Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Μουλάδες κατηγορούν για μαγεία συνεργάτες του ιρανού προέδρου

Μουλάδες κατηγορούν για μαγεία συνεργάτες του ιρανού προέδρου
Ο Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασχέι, προσωπάρχης του ιρανού προέδρου Αχμαντινετζάντ και πιθανός διάδοχός του (REUTERS/Yalda Moaiery)Υπερφυσικές δυνάμεις κατηγορούνται ότι μεταχειρίστηκαν στενοί συνεργάτες του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για να προωθήσουν τις πολιτικές του. Η υπόθεση αυτή αποτελεί την τελευταία ένδειξη του ανταγωνισμού ανάμεσα στον πρόεδρο και τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της χώρας, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Αρκετά στελέχη του περιβάλλοντος του Αχμαντινετζάντ, όπως ο προσωπάρχης τουΕσφαντιάρ Ραχίμ Μασχέι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες με την κατηγορία ότι είναι «μάγοι» και καλούν πνεύματα. Ιρανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα περιγράφει έναν από τους συλληφθέντες, τον Αμπάς Γκαφαρί, ως «άνθρωπο με ιδιαίτερες ικανότητες στη μεταφυσική και διασυνδέσεις με άγνωστους κόσμους»

Το χάσμα ανάμεσα στον Αχμαντινετζάντ και τον Χαμενεΐ οδήγησε αρκετούς βουλευτές να ζητήσουν την καθαίρεση του προέδρου. Την Κυριακή, ο Αχμαντινετζάντ επέστρεψε στα καθήκοντά του ύστερα από διακοπή 11 ημερών ως διαμαρτυρία για το ότι ο Χαμενεΐ επανέφερε στη θέση του τον υπουργό των μυστικών υπηρεσιών τον οποίο ο πρόεδρος σχεδίαζε να απομακρύνει. 

Η άνευ προηγουμένου στάση ανυπακοής του Αχμαντινετζάντ προς τον Χαμενεΐ πυροδότησε έντονη κριτική από συντηρητικούς Ιρανούς οι οποίοι τον προειδοποιούν ότι μπορεί να έχει την τύχη του Αμπντουλχασάν Μπανισάντρ, του πρώτου προέδρου της χώρας μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, ο οποίος καθαιρέθηκε και εξορίστηκε με την κατηγορία ότι προσπάθησε να υπονομεύσει την εξουσία του κλήρου. Ο ΑγιατολάχΜεσμπάχ Γιάζντι, σκληροπυρηνικός κληρικός από το περιβάλλον του Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι η ανυπακοή προς τον ανώτατο ηγέτη ισοδυναμεί με «αποστασία από τον Θεό»

Ο Αχμαντινετζάντ όμως αρνείται μέχρι στιγμής να συνταχθεί επισήμως με την απόφαση του Χαμενεΐ για τον Χεϊντάρ Μοσλεχί, τον υπουργό των μυστικών υπηρεσιών. 

Οι υποστηριχτές του Χαμενεΐ πιστεύουν ότι αυτή η ανώτατου επιπέδου σύγκρουση οφείλεται στην αυξανόμενη επιρροή που αποκτά ο Μασχέι, πολέμιος της ενίσχυσης της ανάμειξης των κληρικών στην πολιτική τον οποίο ο Αχμαντινετζάντ προετοιμάζει για διάδοχό του. 

Την μεταφυσική χροιά στη σύγκρουση την έδωσε η κυκλοφορία ενός ιρανικού ντοκιμαντέρ που υποστηρίζει ότι επίκειται η «επιστροφή» του Κρυφού Ιμάμη Μαχντί, του σωτήρα των Σιιτών τον οποίο οι πιστοί περιμένουν όπως οι φανατικοί χριστιανοί την δευτέρα παρουσία του Χριστού. Οι συντηρητικοί κληρικοί, που θεωρούν ότι η επιστροφή του Μαχντί δεν μπορεί να προβλεφθεί, κατηγόρησαν ένα «αποκλίνον ρεύμα» εντός του στενού περιβάλλοντος του προέδρου _ στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Μασχέι _ ως υπεύθυνο για το ντοκιμαντέρ. 

Η μονομανία του Αχμαντινετζάντ με τον κρυφό ιμάμη είναι πασίγνωστη. Συχνά αναφέρεται σε αυτόν στις ομιλίες του και το 2009 δήλωσε ότι διαθέτει στοιχεία πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμποδίσουν την επιστροφή του Μαχντί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου