Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Το μεγάλο ξεπούλημα


από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Το μεγάλο ξεπούλημα – οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας προκαλούν δυσκολίες», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο πλαίσιο του μνημονίου. 


Το ρεπορτάζ αναφέρεται ιδιαιτέρως στην κρατική περιουσία και τις ΔΕΚΟ:

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Το μεγάλο ξεπούλημα
«Η δημόσια (ελληνική) περιουσία πρέπει να πουληθεί. Όσον αφορά όμως στα τελευταία στοιχεία για την αξία της περιουσίας πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κυρίως στους αριθμούς για τα ακίνητα. Ακόμη και αν έχουν όντως αξία 300 δισεκατομμυρίων, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να πουλήσει έστω και ένα μικρό μέρος από αυτά τα ακίνητα», σημειώνει η εφημερίδα.


Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), που διαχειρίζεται επισήμως τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, δεν ήταν μέχρι πρότινος σε θέση να δηλώσει επακριβώς ποια είναι η αξία τους και τώρα αναμένεται να το πράξει τον επόμενο μήνα.

Ταυτόχρονα αμφισβητείται «εάν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπ’ αυτές τις συνθήκες μπορεί να τηρήσει τη δήλωση που έκανε στις αρχές του χρόνου για να ηρεμήσει τα πνεύματα ότι ‘θα απαγορεύσει την πώληση των ακινήτων του δημοσίου δια νόμου’. Εξάλλου ο Παπανδρέου και οι υπουργοί του δεν κάνουν ανοιχτά λόγο για πώληση ακινήτων του δημοσίου. Η ελληνική κυβέρνηση προτιμά το μοντέλο της αξιοποίησής τους και κυρίως εκείνο της μακροχρόνιας μίσθωσής τους, με συμβόλαια διάρκειας μέχρι 99 χρόνια. Έτσι στοχεύει να έχει έσοδα μέχρι το 2013 γύρω στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο υπ. Οικονομικών Παπακωνσταντίνου δεν αποκλείει πωλήσεις, σχολιάζει η εφημερίδα, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις – εξπρές. «Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ένα ‘ξεπούλημα’» τονίζεται.

Παράλληλα η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία της».

«Η Αθήνα χρειάζεται πάλι ρευστό. ΕΕ και ΔΝΤ εξαρτούν την εκταμίευση της νέας δόσης από νέες επιπρόσθετες περικοπές. Επιπλέον πρέπει το κράτος να αξιοποιήσει την περιουσία του».

Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Χωρίς αμφιβολία οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν τόσο γρήγορα. Αλλά η Αθήνα χρειάζεται χρήμα και μάλιστα άμεσα. Εάν τον Ιούνιο δεν εκταμιευθεί η επόμενη δόση ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε ο υπ. Οικονομικών δεν μπορεί τον Ιούλιο να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, ούτε ασφαλώς να αναχρηματοδοτήσει το ομολογιακό χρέος. Τότε η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών. Εάν όμως οι Έλληνες βρεθούν μπροστά στο δίλημμα: να κηρύξουν χρεοκοπία ή να βάλουν ενέχυρο την Ακρόπολη, θα επιλέξουν αμέσως τη χρεοκοπία».

Πηγή: Deutsche Welle, Tagesspiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου