Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Είδε τον Πρόεδρο, τηλεφώνησε στους αρχηγούς, συζητάει κυβέρνηση συνεργασίας




Το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο, έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ο Γιώργος Παπανδρέου. Θετικός στο ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς, υπό την προϋπόθεση ότι της κυβέρνησης θα ηγείται πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Κάθετα αντίθετα δηλώνουν τα κόμματα της Αριστεράς, που κάνουν λόγο για παιχνίδια του δικομματισμού και ζητούν εκλογές. Τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα επιδιώκουν ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προθέσεις του.
Η συνομιλία με τον Αντώνη Σαμαρά κράτησε περίπου 20 λεπτά. Αρχικώς, η  Συγγρού αρνήθηκε να τοποθετηθει επισήμως για το περιεχόμενο της συνομιλίας. Ωστόσο, κύκλοι που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά ανέφεραν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ως όρο στον Γ. Παπανδρέου για τη συμμετοχή της Ν.Δ. σε κυβέρνηση συνεργασίας την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία [περισσότερα, εδώ].
Σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι αυτός πρωθυπουργός. Φέρεται να ξεκαθάρισε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας, είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του και να κάνει τη δουλειά του, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Οι δύο πλευρές επιδόθηκαν στη συνέχεια σε "πινγκ πονγκ" διαβουλεύσεων, προκειμένου να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία.
Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τηνΑλέκα Παπαρήγα εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΚΚΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση στο μεσοπρόθεσμο και συζήτησε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Εισέπραξε την άρνηση του ΚΚΕ, το οποίο ζητάει προσφυγή στις κάλπες [περισσότερα, εδώ].
To απόγευμα, η γ.γ. του κομμουνιστικού κόμματος γνωστοποίησε ότι θα μιλήσει το απόγευμα της Πέμπτης σε ανοιχτή συγκέντρωση, στην Ομόνοια [περισσότερα, εδώ].
Το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ σχολίασε τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι "οι κινήσεις εντυπωσιασμού, κενές περιεχομένου, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα" [περισσότερα, εδώ].
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε το αίτημα του για πρόωρες εκλογές [περισσότερα, εδώ]. Στη συνέχεια σχολίασε τα σενάρια συγκυβέρνησης, αναφέροντας ότι η ευόδωσή τους θα αποτελεί «ωμή δημοκρατική εκτροπή» [περισσότερα, εδώ].
Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε μαζί του πριν επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του γνωστοποίησε την πρόθεσή του "να προχωρήσει σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πρόσθεσε ότι θα προσέλθει σε μια τέτοια συνάντηση, επειδή πιστεύει ότι "ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος".
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Συμμαχία, ηΝτόρα Μπακογιάννη συμφώνησε με την ανάγκη συναίνεσης και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που δεν θα εξασφαλισθεί θα πρέπει να γίνουν εκλογές.
Η συνάντηση με Παπούλια
Τις ραγδαίες εξελίξεις πυροδότησε η έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού, το μεσημέρι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο και απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή και στιγμή κρίσιμων αποφάσεων. Συμφώνησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι απαιτείται "πανεθνική προσπάθεια" και επανέλαβε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
"Όπως ξέρετε, πιστεύω και θεωρώ ότι είναι και ευεργετική για τα συμφέροντα της χώρας η εθνική συνεννόηση. Εγώ, ακόμα και σήμερα, είμαι σε επαφή και επικοινωνώ με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση", πρόσθεσε.
"Από την άλλη πλευρά, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και εμείς έχουμε, και εγώ έχω, επίγνωση των ευθυνών των δικών μου, της Κυβέρνησής μου, απέναντι στον Ελληνικό λαό και απέναντι στη χώρα. Και γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση, εμείς θα προχωρήσουμε με αυτό το αίσθημα ευθύνης για τις απαραίτητες αποφάσεις, για να βγει η χώρα από την κρίση", κατέληξε στη δήλωσή του.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα. Κατά την έξοδό του, ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις. Σύμφωνα με το περιβάλλον του προτίθεται να απευθυνθεί στο λαό εντός της ημέρας.
Όργιο φημών
Η έιδηση της συνάντησης Παπανδρέου-Παπούλια είχε προκαλέσει από το βράδυ της Τρίτης έξαρση της φημολογίας.

Στις συναντήσεις που είχαν προηγηθεί τις περασμένες εβδομάδες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε είχε ενημερωθεί από την πρωθυπουργό για τις εξελίξεις των συμβουλίων κορυφής της Ε.Ε. ή για την πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να πραγματοποιήσει συνάντηση κορυφής με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.Τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας είδαν σενάρια περί νέας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αντ. Σαμαρά, ως μια ύστατη προσπάθεια επίτευξης της συναίνεσης στο Μεσοπρόθεσμο. Ωστόσο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τονίζουν πως μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε ουσιαστικό νόημα, από τη στιγμή που το Μεσοπρόθεσμο έχει κατατεθεί στη Βουλή από τη περασμένη Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου