Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η Αίγυπτος και η Τυνησία, τα εργαστήρια του νεοαποικιακού οικονομικού σχεδίου του Ομπάμα


από το ιστολόγιο Ινφογνώμων Πολιτικά



Γράφει ο Manlio Dinucci, στο mondialisation.ca
Ο Πρόεδρος Ομπάμα, στην ομιλία του για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε ένα μεγάλο οικονομικό σχέδιο για την «στήριξη της δημοκρατίας». 
Οι πρώτες χώρες στις οποίες θα υλοποιηθεί το σχέδιο είναι η Αίγυπτος και η Τυνησία. 
Μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την «σταθεροποίηση και τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών της Αιγύπτου και της Τυνησίας» στη σύνοδο κορυφής της G8 στις 26-27 Μαΐου στη Γαλλία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε ο Ομπάμα δεν θέλουν μια δημοκρατική Αίγυπτος να επιβαρύνεται από το χρέος του παρελθόντος: αναλαμβάνουν επομένως  το εξωτερικό χρέος του ενός δισ. δολάρια της Αιγύπτου. 
Αλλά δεν λέει ότι η Αίγυπτος ήταν χρεωμένη για περισσότερα από 30 δισ. δολάρια παρά το γεγονός ότι είναι σημαντική εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακόμη και τελικών προϊόντων.
Αυτό συμβαίνει επειδή η οικονομία της κυριαρχείται από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές, στις οποίες ο Μουμπάρακ είχε ανοίξει διάπλατα τις πόρτες. 
Οι εν λόγω κυριαρχία θα ενισχυθεί, διότι το μερίδιο του χρέους της Αιγύπτου που αναλαμβάνει η Ουάσινγκτον θα επιτρέψει στις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες να αποκτήσουν μετοχές σε εταιρείες  πετρελαίου και παραχωρήσεις δικαιωμάτων εκχώρησης αξίας ενός δισ. δολαρίων, χωρίς να ξοδέψουν δεκάρα. 
Επιπλέον «για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας» στην Αίγυπτο, οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν δάνειο ύψους 1 δισ. δολ., με αποτέλεσμα την περαιτέρω σύσφιξη της θηλιάς του χρέους. 
Και η Ουάσιγκτον επιδιώκει τους ίδιους στόχους στην Τυνησία.

Ταυτόχρονα, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν «ένα Ταμείο για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην Αίγυπτο και την Τυνησία, κατά το πρότυπο που χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη της δημοκρατικής μετάβασης στην Ανατολική Ευρώπη», δηλαδή την υποταγή τους στις δυτικές δυνάμεις. 
Αυτή είναι μια διακομματική πρωτοβουλία που προωθήθηκε από τον δημοκρατικό γερουσιαστή Τζον Κέρι και τον ρεπουμπλικάνο Τζον Μακέιν. 
Ο στόχος αυτών των επενδύσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία είναι «η προώθηση του ιδιωτικού τομέα και των κοινοπραξιών με εταιρείες των ΗΠΑ» και «η δημιουργία μιας μεσαίας τάξης». 
Οι ΗΠΑ στοχεύουν, επίσης, στην κατάκτηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων: υπάρχουν 160.000 στην Αίγυπτο, στις οποίες προσθέτονται 2,4 εκατομμύρια πολύ μικρές επιχειρήσεις. 
Ο σκοπός αυτών των επενδύσεων αποκαλύπτεται από τον κανονισμό του ταμείου επιχειρήσεων ΗΠΑ-Αίγυπτος: θα διαχειριστεί από ένα διευθυντικό συμβούλιο από  ιδιώτες, 4 από τις ΗΠΑ και 3 Αιγύπτιοι και οι τελευταίοι θα «διορίζονται από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μετά τις πτώσεις του Μουμπάρακ και του Μπεν Αλί, η Ουάσιγκτον προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει μια νέα κοινωνική βάση που να εγγυάται τα συμφέροντά της στην Αίγυπτο και την Τυνησία. 

Αυτές οι δύο χώρες θα είναι το εργαστήριο όπου θα τελειοποιηθεί το σχέδιο, το οποίο προβλέπει την πίστωση 2 δις δολαρίων για την «υποστήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων σε ολόκληρη την περιοχή» και θα ξεκινήσει μια «παγκόσμια πρωτοβουλία εταιρικής σχέσης εμπορίου και επενδύσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική». 

Στο σχέδιο αυτό, διευκρίνισε ο Ομπάμα, συμμετέχει επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η οποία ετοιμάζεται να «προσφέρει στη δημοκρατική μετάβαση και στον οικονομικό εκσυγχρονισμό της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής την ίδια στήριξη που είχε παράσχει στην Ανατολική Ευρώπη».

Ο Ομπάμα, τέλος, ανακοίνωσε ότι «θα βοηθήσουμε τις νέες δημοκρατικές κυβερνήσεις να ανακτήσουν τα κλοπιμαία».
Καθαρή είναι εδώ η αναφορά στα Λιβυκά κρατικά ομόλογα -πάνω από  150 δις. Δολάρια που «παγώθηκαν», ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία. 
Όταν θα «αποψυχθούν», θα μετατραπούν σε «Ταμείο για τις επιχειρήσεις» για να πάρουν στα χέρια τους τη λιβυκή οικονομία.

  Mondialisation.com                                                    22.05.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου