Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Slow motion και φαστ πατα...τρακ


από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ




Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Μέγα σοκ θα υποστούν με τα μέτρα η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτό θα είναι δημιουργικό.
Η κυβέρνηση έκανε πράγματι ένα πολύ μεγάλο άλμα. Στην ερώτηση αν τα μέτρα είναι αναγκαία,. η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι καταφατική. Μόνο που τίθεται ένα πελώριο ερώτημα. Γιατί να πληρώνουν πάλι οι ίδιοι, οι καταναλωτές, οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Η απάντηση είναι γιατί ο παράγοντας timing αγνοήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση. Η slow motion αντίδραση οδηγούσε στη λήψη όλο και πιο οδυνηρών μέτρων όσο περνούσε ο χρόνος.
Αιτία οι εσωκομματικές και οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των αλλαγών στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, της έναρξης της προσπάθειας αξιοποίησης των ακινήτων, των αποκρατικοποιήσεων, της ψήφισης του αναπτυξιακού νόμου, της πάταξης της γραφειοκρατίας στη δημιουργία επιχειρήσεων, του ξηλώματος του γραφειοκρατικού μηχανισμού του Δημοσίου και πολλών άλλων μεταρρυθμίσεων.
Τα μέτρα είναι και άδικα γιατί άλλη μία φορά δεν πληρώνουν και μάλιστα ακριβά εκείνοι που ευθύνονται για την παρακμή της χώρας, αλλά τα συνήθη θύματα που δεν μπορούν να ξεφύγουν.
Υπάρχει και ένα μεγάλο κενό, το αναπτυξιακό αντίβαρο που θα συνέβαλε να γίνει το σοκ δημιουργικό και θα απέτρεπε τη βύθιση σε μεγαλύτερη ύφεση, ενώ θα βοηθούσε να επανεκκινήσει η οικονομία.
Για παράδειγμα θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει πράξη το φαστ τρακ με την άμεση έγκριση των επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν στα υπουργικά συρτάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου