβάνονται σε σειρά µελετών, δίνουν µια εικόνα για την επιχειρηµατικότητα ανά τον κόσµο. 

Στις κατατάξεις αυτές η Ελλάδα εµφανίζεται να υστερεί σηµαντικά. 

Σύµφωνα µε µελέτη του Γραφείου ∆ιαχείρισης Μικρών Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση µε κριτήριο τον δείκτη επιχειρηµατικότητας που διαµορφώνεται από το ευνοϊκό περιβάλλον για να ανοίξει και να δραστηριοποιηθεί στη χώρα µια επιχείρηση. Το ευνοϊκότερο περιβάλλον διαθέτει, σύµφωνα µε την έκθεση, η ∆ανία και ακολουθούν Καναδάς και ΗΠΑ. 

Πέσαµε 12 θέσεις

Αντίθετα, κατά την πρόσφατη έκθεση «Doing Business 2011» της Παγκόσµιας Τράπεζας, το καλύτερο επιχειρηµατικό περιβάλλον διαθέτει η Σιγκαπούρη και ακολουθούν ΧονγκΚονγκ και Νέα Ζηλανδία. Στην αξιολόγηση αυτή η Ελλάδα κατρακύλησε 12 θέσεις την περασµένη χρονιά στην παγκόσµια κατάταξη διευκόλυνσης της επιχειρηµατικότητας, καταλαµβάνοντας µόλις την 109η θέση. Ακόµη χειρότερες είναι οι επιδόσεις της χώρας µας ως προς το ξεκίνηµα µιας εταιρείας, όπου καταλαµβάνει την 149η θέση, αν και ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού ο νόµος για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης µιας εταιρείας. 

Ποιες προοδεύουν

Στις εκθέσεις καταγράφονται ακόµη οι περιοχές που προοδεύουν και λαµβάνουν µέτρα ώστε να διευκολύνουν την επιχειρηµατικότητα. Την περασµένη χρονιά, µέτρα έλαβαν ακόµη και χώρες µε υψηλές αποδόσεις, όπως είναι η ∆ανία, ο Καναδάς, αλλά και η Γεωργία, το Αζερµπαϊτζάν, το Βιετνάµ,η Ρουµανία. Ορισµένες βρέθηκαν σε καλύτερη κατάταξη, όπωςη ∆ηµοκρατία της Τσεχίας, η οποία κατέλαβε την 63η θέση στην έκθεση «Doing Business 2011», από 82η πέρυσι. 

Συνήθως στις αναπτυσσόµενες χώρες οι επενδυτές συναντούν πολλά εµπόδια και υψηλό κόστος. Στη Ζιµπάµπουε, για παράδειγµα, οι επιχειρηµατίες πληρώνουν πάνω από 500% του κατά κεφαλήν εισοδήµατος, ενώ στις ΗΠΑ µόλις το 0,7%. Πάντως, οικονοµολόγοι υποστηρίζουν ότι χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία αναµένεται να προχωρήσουν σε σηµαντικές βελτιώσεις τα επόµενα χρόνια. 

Οι µελέτες καταδεικνύουν ακόµη σε ποιες χώρες οι νεοσυσταθείσες εταιρείες ενισχύονται περισσότερο µέσω ιδιωτικών επιχειρηµατικών κεφαλαίων (venture capital). Το Ισραήλ φιγουράρει στην πρώτη θέση, ενώ ηΣλοβενία στην τελευταία. 

∆ιαφορές καταγράφονται και ως προς το είδος των νέωνεπιχειρήσεων. Στις πλούσιες χώρες οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τοµέα των υπηρεσιών προς άλλες επιχειρήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου