Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Προίκα στην τρόικα η δημόσια περιουσία


Ετοιμάζεται να θέσει εξαιρετικά επώδυνους όρους και μόνο αφού ψηφιστούν θα συναινέσει στην εκταμίευση της 5ης δόσης



ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ της εθνικής κυριαρχίας(!) και νέα λιτότητα πρόκειται να είναι το «διπλό σοκ» της τρόικας με (υποτιθέμενο) στόχο την «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας»! Η αφαίρεση από το ελληνικό κράτος του δικαιώματος διαχείρισης της περιουσίας του και η επιβολή εκτάκτων μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ(!) για τηνεπίτευξη του στόχου του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2011 αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του «Βήματος της Κυριακής», να είναι η«αδιαπραγμάτευτη προσφορά» της τρόικας προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τιςως σήμερα πληροφορίες, η τρόικα προσανατολίζεται να αποχωρήσει από την Αθήνα την προσεχή Πέμπτη αποφεύγοντας να εισηγηθεί την εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ παρά μόνο αν οι παραπάνω απαιτήσεις ψηφιστούν από τη Βουλή. Εκείνο το οποίο συζητείται αυτές τις ώρες στις εσωτερικές συσκέψεις της τρόικας είναι αν θα ζητηθεί ή όχι ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών έτσι ώστε το «νέο μνημόνιο» να είναι πλήρως δεσμευτικό στο διηνεκές και ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Σε περίπτωση που η πρόταση υπερισχύσει, τότε αυτό θα σημαίνει ότι οι δανειστές αποφάσισαν να αναλάβουν το μέγιστο (και ως χθες απευκταίο) ρίσκο της πρόκλησης εκλογών προκειμένου, όπως μεταφέρεται, να καταδειχθεί πλήρως ο κίνδυνος της κατάρρευσης και να οδηγηθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα προ των ευθυνών του. 

Παρά τη συστηματική προσπάθεια των κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη να διαψεύσουν ότι υπάρχει βαρύτατο πρόβλημα, αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για να τοποθετηθούν εκ των υστέρων, οι κκ. Ματθίας Μορς (ΕΕ),Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) δεν κρύβουν την εκτίμησή τους ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει παταγωδώς στα μεγάλα κεφάλαια του Προγράμματος Σταθεροποίησης. 


Οι ιδιωτικοποιήσεις στις Βρυξέλλες
Κατ΄ αρχάς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ δεν έχει εξειδικευθεί και εκτιμάται ως «γενικόλογο» και «χωρίς ίχνος φιλοδοξίας». Οι αρχικές σκέψεις να επιβληθεί η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων μέσα από την ενσωμάτωση ειδικού οδικού χάρτη στο μνημόνιο θεωρούνται σήμερα ανεπαρκείς. Το σχέδιο της τρόικας που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να προταθεί ως «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση είναι η ίδρυση ενός Αυτόνομου Οργανισμού Ιδιωτικοποιήσεων ο οποίος θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία και θα οργανώνει τις αποκρατικοποιήσεις χωρίς τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους και χωρίς την υπογραφή των υπουργών. Συζητείται μάλιστα ο οργανισμός αυτός να έχει έδρα (ή μία από τις έδρες του) στις Βρυξέλλες και ουσιαστικά να διοικείται από εμπειρογνώμονες της τρόικας. 

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται θα κατευθύνονται από την τρόικα στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (στην υποτιμημένη κατά 30%-40% σημερινή αξία τους), πράξη που αναμένεται να πιέσει τα spreads προς τα κάτω. Υπενθυμίζεται ότι η ιδέα αυτή εδράζεται σε σχετική φινλανδική πρόταση, η οποία αρχικώς απορρίφθηκε από τις υπόλοιπες δανείστριες χώρες αλλά προσφάτως επανήλθε. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ταπεινωτική επιλογή, η οποία, εφόσον η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να την αποκρούσει, αναμένεται να προκαλέσει πολύ σοβαρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς. 

Νέα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ
Το δεύτερο προβληματικό πεδίο είναι τα δημοσιονομικά, όπου έχει διαπιστωθεί ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει τεθεί εκτός ελέγχου πολύ περισσότερο απ΄ όσο εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Η απόκλιση από τον στόχο του ελλείμματος για το 2011 υπολογίζεται ότι θα είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη που υπολογίζει σήμερα η κυβέρνηση (1,2%). Κατά συνέπεια, στις 200 ημέρες που μεσολαβούν ως το τέλος του έτους αναμένεται να ζητηθούν διορθωτικά μέτρα συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός αποθεματικού για απρόβλεπτες δαπάνες. 

Εκείνο που έχει προκαλέσει προβληματισμό και «εκλογική ανασφάλεια» στα υπουργικά γραφεία είναι η εμπέδωση της βεβαιότητας ότι η παραπάνω γιγαντιαία διόρθωση είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς καταργήσεις δημοσίων οργανισμών, αθρόες απολύσεις προσωπικού και νέο πακέτο οριζόντιων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η εκτίμηση της τρόικας ότι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε δημοσιονομικό πλεόνασμα ως το 2015 στερείται οποιασδήποτε εξειδίκευσης και δεν εμπνέει την παραμικρή εμπιστοσύνη. Δεν αποκλείεται ως εκ τούτου να επικρατήσει η θέση υπέρ της τοποθέτησης ξένων επιτρόπων στα νευραλγικά υπουργεία οι οποίοι θα έχουν θεσμική ισχύ ανάλογη με εκείνη ενός «μόνιμου υφυπουργού» κατά το αγγλικό πρότυπο. Επιστρέφουμε, λοιπόν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην εποχή του Εδουάρδου Λο

Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται ευρέως σε υπουργικά γραφεία, ο Πρωθυπουργός σε επικοινωνία του με γερμανούς αξιωματούχους πριν από το Πάσχα φέρεται να υπονόησε ότι η αυστηρή πολιτική της τρόικας ενδέχεται να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Υπεύθυνα χείλη με γνώση των εξελίξεων στη Γερμανία επιβεβαιώνουν ότι η έμμεση αυτή απειλή «ελήφθη σοβαρά υπόψη στο Βερολίνο» και προκάλεσε την έκτακτη συνάντηση του Λουξεμβούργου. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η απότομη σκλήρυνση της στάσης της τρόικας εξηγείται ως μια απόφαση των Γερμανών να «γυρίσουν το τραπέζι» στην Ελλάδα, ενώ έντονα εκνευρισμένος φέρεται ο κ. ΖανΚλοντΤρισέ

Τέλος, απογοήτευση προκαλεί στην τρόικα η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χαράξουν «νέα στρατηγική» καθώς αποδυναμώνονται ταχύτατα από τις συνεχείς υποβαθμίσεις των ξένων οίκων. Αναφέρεται, π.χ., ότι τα 10 από τα 30 δισεκατομμύρια του νέου πακέτου θα διατεθούν στην ΕΚΤ για να συμπληρωθούν οι απώλειες των (υπό διαρκή υποβάθμιση) προγενέστερων εγγυήσεων. Δηλαδή, εκείνων που έχουν ήδη κατατεθεί ως ενέχυρο για τη ρευστότητα η οποία ως σήμερα έχει δοθεί! Με τα υπόλοιπα 20 δισ. μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα όχι μεγαλύτερη των 14 δισ. ευρώ και μόνο με «αυστηρή αιρεσιμότητα», που πρακτικά σημαίνει εσπευσμένες πωλήσεις των επεκτάσεων στα Βαλκάνια, απαξίωση και αναγκαστικοί γάμοι, στο πρότυπο της κινηματογραφικής ταινίας «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη.
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ΄Η ΕΚΛΟΓΕΣ
Σύμφωνα με τις ως σήμερα συζητήσεις, αν οι απαιτήσεις της τρόικας δεν ψηφιστούν από τη Βουλή,ενδεχομένως,μάλιστα,με πλειοψηφία 180 βουλευτών,δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση,ενώ ώσπου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις η τρόικα θα καλύπτει μόνο τις λήξεις των ομολόγων αφήνοντας την κυβέρνηση να καλύπτει μισθούς και συντάξεις με τα ραγδαίως μειούμενα ταμειακά διαθέσιμα.Η Νέα Δημοκρατία,από την πλευρά της, αποκλείει την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου,πολύ περισσότερο των παραπάνω μέτρων.Ο κ.Αντ.Σαμαράς αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα δεν εξαρτώνται πλέον από τις βουλές της οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης,αλλά εκτιμά ότι ο ίδιος δεν μπορεί να συναινέσει και να ψηφίσει στη Βουλή την εφαρμογή τους παρά μόνο έπειτα από εκλογές.Κατόπιν τούτων η τρόικα,η οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν επιθυμεί εκλογές,ενδέχεται να οδηγήσει με τις πιέσεις της σε εκλογική εκτόνωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου