Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Σε δίκη για βαρύτατες πράξεις 15 άτομα για το σκάνδαλο των ομολόγων


από τα ΝΕΑ



Σε δίκη παραπέμπονται, και μάλιστα για βαρύτατες πράξεις, 15 πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στο λεγόμενο «σκάνδαλο του δομημένου ομολόγου» ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την εισήγηση στο Συμβούλιο Εφετών του Εισαγγελέα Εφετών κ. Αντ. Λιόγα.

Με την άνω των 250 σελίδων πρότασή του, ο Εισαγγελέας, που είχε διενεργήσει το 2007 προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, ζητά να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρίας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, οι εκπρόσωποι της GP MORGAN, οι τότε υπεύθυνοι των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ, ο πρώην γγ του Υπουργείου Απασχόλησης και άλλοι.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση καταλογίζει ο κ. Λιόγας για την υπόθεση της ζημιογόνας αγοραπωλησίας του δομημένου ομολόγου αφορούν τα αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία, άμεσης συνέργειας σε απάτη, απιστία στην υπηρεσία, ηθική αυτουργία στην απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εγκληματική οργάνωση που βαρύνει τους 11 από τους 15 κατηγορούμενους, υπόθαλψη εγκληματία που έχει καταχραστεί το Δημόσιο, φοροδιαφυγή και άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.
Ο Αγάπιος...
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Γιώργος Αποστολίδης, Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης, Γεώργιος Παπαμαρκάκης, Αγάπιος Σημαιοφορίδης, Παναγιώτα Καραδήμα, Παναγιώτης Δεμέστιχας, Γεράσιμος Κονιδάρης, Κωνσταντίνος Χρηστίδης, Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, Αβραάμ Σαββίδης, Νίκος Μπούγας, Ευγένιος Παπαδόπουλος, Δημήτρης και Άγγελος Λιάτης.

Ο εισαγγελέας θεωρεί πως οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι, οι τρεις εκπρόσωποι της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και ο τέταρτος εκπρόσωπος της NORTH ASSET MANAGΕMENT, που αγόρασε από την GP MORGAN το επίμαχο ομόλογο, συγκρότησαν «δομημένη οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος των μελών της».

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Λιόγα «γνωρίζοντας πως διάφορα ασφαλιστικά ταμεία είχαν δυνατότητα να επενδύσουν τα διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και πως το Δημόσιο θα προέβαινε για την κάλυψη των αναγκών του σε έκδοση δομημένων ομολόγων, αποφάσισαν εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις και την εμπειρία τους να διαπράξουν απάτη σε βάρος των Ταμείων».

Τονίζει επίσης ο Εισαγγελέας πως ο Παπαμαρκάκης «για την επίτευξη των σκοπών τους σχεδίασε το 12ετές ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ».
...κι ο Ευγένειος

Για τον πρώην Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης Ευγένειο Παπαδόπουλο, ο Εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθεί για υπόθαλψη εγκληματία, διότι κρίνει πως δεν κατήγγειλε τους υπευθύνους του ΤΕΑΔΥ για την διάπραξη της απιστίας «αν και την πληροφορήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, από άγνωστη στην ανάκριση πηγή».
Ο Εισαγγελέας δεν περιλαμβάνει στην παραπεμπτική του πρόταση τους υπευθύνους του τέταρτου ταμείου προς το οποίο είχε κατευθυνθεί το υπερτιμημένο ομόλογο, το ΤΣΕΥΠ.
Τέλος με την πρότασή του ο κ. Λιόγας εισηγείται στους Εφέτες να παρατείνουν την προσωρινή κράτηση των υπευθύνων της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου