Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Αν οι Έλληνες επιλέξουν τη χρεοκοπία;


από το 247.gr


Ο δρόμος της χρεοκοπίας θα ωθούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συμβιβασμούς ή ακόμα και τη διαγραφή του χρέους επισημαίνεται σε άρθρο της Wall Street Journal. Η εναλλακτική λύση που έχει η Ελλάδα φοβίζει τους Ευρωπαίους



Οι συζητήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα εστίαζαν κατά κύριο λόγο στα διεθνή σχέδια για τη σωτηρία της Ελλάδας.

Ενώ σε εγχώριο επίπεδο τα βλέμματα είναι στραμμένα στη νέα κυβέρνηση, η Wall Street Journal παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική.

Επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπραγματεύονται σκληρά το σχέδιο για την ελληνική οικονομία, ο Alen Mattich διερωτάται τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα έπαιρνε την απόφαση ότι δεν θέλει να διασωθεί.

Αναφέρεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν....

ουσιαστικά "μπουχτίσει" από τα μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι είναι απρόθυμοι να συναινέσουν σε ακόμα πιο επώδυνες συνθήκες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνει, οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν καταστεί ρουτίνα, με τους Αθηναίους να βρίσκονται στους δρόμους, αντιδρώντας στα συνεχή μέτρα λιτότητας.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αναρωτιέται αν υπάρχει πιο εύκολος δρόμος για να βγει από την κρίση, με το παράδειγμα της Αργεντινής να προσελκύει τα βλέμματα.

Η Αργεντινή, που άρχισε να ανακάμπτει τρία χρόνια μετά τη χρεοκοπία της, ενδεχομένως εκλαμβάνεται από τους Έλληνες ως η μόνη εναλλακτική επιλογή.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφάσιζε να βγει από τη νομισματική ένωση, θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μία τέτοια ενέργεια θα ενείχε τον κίνδυνο μιας συστημικής κρίσης του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Δεδομένης μίας "ανεξέλεγκτης" οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, ο Alen Mattich επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δήλωνε την πρόθεσή της να χρεοκοπήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρούσε σε τεράστιους συμβιβασμούς ή ακόμα και θα διέγραφε το χρέος.

Αυτό που τελικά απομένει να δούμε είναι ποιος θα πει την τελευταία κουβέντα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και οδηγούν τους Έλληνες στην εξαθλίωση... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου