Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Financial Times «Πράξη οικονομικού βανδαλισμού το Μεσοπρόθεσμο»


από την Ημερησία




«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα έχουν δίκιο αν καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», υποστηρίζει στο χθεσινό φύλλο των Financial Times ο Wolfgang Munchau. Ο Βρετανός αρθρογράφος ξεκαθαρίζει ότι μέχρι προ λίγων εβδομάδων θα τασσόταν αναφανδόν υπέρ της ψήφισης, καθώς «εάν εγκριθούν τα μέτρα λιτότητας Ε.Ε. και ΔΝΤ θα συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια», ενώ σε αντίθετη περίπτωση «θα χρειαστούν ακόμη χειρότερα μέτρα, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πρωτογενές έλλειμμα». Επιπλέον, «μία άτακτη χρεοκοπία θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και θα ανάγκαζε την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ».

Πρόκληση 
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όμως, άλλαξαν γνώμη στον κ. Munchau, που χαρακτηρίζει τα τελευταία μέτρα «πολιτική πρόκληση και πράξη οικονομικού βανδαλισμού, που ίσως καταστρέψει τη συνολική διαδικασία επίλυσης της κρίσης». Επισημαίνει, δε, ότι «αν και η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική προσαρμογή, θα ήταν λάθος να της στερήσουμε τη δυνατότητα πολιτικών ελιγμών». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, «τα νέα μέτρα λιτότητας ενισχύουν τη θέση του κ. Σαμαρά, ο οποίος είναι αντίθετος με αυτά, υποστηρίζοντας πως η λιτότητα σκοτώνει την οικονομία, και ότι η Ελλάδα χρειάζεται ώθηση για να επιστρέψει στην ανάπτυξη».
Σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο της βρετανικής εφημερίδας, «είναι δύσκολο να αντικρούσει κανείς το επιχείρημα του κ. Σαμαρά κατά της λιτότητας». Πλην όμως, «η μεγαλύτερη προτεραιότητα των Γερμανών, Ολλανδών, και Φινλανδών πολιτικών είναι να μειώσουν το κόστος του προγράμματος» και γι΄ αυτό «θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για το επόμενο δάνειο τις αβέβαιες απολαβές από τις ιδιωτικοποιήσεις και όχι τη μείωση του χρέους». Ο κ. Munchau προβλέπει, μάλιστα, ότι «οποιαδήποτε μείωση των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις θα δημιουργήσει οικονομικό χάσμα και τότε θα ζητηθεί από την Ελλάδα να καλύψει το χάσμα με ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα - μια στρατηγική ριψοκίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη».
Στη βάση αυτή, ο κ. Munchau θεωρεί λογικό «που οι Ελληνες αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας», τα οποία θα αποδεχθούν «μόνο εάν συνοδεύονται από προοπτική εξόδου από την κρίση». Αντί αυτής, όμως, Ε.Ε. και ΔΝΤ επαναλαμβάνουν το λάθος «που έκαναν την πρώτη φορά, υποτιμώντας τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη».
Συνδυασμός 
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος των FT υποστηρίζει ότι «ο συνδυασμός του «χλιαρού» προγράμματος στήριξης και του δογματισμού αποτελεί λόγο για να οδηγηθεί το Κοινοβούλιο στην καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο με τη σημερινή του μορφή δύσκολα στέκει από πολιτικής, οικονομικής, και ηθικής πλευράς». Ως μόνο λόγο υπερψήφισης πλέον, ο κ. Munchau θεωρεί την αναβολή της ελληνικής χρεοκοπίας για το 2012, οπότε αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. «Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώνει τις επιλογές των Ελλήνων σε δύο: χρεοκοπία τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο».
Ακόμα και αν η κυβέρνηση επιτύχει να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο «θα είναι επειδή άσκησε πιέσεις και όχι λόγω των επιχειρημάτων της». Οσο για την αξιωματική αντιπολίτευση «το πρόβλημα με τη θέση του κ. Σαμαρά είναι ότι η ψήφος κατά της λιτότητας θα προκαλέσει στο άμεσο μέλλον μεγαλύτερη λιτότητα» και γι΄ αυτό «πρέπει να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρει το δρόμο της χωρίς οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό». Και το άρθρο καταλήγει: «Το Κοινοβούλιο καλείται να επιλέξει μεταξύ ενός ψέματος και μίας καταστροφής - Ε.Ε. και ΔΝΤ δεν θα έπρεπε ποτέ να οδηγήσουν την Ελλάδα σ΄ αυτήν τη θέση».
Επιμέλεια: Βασιλική Σακκάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου