Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου μεταξύ Πάφου - ΡόδουΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ παλαιότερη είδηση (Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009) από το ιστολόγιο "Μεγαλόπολη"
Οι πολιτικές (και οικονομικές) εξελίξεις που ακολούθησαν, ίσως δεν είναι άσχετες με το θέμα αυτό...

Οι τελευταίες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην υποθαλάσσια περιοχή απεκάλυψαν την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ανατολικές ακτές της Πάφου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» από άριστα ενημερωμένες πηγές, τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας (μεταξύ των οποίων υπάρχει συνεχής αλληλοενημέρωση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα).

Αυτές είναι οι δεύτερες έρευνες (με σκοπό την επιβεβαίωση προηγουμένων ενδείξεων) για τις οποίες υπάρχουν σχετικές εκθέσεις εμπειρογνωμόνων νορβηγικής εταιρείας και αμερικανικού κολοσσού που ασχολείται με τα ενεργειακά.

Οι εκθέσεις είναι μεν απόρρητες, αλλά πρέπει να λεχθεί ότι: Και η Άγκυρα έχει τις δικές της έρευνες, τα στοιχεία των οποίων δεν απέχουν, όπως φαίνεται, από τις προαναφερθείσες.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι: Αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται κυρίως στη ζώνη αποκλειστικής ευθύνης της Λευκωσίας, αλλά προεκτείνονται δυτικότερα στην ελληνική περιοχή, μέχρι το Καστελλόριζο.

Μέρος δε νοτίως της ελλαδικής ζώνης αποκλειστικής εκμεταλλεύσεως ανήκει στη Λιβύη και άλλο ανατολικότερα εφάπτεται προς αιγυπτιακά σύνορα.
Οι κυβερνήσεις και των δύο αυτών χωρών (Λιβύης και Αιγύπτου) είναι απολύτως ενήμερες για το θέμα και αποφασισμένες να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, που είναι από τα μεγαλύτερα γνωστά στην περιοχή.

Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή Καστελλορίζου μέχρι και την Πάφο, έξω από την οποία εμφανίζονται συνεχώς τουρκικά πολεμικά, που διακινούνται μέχρι τις παρυφές της Ρόδου, προκαλώντας συνεχώς σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της προπερασμένης Τρίτης, οπότε και απειλήθηκε, εξαιτίας πολύ επικίνδυνων ελιγμών, κρουαζιερόπλοιο που κατευθυνόταν στο Καστελλόριζο.

Η Λευκωσία δεν αποκρύπτει μεν τις ανησυχίες της, δείχνει ωστόσο αποφασιστικότητα όσον αφορά τη διαχείριση των συμφερόντων της στις περιοχές όπου με βάση το διεθνές δίκαιο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου.

Βρίσκεται δε σε επαφή και προωθεί συμφωνίες με γνωστές διεθνείς εταιρείες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Κάτι που φαίνεται ότι ενδιαφέρει και τις Βρυξέλλες ιδιαίτερα, πέραν άλλων, όπως αναφέρει ο καλά πληροφορημένος συντάκτης του δημοσιεύματος.

Από την δική μας πλευρά η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει στις κινήσεις αυτές που θα διασφαλίζουν τα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα μας.
Στο παρασκήνιο πάντα, διπλωματικοί κύκλοι έχουν ήδη προβεί στην προπαρασκευή των αναγκαίων βημάτων τόσο με την Λιβύη όσο και την Αίγυπτο, για τον καθορισμό των ΑΟΖ.

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για θετική μεταστροφή των προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί. Βέβαια τίποτα δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται σοβαρότητα , σύνεση και κατάλληλοι στρατηγικοί χειρισμοί.
Οι αντιδράσεις είναι πολυμέτωπες και ποικιλόμορφες , θυμίζοντας τις αντίστοιχες που είχε δεχτεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην θεληματική κίνηση του να δώσει σάρκα και οστά στο όραμά του για την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό δίαυλο για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Για μια Ελλάδα που τόλμησε ( σε πείσμα ..πολλών) μεγάλες διεθνείς συμφωνίες που ενίσχυσαν τη γεωστρατηγική της θέση.

Αυτό άλλωστε είναι ένα ιστορικό πλέον γεγονός και κανείς δεν μπορεί να το ....παραχαράξει !

http://politis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου