από το ιστολόγιο Ariadni's blog
Η ευρωπαϊκή οδηγία που μπαίνει σε εφαρμογή από 1η Μάη στην πραγματικότητα μεταβιβάζει την απόλυτη εξουσία της θεραπείας στις χημικές και φαρμακευτικές πολυεθνικές.
Θέτει δύο επιλογές στους παραγωγούς ή μεταπωλητές στην ΕΕ των βοτανικών σκευασμάτων και γενικά των προϊόντων εναλλακτικής θεραπείας (παραδοσιακής κινέζικης, αγιουβερδικής κλπ).
Είτε πρέπει να αποδείξουν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα χρησιμοποιείται για τον συγκεκριμένο θεραπευτικό σκοπό για τον οποίο πωλείται για περισσότερο από 30 χρόνια, 15 εκ των οποίων μέσα στην ΕΕ, είτε να διεξάγουν πλήρεις τυχαιοποιημένες κλινικές έρευνες για να αποδείξουν τη συγκεκριμένη δράση του σκευάσματος.
Ανεξάρτητα όμως από την επιλογή αυτή, θα πρέπει το σκεύασμα στο εξής να υποβάλλεται σε επεξεργασία τέτοια ώστε να περιορίζονται οι «μη δραστικές» ουσίες που περιέχει και να σταθεροποιείται/ομογενοποιείται η περιεκτικότητα του στη δραστική ουσία.
Ελάχιστα βοτανικά σκευάσματα μπορούν να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Μέχρι στιγμής, στη Βρετανία έχουν υποβληθεί 100 φάκελοι αιτήσεων, που αφορούν όλο κι όλο 30 διαφορετικά βότανα. Ας μη ξεχνάμε ότι η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (για να αναφέρουμε μόνο μια) χρησιμοποιεί περί τα 1500 βότανα! Η διεξαγωγή πλήρους κλινικής έρευνας είναι εξαιρετικά δαπανηρή (μπορεί να φτάνει και τις 100.000 € για κάθε προϊόν). Τέτοιες έρευνες μπορούν να οργανωθούν μόνο από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.
Κάποιοι “επιστήμονες” δεν βλέπουν τίποτα κακό σε αυτό. «Ας ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο!», μας λένε. Και ονειρεύονται την τελική νίκη του γιατρού Ορέστη Μακρή σε βάρος της κυρα-μαμής Βασιλειάδου! Τι σημαίνει ξεκαθάρισμα τοπίου; Σημαίνει να εφαρμοστεί η ναπολεόντεια αρχή του να κηρύσσεται παράνομο οτιδήποτε δεν ακολουθεί τα πρότυπα που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία, ακόμα κι αν αποτελεί πρακτική εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων χρόνων. Από τώρα και στο εξής, όποιος καλλιεργεί λίγη καλέντουλα ή θυμάρι θα βρίσκεται αυτόματα στην παρανομία!
Τι είναι βότανο λοιπόν; Είναι μόνο αυτό που αγοράζουμε από τα health stores; Δεν είναι, ας πούμε, το σκόρδο βότανο; Δεν είναι το πορτοκάλι; Μήπως θα πρέπει να περάσουν και τα τρόφιμα από την ίδια διαδικασία «ομογενοποίησης», «αποστείρωσης» και κλινικής έρευνας;
Βαρέα μέταλλα περιέχονται και σε όλα σχεδόν τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Αν πάρουμε, για παράδειγμα, ένα οποιοδήποτε εμβόλιο, θα δούμε ότι περιέχει ίχνη υδραργύρου, αλουμινίου, συντηρητικών, διαλυτών, αντιβιοτικών, κλπ κλπ. Θα έπρεπε, όντως, τα βότανα να υποβάλλονται σε ελέγχους για περιεκτικότητα σε τοξικά. Αλλά, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και στα φαρμακευτικά σκευάσματα!
Συνολικά, η επικινδυνότητα των βοτάνων δεν συγκρίνεται με αυτήν των φαρμάκων. Μόνο το 2009, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 64.000 θάνατοι από παρενέργειες φαρμάκων και ΚΑΝΕΝΑΣ από παρενέργειες βοτανικών σκευασμάτων (κατ’ ακρίβεια, η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει καν κατηγορία «βοτανικών σκευασμάτων» στα αρχεία της). Κάθε χρόνο, το 8% των εισαγωγών σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ οφείλονται στις παρενέργειες φαρμάκων. Στη Βρετανία, την τελευταία δεκαετία περισσότερο από 80% των περιπτώσεων ηπατικής ανεπάρκειας, οφειλόταν σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή! Και πάλι καμιά περίπτωση που να οφείλεται σε βοτανικό σκεύασμα δεν καταγράφηκε.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 80% των σημερινών φαρμάκων προέρχονται από την παραδοσιακή γνώση των λαών, η οποία λεηλατήθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ μέχρι σήμερα το 60% των φαρμάκων συνεχίζουν να παράγονται με την παρέμβαση της ίδιας της φύσης (από επεξεργασία φυτών, από καλλιέργεια μικροοργανισμών κλπ).
Δυστυχώς, οι σημερινοί φοιτητές ιατρικής και φαρμακολογίας διδάσκονται για τα κουμαρινικά παράγωγα, για τα προϊόντα δακτυλίτιδας, για την εφεδρίνη και ένα σωρό άλλα φάρμακα, χωρίς να υποψιάζονται ότι πίσω από αυτά βρίσκεται η κουμαριά, η δακτυλίτιδα, η εφέδρα και κάποια άλλα θαυμάσια θεραπευτικά φυτά. Και η δράση αυτών των βοτάνων απέχει πολύ από τη δράση μιας «ενεργής ουσίας». Η τυπική αριστοτέλεια λογική των ατσίδων της φαρκακοβιομηχανίας δεν μπορεί να συλλάβει τη συνεργική δράση των βοτάνων. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι τα φλαβονοειδή βοηθούν στην απορρόφηση της βιταμίνης C; Γνωρίζετε ότι το άσπρο της φλούδας των εσπεριδοειδών περιέχει άφθονα φλαβονοειδή; Γι’ αυτό (και όχι μόνο) πρέπει να τρώτε πορτοκάλια κι όχι κάψουλες βιταμίνης C.
Η οδηγία αποτελεί μια διοικητική πράξη, όχι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσπάθεια προστασίας του καταναλωτή. Θεωρεί απριόρι όλα τα βοτανικά σκευάσματα συλλήβδην ύποπτα για τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα συλλήβδην ασφαλή. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων, αντί η ΕΕ να ζητήσει επίσημα τη διεξαγωγή ερευνών για την ασφάλεια της πριν τα κινητά πλημμυρίσουν την αγορά, μέχρι τώρα συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για τις βλαβερές τους συνέπειες». Όπως έγινε και με το κάπνισμα, οι αποδείξεις θα έρθουν μετά από μερικές δεκαετίες με τη σκληρή γλώσσα του αριθμού ατόμων που ασθένησαν και πέθαναν. Και στις δύο περιπτώσεις, η ΕΕ δεν έδρασε με βάση τη νομική λογική της υποχρέωσης του κράτους να προστατέψει τη δημόσια υγεία από έναν πιθανό κίνδυνο. Στην περίπτωση του καπνίσματος, οι συγγενείς θυμάτων αναγκάστηκαν να αποδείξουν ως ιδιώτες στο δικαστήριο ότι για το θάνατο ευθυνόταν το κάπνισμα, ώστε το δικαστήριο να επιδικάσει αποζημίωση. Η απίστευτη λογική της οδηγίας ισοδυναμεί με το να πει η δικαστική αρχή μετά από ένα φόνο ότι όλοι οι πολίτες είναι ύποπτοι εκτός αν έρθουν στο δικαστήριο κι αποδείξουν ότι είχαν άλλοθι. Και μάλιστα να κάνει και μια διάκριση (όπως η διάκριση που γίνεται ανάμεσα στα φάρμακα και τα βότανα) ότι οι παπάδες και οι δικαστές δεν χρειάζεται να δείξουν άλλοθι, γιατί εξ ορισμού είναι καλοί άνθρωποι!
Ακόμα όμως κι αν περάσει αυτή η οδηγία διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι δεν θα καταφέρει να εφαρμοστεί. Θα συναντήσει σημαντική αντίσταση, τόσο από απλούς καλλιεργητές, βοτανοθεραπευτές και άλλους βιοπαλαιστές, αλλά και από το ίδιο το καταναλωτικό κοινό, που όλο και περισσότερο αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα μιας ολιστικής, εναλλακτικής θεραπευτικής προσέγγισης, δίπλα σε μια φαρμακοβιομηχανία και ένα σύστημα υγείας που θα πρέπει να περάσουν επιτέλους κάτω από δημοκρατικό έλεγχο.
Ρολάνδος Παύλου
Γιατρός
Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στο μπλοκάρισμα αυτής της οδηγίας η οποία περιορίζει τα δικαιώματα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη στην αυτοδιάθεση όσον αφορά την διαχείρηση της υγείας του, συμμετέχοντας στην εκστρατεία που γίνεται για την διάσωση της βοτανικής ιατρικής. Υπογράφουμε την αίτηση ΕΔΩ
Επίσης σχετικά με το θέμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου