Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

«Ναι» από την Επιτροπή στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης

(Κάτι κάνουν και οι κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων Ελλήνων...)

από το ΒΗΜΑ

«Ναι» από την Επιτροπή στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να εκταμιευθεί κανονικά τον επόμενο μήνα η πέμπτη δόση των δανείων για την Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπός της την Τετάρτη. Ερωτηθείς αν η Επιτροπή αναμένει να λάβει η Αθήνα το ποσό, ο Αμαντέου Αλταφάζ απάντησε σύμφωνα με το Reuters καταφατικά, λέγοντας: «Ναι».

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το Reuters, η Γαλλία εμμένει στην θέση της ότι η όποια λύση για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση ή πιστωτικό επεισόδιο και συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο θέμα αυτό.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Φρανσουά Μπαροίν«η γαλλική θέση είναι εθελοντική (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα), καμία αναδιάρθρωση, κανένα πιστωτικό επεισόδιο και στην ίδια γραμμή με την ΕΚΤ».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε πως όλες οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ένα πλαίσιο λύσης πιθανόν να βρεθεί στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιδιώξουν να υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα και ότι ακόμα συζητείται ο επιμερισμός του βάρους μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα«Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», είπε.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις. Στόχος της Γερμανίας είναι να επιτευχθεί συναίνεση και με την ΕΚΤ στο θέμα.

Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για το τι μορφή θα έχει η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Θετική έκβαση αναμένει να έχει για την Ελλάδα η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγκάδο, προσθέτοντας ότι η περιμένει η χώρα να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται για την κάλυψη των υποχρεώσεών της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Πολύ βραχυπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν στην Ελλάδα τα κεφάλαια για την κάλυψη τις ανάγκες της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», είπε.

Η συμφωνία για το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύψους περίπου 120 δισ. ευρώ, αναμένεται έως τις 11 Ιουλίου, είπε την Τετάρτη και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ίβαν Μίκλος.

Η ημερομηνία αυτή έπεται της συνόδου κορυφής στις 23-24 Ιουνίου, κατά την οποία αναμενόταν να υπάρξει συμφωνία.

«Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να συμφωνηθεί έως τις 11 Ιουλίου το αργότερο, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup για τελευταία φορά πριν από τις (καλοκαιρινές) διακοπές», είπε σύμφωνα με το Reuters ο Μίκλος σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν την Τρίτη πως θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς να κλονιστούν όμως ακόμα περισσότερο οι αγορές. Την ίδια στιγμή, η Fitch ανέφερε πως ενδεχόμενη ανακοίνωση λύσης για το ελληνικό χρέος τύπου «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» θα θεωρούνταν εξαναγκαστική ανταλλαγή χρέους και θα οδηγούσε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Mε την ανακοίνωση μίας τέτοιας λύσης, η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί το πιθανότερο σε 'C', και με την ολοκλήρωσή της σε 'RD', δήλωσε η Fitch.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μία λύση για την Ελλάδα στις γραμμές της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης" από το 2009, με την οποία διάφορες εμπορικές τράπεζες είχαν συμφωνήσει εθελοντικά να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές χρηματοδότησής τους προς τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

«Εάν υποθέσουμε ότι θα ανακοινωθεί 'Πρωτοβουλία της Βιέννης', πριν ολοκληρωθούν οι τυπικές προκαταρκτικές δεσμεύσεις, η Fitch μάλλον θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας (Issuer Default Rating) στο 'C', αντανακλώντας άμεσα επικείμενο πιστωτικό επεισόδιο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Fitch.

Παράλληλα, σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε "CCC" από "B" προχώρησε η Standard & Poor΄s.

Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα, την EFG Eurobank Ergasias, την Alpha Bank και την Τράπεζα; Πειραιώς. Επίσης ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση "C" της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας καθώς και την αξιολόγηση "CCC-" των υβριδικών εκδόσεών τους.

Οι αξιολογήσεις μεταφέρθηκαν από το καθεστώς της παρακολούθησης (CreditWatch) με αρνητικές επιπλοκές όπου είχαν τοποθετηθεί στις 3 Δεκεμβρίου του 2010. Το outlook (προοπτική) των αξιολογήσεων και των τεσσάρων τραπεζών είναι αρνητικό.

Η κίνηση του Οίκου αντανακλά την άποψή του πως τα χρηματοπιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών είναι εκτεθειμένα σε ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους λόγω της επιδείνωσης της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της χώρας.

Το αρνητικό outlook αντιστοιχεί στην πιθανότητα νέας υποβάθμισης σε περίπτωση που ο οίκος θεωρήσει πως υπάρχει πιθανότητα αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους (στάση πληρωμών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου