Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

«Αιτία πολέμου» τα πετρέλαια λέει ο Έρογλου


από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (έκδοση Κύπρου)


Casus Belli για Έρογλου τα Πετρέλαια
Σε νέες εμπρηστικές, άνευ προηγουμένου, δηλώσεις προέβη ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος είπε πως μονομερής εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πόρων από την Ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι αιτία πολέμου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίου  με θέμα την εισβολή, και προβάλλονται σήμερα πρωτοσέλιδα από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν». Η εφημερίδα αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στις δηλώσεις Ερογλου με τίτλο «Θα ξεσπάσει πόλεμος». Η εφημερίδα γράφει ότι
ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι θελήσουν να σφετεριστούν, δήθεν, τις υποθαλάσσιες φυσικές πηγές της νήσου, η ενέργεια αυτή θα θεωρηθεί αιτία πολέμου.

Παράλληλα σε ομιλία του χθες στο Πανεπιστήμιο Σακάρια της Τουρκίας, ο Ντερβίς Έρογλου επανέλαβε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας αποτελούν τις κόκκινες γραμμές για την τουρκική πλευρά και ότι επιθυμεί ένα νέο συνεταιρισμό που να μην παραμερίζει την προ του 1974 περίοδο και να βασίζεται στις παρούσες πραγματικότητες, όπως ισχυρίστηκε.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ερογλου υποστήριξε ότι ο «νέος συνεταιρισμός» θα προβλέπει δύο περιφέρειες, δύο κοινότητες, δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς.

Ισχυρίστηκε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να περικυκλώσει την Τουρκία και από το νότο και ότι η χώρα αυτή έχει δήθεν βλέψεις στην Τουρκία και Κύπρο ενώ αναφέρθηκε και στη στρατηγική σημασία της Κύπρου.
Κατά τον κ. Ερογλου, ισχύει το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων του 1967 για την ένωση με την Ελλάδα και ως εκ τούτου η παρουσία του τουρκικού στρατού και των εγγυήσεων της Τουρκίας, και μετά την επίτευξη συμφωνίας, αποτελούν μια από τις κόκκινες γραμμές.

Πρόσθεσε ότι τη στιγμή αυτή στο νησί υπάρχουν 40.000 Τούρκοι στρατιώτες και έκανε λόγο για συνεχιζόμενο, όπως ανέφερε, εξοπλισμό των Ε/κ. Για τις συνομιλίες, είπε ότι αυτές μπορεί να διαρκέσουν και μέχρι το Φεβρουάριο του 2013. Επισκεπτόμενος το Δήμο Σακάρια, ο κ. Ερογλου υπενθύμισε ότι στη συνάντηση κορυφής της Γενεύης κατέθεσε σχέδιο για πενταμελή συνάντηση, κάτι το οποίο απέρριψε η ε/κ πλευρά την όποια κατηγόρησε ότι «ροκανίζει το χρόνο», κατά τον ισχυρισμό του. Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε το αίτημα για χρονοδιάγραμμα. Τ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου