Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Τρόικα προς τράπεζες: Κόψτε τα δάνεια


από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ




Εντολή Τρόικα προς τις τράπεζες: Βάλτε μαχαίρι στα δάνεια. Ή στην περίπτωση που δίνετε δάνεια φροντίστε οι αποπληρωμές να είναι σημαντικά υψηλότερες από τις νέες εκταμιεύσεις.

Αυτό το τελεσίγραφο δίνει το κλιμάκιο της Τρόικα στις έξι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, τις οποίες ξεκίνησε να επισκέπτεται και να «ελέγχει» από προχθές Τετάρτη.
Η Τρόικα συζητά με τις διοικήσεις των τραπεζών κάθε μήνα, και έχει ζητήσει τη μείωση των στοιχείων του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών έως το 2014. Ελέγχει λοιπόν, τα σχέδια ρευστότητας, τα οποία έχουν καταρτίσει οι τράπεζες και θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις επόμενες μέρες και εξετάζει αν περιλαμβάνονται σε αυτά πωλήσεις δανείων, ομολόγων αλλά και θυγατρικών τους τόσο στο εξωτερικό όσο και εσωτερικό. Και ακόμα κλείσιμο καταστημάτων, περικοπές αποδοχών για την υποχώρηση του λειτουργικού κόστους.
Μάλιστα, ασκεί και βέτο στις ελληνικές τράπεζες που αντλούν κεφάλαια από την ΕΚΤ ότι θα πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν νέα δάνεια και οι νέες εκταμιεύσεις να υστερούν σημαντικά σε σχέση με τα δάνεια που αποπληρώνονται. Επίσης, η ΕΚΤ αναμένει να προχωρήσουν σε πώληση υπαρχόντων πακέτων δανείων σε εταιρείες ή σε άλλες εμπορικές τράπεζες.
Εκτός από τα παραπάνω το κλιμάκιο της Τρόικας ζητά λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία των καταθέσεων σε κάθε τράπεζα, σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγέθη της. Όπως και για την πορεία των δανείων και των καθυστερήσεων. Εξετάζει ακόμα την πορεία των θυγατρικών της κάθε τράπεζας, όπως και τις εξελίξεις στις αγορές που δραστηριοποιούνται αυτές οι θυγατρικές. Και ακόμα ζητά τη γνώμη των διοικήσεων των τραπεζών για την πορεία της οικονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου