Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Αγορά: Το Μεσοπρόθεσμο θα «πνίξει» την κατανάλωση


από την Ημερησία



Του Γιώργου Μανέττα

Ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα στην κατανάλωση εκτιμάται πως θα προκαλέσουν τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.
Η μείωση σε μισθούς και συντάξεις, η έκτακτη εισφορά και η αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα και τέλη κυκλοφορίας θα συρρικνώσουν περαιτέρω το οικογενειακό εισόδημα και θα κάνουν τους καταναλωτές ακόμη πιο επιφυλακτικούς στις αγορές τους. Ήδη, η κατάσταση στην αγορά είναι εκρηκτική, με την κατανάλωση σε κρίσιμους κλάδους της εθνικής οικονομίας να υποχωρεί με πρωτοφανείς ρυθμούς. Ενδεικτικά, η μείωση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων κυμαίνεται μεταξύ 3%-5%, στα πετρελαιοειδή αγγίζει το 15%, στην ένδυση-υπόδηση, παρά το μπαράζ προσφορών ανέρχεται στο 40% ενώ στα εστιατόρια ξεπερνάει ακόμη και το 45%. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν αναμενόμενη την εικόνα που παρουσιάζουν οι παραπάνω κλάδοι καθώς οι καταναλωτές περικόπτουν ολοένα και περισσότερο τις δαπάνες τους και αρέσκονται στα απολύτως αναγκαία. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari που διενεργήθηκε μεταξύ Σεπτέμβριου 2010 και Μάρτιου 2011 σε άνδρες και γυναίκες από 13-70 ετών, 8 στα 10 νοικοκυριά περιορίζουν βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και τρόφιμα ενώ αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς ο αριθμός των οικογενειών που κάνουν οικονομία σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό (!).
Ανησυχία
Παράγοντες της αγοράς, εκφράζουν την ανησυχία τους για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και κάνουν έκκληση στη νέα κυβέρνηση να στηρίξει την αγορά, δίνοντας έμφαση σε μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. "Χωρίς ανάπτυξη, θα βυθιζόμαστε βαθύτερα στην ύφεση, τα λουκέτα θα πολλαπλασιάζονται και η ανεργία θα καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς", υποστηρίζει στέλεχος λιανεμπορικής αλυσίδας και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέσα στο επόμενο διάστημα νέα ηχηρά "κανόνια", μετά από αυτό της Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εγχώρια οικονομία και τις θέσεις εργασίας. "Εάν η σημερινή κατάσταση κρατήσει επί μακρόν, είναι πολύ πιθανόν να δούμε και άλλες εταιρείες να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος από το βάρος των υπέρογκων υποχρεώσεων", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ρευστότητα
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω της "Η" κορυφαίοι επιχειρηματίες,ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση της ρευστότητας, η οποία τη δεδομένη στιγμή είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τις περισσότερες επιχειρήσεις. "Είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξουν οι κρουνοί της χρηματοδότησης, προκειμένου επιχειρήσεις με προοπτικές να βρουν επιτέλους την απαραίτητη ρευστότητα για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες και να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά πλάνα που έχουν από καιρό βάλει στον πάγο", υπογραμμίζουν οι ίδιοι. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει πάση θυσία, η πολιτεία να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα και να δημιουργήσει ένα σταθερό και αρκούντως ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που θα κινητοποιήσει την υγιή επιχειρηματικότητα και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου