Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Αιχμές από ομογενείς επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα «διώχνει» επενδυτικά κεφάλαια



από το In.Gr

Να μην αξιοποιεί τις ευκαρίες για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση τη στιγμή που η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ίσως το κρισιμότερο ζητούμενο

Την άποψη ότι υπάρχουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια για τα οποία υπάρχει η σταθερή πρόθεση να επενδυθούν στη χώρα μας εξέφρασαν την Τρίτη καταξιωμένοι ομογενείς επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν έρθει στην Αθήνα για ένα διήμερο συζητήσεων και αλληλεπίδρασης με Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι ευκαιρίες διεθνών επενδύσεων και ανάπτυξης.

Ωστόσο άφησαν αιχμές ότι με τον τρόπο που χειρίζεται το όλο ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της χώρας η πρόθεση αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου, σε αιτήματά τους προς κυβερνητικά στελέχη και το Invest in Greece, να έρθουν σε επαφή μαζί τους για να συζητήσουν τις προοπτικές που υπάρχουν, «ο μεν υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου ακύρωσε τη συμμετοχή του λόγω της έκτακτης συνόδου του Eurogroup και δεν όρισε εκπρόσωπό του ως αντικαταστάτη, ενώ η εταιρία του Δημοσίου Invest in Greece δεν έστειλε καν απάντηση».


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι επιχειρηματίες δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι η αύξηση των φόρων διαχρονικά έχει αποδειχθεί αποτυχημένη πολιτική και τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν δομικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία. 

Όχι -όπως είπαν- για να ξεπεράσει μόνο την κρίση, αλλά και για να επανακάμψει και να αποκαταστήσει την διεθνή επενδυτική εμπιστοσύνη. 

Τάχθηκαν υπέρ μιας ριζικά αναμορφωμένης φορολογικής πολιτικής, αλλά και υπέρ της διαμόρφωσης ενός νέου «συμβολαίου», στα πρότυπα εκείνου που επέτρεψε την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά το «κραχ» του 1929.

Ακόμη οι επιχειρηματίες τόνισαν ότι κατά την άποψή τους, το γεγονός ότι η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. 

Όπως εξήγησαν, θεωρούν την αναδιάρθρωση απαραίτητη, παράλληλα, όμως, με τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη, οι επιχειρηματίες σημείωσαν ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα επηρεάζουν όλο τον κόσμο ενώ πρόσθεσαν ότι ο εντοπισμός των προβλημάτων είναι το «εύκολο» τμήμα της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος.

Οι επιτυχημένοι ομογενείς επιχειρηματίες περίπου 40 τον αριθμό, βρίσκονται στην Αθήνα για το 1ο Greek Power Summit που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του International Chamber of Commerce 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, ο κ. Γ.Κούκης της τεχνολογικής εταιρείας Temenos, ο John Calamos της επενδυτικής Calamos Investments με 40 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια και με έδρα τις ΗΠΑ, ο Nick Lazares της Admiral Bank, ο Ν.Γκίτσης, που έχει δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στις Φιλιππίνες. 

Ακόμη, ο εκδότης της «Greek Rich List» (του «Καταλόγου με τους πλούσιους Έλληνες») Σάββας Παύλου, η συμβουλευτική εταιρία IAC και άλλοι είναι μεταξύ των ομογενών επιχειρηματιών που θα μοιραστούν αύριο τις εμπειρίες και τις εκτιμήσεις τους με Έλληνες επιχειρηματίες των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, τις κατασκευές, τις τράπεζες, το εμπόριο, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, την ενέργεια, την τεχνολογία, τις εξαγωγές, καθώς και να διερευνήσουν πιθανές προοπτικές συνεργασίας.

Το πρόγραμμα του 1ου Greek Power Summit προβλέπει για αύριο (Τετάρτη) ημερίδα με δύο πάνελ συζήτησης με ομιλητές τους ομογενείς επιχειρηματίες John Calamos, πρόεδρο του Calamos Investments (ΗΠΑ), Nick Lazares, ιδρυτή της Admirals Bank (ΗΠΑ), George Koukis, ιδρυτή και πρόεδρο του Temenos Group (Ελβετία), Stephen Cucchiaro, CIO της Windward Investment (ΗΠΑ), καθώς και τον Steve Forbe (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Forbes Media, εκδότης του Forbes Magazine, αλλά και υποψήφιος το 1996 και το 2000 για την Προεδρία των ΗΠΑ), τον Krzysztof Walenczak, υφυπουργό της Πολωνίας, υπεύθυνο για θέματα αποκρατικοποιήσεων, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΣΕ Μ.Παγίδα και τον καθηγητή του INSEAD Σπ.Μακριδάκη.

Διοργανωτές του 1ου Greek Power Summit είναι η διεθνής εταιρεία συμβούλων International Advantage Corporation, που ιδρύθηκε το 1993 στις Η.Π.Α. και η Honeystone Ltd που από το 2007 εκδίδει το περιοδικό Greek Rich List.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου