Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Πώς η Ελλάδα θα πάρει λεφτά και χωρίς Μεσοπρόθεσμο


από την Ημερησία




Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το πακέτο βοήθειας από την ΕΕ ακόμη και με "Οχι" στο Μεσοπρόθεσμο παρουσιάζει σε ανάλυσή του το Business Insider παραπέμποντας σε σχετικη ανάλυση της Societe Generale.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι εάν η Ελλάδα ξεπεράσει το όλο θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης, θα έχει την ευκαιρία, την επόμενη εβδομάδα να πετάξει το "μπαλάκι" πίσω στο γήπεδο της Ευρωπαικής Ενωσης.
Σύμφωνα με το άρθρο αν το ελληνικό Κοινοβούλιο πει «Οχι» στο Μεσοπρόθεσμο και οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, και επομένως μετά ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένα νέο πακέτο λιτότητας, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να υλοποιηθεί, θα αναγκάσει την ΕΕ να δώσει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα χωρίς τις δεσμεύσεις-προϋποθέσεις του σήμερα.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, την επόμενη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, ύψους 28 δις ευρώ, με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να έχει μικρή πλειοψηφία 5 εδρών στη Βουλή.
Ενα ενδεχόμενο «'Οχι» στο Μεσοπρόθεσμο θα οδηγήσει σε εκλογές στη χώρα και την εξουσία θα λάβει το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία.
Οπως σημειώνει η Societe Generale η ΝΔ δεν είναι ενάντια της λιτότητας συνολικά, αλλά διαφωνεί κυρίως στην φορολογική πολιτική, όπου θέλει την μείωση των φόρων ( συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ενιαίου flat tax στις επιχειρήσεις της τάξης του 15%), για την ώθηση της ανάπτυξης, και στοχεύει στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα της αρνητικής ψήφου στο Μεσοπρόθεσμο του κ. Γ. Παπανδρέου, είναι σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, μία νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο θα συνεχίσει την εφαρμογή της λιτότητας ( κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε σε Πορτογαλία και Ιρλανδία). Οι εκλογές, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης και η ακόλουθη έγκριση της νέας δημοσιονομικής στρατηγικής της νέας κυβέρνησης, θα πάρει πάρα πολύ χρόνο και αναμφίβολα θα προκαλέσει ισχυρές αναταραχές στις αγορές.
Σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρει το Business Insider η ηγεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να δώσει έτσι περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, χωρίς την επιβεβαίωση ότι θα γίνουν οι περικοπές δαπανών. Ετσι, το μπαλάκι θα είναι πλέον καθαρά στο γήπεδο της ΕΕ, η οποία θα αναγκαστεί να προχωρήσει με την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, χώρις να υπάρχουν οι αυστηρές δεσμεύσεις που ζητούνται σήμερα, αφού ο χρόνος θα πιέζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου