Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στο έλεος του τυχαίου η κυβέρνηση


από την Ημερησία




Του Γιάννη Αντύπα
Στο έλεος του τυχαίου έχει περιέλθει η κυβέρνηση, ενώ οι πιθανές αντιδράσεις που εξετάζονται υπακούουν πλέον στη μηχανική του ελατηρίου, το οποίο υπό πίεση εκτινάσσεται στην άλλη μόλις βρει την ευκαιρία. Η κυβέρνηση έχει κατεβάσει μολύβια, οι υπουργοί ανταλλάσσουν αιχμές και δηλητηριώδη υπονοούμενα, ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο ενώπιον της τρόικας, οι βουλευτές σηκώνουν μπαϊράκι, το ΠΑΣΟΚ βράζει και η αστυνομία έχασε τον έλεγχο του κέντρου της Αθήνας.

Τρεις ημέρες πριν ανακοινωθεί το πρόγραμμα παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της ζωής στην πρωτεύουσα, αυτή θα πρέπει πρώτα να ανακαταληφθεί από τις ομάδες αναρχικών και ακροδεξιών που συγκρούονται με θεατές τα ΜΑΤ και τους δυστυχείς κατοίκους. Τις τελευταίες 48 ώρες η κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα.
Ο Χρ. Παπουτσής δέχεται πολλά πυρά, με το Θ. Πάγκαλο να βάζει και την υπογραφή του. «Η ελληνική αστυνομία δεν μπορεί να ισορροπήσει. Εμφανίζει μία πρωτοφανή ανεκτικότητα και μαλθακότητα απέναντι σε προκλήσεις εναντίον της έννομης τάξης, που επί μέρες στην Κερατέα καθόντουσαν εκεί πέρα, δεν θέλω να πω ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν βία, αλλά δεν ήταν ανάγκη να τους κάψουν και πέντε - έξι αυτοκίνητα για να αντιδράσουν κάπως πιο αποτελεσματικά», επισήμανε με νόημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αλλά δε στάθηκε σε αυτό.
«Η εικόνα που είδαμε στην τηλεόραση είναι απαράδεκτη, είχαμε έναν μεμονωμένο διαδηλωτή στην εικόνα, ο οποίος ήταν στο έδαφος και επομένως προσφερόταν για να συλληφθεί, αν έπρεπε να συλληφθεί», προσέθεσε, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τον αποδέκτη του μηνύματος.
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Ν. Αλευράς, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για πολιτικές ευθύνες: «Πρέπει να ομολογήσω και να δεχτώ ευθύνες που αναλογούν στην πολιτική, δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν, προκειμένου να υπάρξει μία ανάσχεση αυτής της έξαρσης της εγκληματικότητας, η οποία δυναμιτίζει το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον αυτής όλης της μεγάλης περιοχής».
Επίθεση 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτίμησε να στρέψει τα πυρά του στο ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα, θα περιμέναμε από το Συνασπισμό και το ΣΥΡΙΖΑ να μας πουν τι ζητούσαν οι δύο βουλευτές τους, ο κ. Λαφαζάνης και η κ. Διώτη, χθες, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας», αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας πως ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε στους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει την προανάκριση.

Την ίδια ώρα η οικονομία κοκκινίζει, η ανεργία κοκκινίσει και οι δανειστές μας μάς ζητούν όλο και περισσότερες περικοπές, αλλά και απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου, παρά τις βαρύγδουπες διαψεύσεις της κυβέρνησης. Η «κοιλιά» που έκανε η κυβερνητική δραστηριότητα με αφετηρία την περίοδο του Πάσχα έχει ήδη κοστίσει αρκετά δισ. και ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση αναβάλλει από μέρα σε μέρα το μεσοπρόθεσμο, δίνοντας την ευκαιρία στην τρόικα να μοιράζει στους υπουργούς κίτρινες και κόκκινες κάρτες.
Κυρίως, όμως, παρατείνεται η αβεβαιότητα που σκοτώνει την αγορά και διατηρεί την Ελλάδα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Την ώρα που οι καιροί απαιτούσαν αποφάσεις τώρα, η κυβέρνηση διαβουλεύεται, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και οι υπουργοί της μαλώνουν. Χθες ο Θ. Πάγκαλος δε δίστασε να αφήσει αιχμές κατά του Ευάγγ. Βενιζέλου. Ξεκίνησε πετώντας το γάντι: «Τι θα πει πολιτική διεύθυνση; Εάν κάποιος θέλει να πει ότι ο πρωθυπουργός δεν ασκεί ικανοποιητικά τα καθήκοντά του, ας το πει».
Καθήκον 
«Εδώ έχουμε μπροστά μας ένα καθήκον, αν δεν το κάνουμε όλα τα άλλα είναι περιττά. Η μοίρα μας θα είναι καταστροφική», διεμήνυσε. Ο υπουργός Άμυνας με τη σειρά του διέψευσε πως τον υποχρέωσε σε αναδίπλωση ο πρωθυπουργός μιλώντας για ανεκδοτολογία: «Η υπευθυνότητά μου απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην παράταξη που υπάρχει για να υπηρετεί τη χώρα δεν μου επιτρέπει να αφήνω την παραπολιτική και την ανεκδοτολογία να κυριαρχεί στην ουσία των πολιτικών θέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου