Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πολιτική ήττα


του Γιώργου Λακόπουλου, απο ΤΑ ΝΕΑ


Το πρωί της Κυριακής ο Αντώνης Σαµαράς ψήφισε στην Πύλο και αµέσως µετά έκανεµια δήλωση µετην οποία έβαζεόλαταλεφτά του στην «αντιµνηµονιακή» ψήφο. Ούτε λέξη για την αυτοδιοίκηση. Πριν συµπληρωθούν δώδεκα ώρες, τα έχασε όλα. Το αποτέλεσµατου δεύτερου γύρου των εκλογών ισοδυναµεί µε προσωπική πολιτική ήττα για τοναρχηγό της Ν.Δ.. Επαιξε κι έχασε. Ήµάλλον έπαιξε, αλλάδεν είχετην πρόνοια να σταµατήσει στο σηµείο που κάτι κέρδιζε. Διάβασε λάθος το αποτέλεσµα της πρώτης Κυριακής και τη δεύτερη µίλησε σαν να τον είχε χρίσει ακόµη και η Αριστερά πορτ παρόλ της. Αυτή ησυµπεριφοράκινείται σταόρια τηςπολιτικής ακρισίας. 

Στο απέναντιµαγαζί,ο ΓιώργοςΠαπανδρέου έκανε το λάθοςτου διλήµµατος την πρώτη Κυριακή,αλλά το κατάλαβε και το µάζεψε, γι’ αυτό και του βγήκε η δεύτερη.Ο Σαµαράςποντάρισε σε µια εξέλιξη που δεν θα µπορούσε να ελέγξει. Ετσι ένα σχετικά καλό αποτέλεσµα που του έδωσαν οι κάλπες την πρώτη Κυριακή το τζογάρισε απερίσκεπτα τη δεύτερη και το έχασε. Αναµενόµενο: δεν µπορείς να κερδίσεις όταν ο άλλος πάει να βγάλει δήµαρχο και περιφερειάρχη κι εσύ του λες να καταψηφίσει την κυβέρνηση, η όποια όµως πρέπει να συνεχίσει να κυβερνάει, αφού δεν ζητάς εκλογές. Δηλαδή είναι παράλογο να λεςότι η κυβέρνηση πρέπει νααποδυναµωθεί, αλλά να µείνει. Και επιπλέον είναι και λίγο αστείονα δεσµεύεσαι ότι, αν γίνεις αύριο κυβέρνηση, φυσικά και θα εφαρµόσεις το Μνηµόνιο – πώςαλλιώς θα γινόταν άλλωστε, αφού αποτελεί συµβατική υποχρέωση της χώρας – αλλά να κατηγορείς την εφαρµογή του! 

Είτε το βλέπουν είτε όχι στη Ρηγίλλης,ανάµεσαστις δύο Κυριακές έχασαν καιτα αυγά και τα πασχάλια. Ο Σαµαράς ανέπτυξε καθ’ υπερβολήν της ίδιας της φυσιογνωµίας του κόµµατός του µια ρητορική που έπεσε τελικά και τον πλάκωσε. Ετσι διέγραψε έναν κύκλο γύρω από τον εαυτό τουκαι επέστρεψε στο σηµείο από το οποίοξεκίνησε. Τώρα θα πληρώσει το κόστος των λόγων του. Ετσι είναι η πολιτική. Υπάρχει γι’ αυτό µια ατάκα από το «Λεξικό του έξυπνου λόγου»: «Τα λόγια που λες σήµερα πρέπει να είναι απλά και γλυκά, γιατίαύριο µπορεί να χρειαστεί να τα φας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου