Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Βαρύ το κλίμα για Παπανδρέου – Δαμανάκη στις Βρυξέλλες


από το ιστολόγιο Antinews


Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ απηύθυνε με δήλωσή της η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της Μ. Δαμανάκη:
«Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ  και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες».
Οι πιέσεις που ασκούνται στην αντιπολίτευση και κυρίως τον Αντώνη Σαμαρά για συναίνεση στα νέα μέτρα είναι πλέον ολοφάνερες. Δείτε και σημερινό δημοσίευμα της Financial Times Deutschland το οποίο συνεχίζει στο μοτίβο των Βρυξελλών: «Στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα οι πολίτες δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή – Η πολιτική χαράσσεται αλλού».
Έτσι, το είδαμε κι αυτό: Η κορυφαία (κατά τα ΜΜΕ) εκπρόσωπος της “γενιάς του Πολυτεχνείου” να συντάσσεται στην πιο σοβαρή στιγμή της κρίσης που διέρχεται η χώρα με την πολιτική των Δανειστών και φυσικά του ΓΑΠ.
Η συγκεκριμένη αναφορά της Ελληνίδας επιτρόπου προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει ότι συζητείται έξοδος της Ελλάδας από το ευρωνόμισμα. “Ποτέ δεν έχει διεξαχθεί οποιαδήποτε συζήτηση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ” αναφέρει η Κομισιόν.

Η αποδοκιμασία της επιτρόπου Δαμανάκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να φθάσει μέχρι την παραίτηση της επιτρόπου. Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι βαρύ για την Δαμανάκη, καθώς με την δήλωσή της προκάλεσε αντιδράσεις σε όλη την αγορά – μέχρι και τα επιτόκια της Γερμανίας ανέβηκαν, και αυτό δεν άρεσε τους καθόλου. Γι’ αυτό και η αποδοκιμασία της επιτρόπου – γεγονός πρωτοφανές για τις Βρυξέλλες – έγινε με ασυνήθιστη ταχύτητα.
Η Ελληνίδα επίτροπος έπαιξε στο επικοινωνιακό παιχνίδι που έστησε στο εσωτερικό ο Γ. Παπανδρέου προκειμένου να ξεγελάσει τον ξένο παράγοντα. Δεν είναι όμως μόνο ότι η Μ. Δαμανάκη επέλεξε να βοηθήσει τον Γιώργο στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Ταυτόχρονα έπαιξε και το παιχνίδι των διεθνών κερδοσκόπων, κάνοντας support στα σχέδιά τους και απορρίπτοντας τις εναλλακτικές λύσεις για έξοδο από την κρίση χωρίς νέα άδικα μέτρα και μνημόνια.
Από την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει και ένα πολιτικό συμπέρασμα που αφορά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Η Ε.Ε. δεν αποδέχεται τα τεχνάσματα του Παπανδρέου. Δεν αποδέχεται ούτε τα δημοψηφίσματα, ούτε το περιεχόμενό τους.
Το πρόβλημα του Γιώργου είναι ότι ο ξένος παράγοντας έχει αποσύρει την πολιτική εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του γιατί δεν προωθεί όσα έχουν συμφωνήσει. Και αυτή δεν θα την κερδίσει όχι με δημοψήφισμα, αλλά ούτε και αν κάνει εκλογές και τις κερδίσει – που δεν θα τις κερδίσει.
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα, όπως “μέσα ή έξω από την Ευρώπη” και “μέσα ή έξω από το Ευρώ”, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου