Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σχέδιο έκτακτου δανεισμού αν απορριφθεί το μεσοπρόθεσμο από τη Βουλή


από την Ημερησία




H Διεθνής Ένωση Τραπεζών (IIF) δήλωσε τη Δευτέρα ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες της Ρώμης για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους.
Στη συνάντηση της Ρώμης συμμετείχαν αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών ευρωπαϊκών χωρών καθώς και άλλοι παράγοντες, συμπλήρωσε η IIF.

Παράλληλα, πηγές υποστήριζαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, για την περίπτωση που η ελληνική βουλή απορρίψει αργότερα αυτήν την εβδομάδα τα μέτρα λιτότητας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Η χρηματοδότηση θα καλύπτει τα 12 δισ. που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει την άμεση χρεωκοπία. Αφού απορρίφθηκε η λύση χρηματοδότησης-γέφυρας (bridging loan) από την ΕΕ, η πιθανότερη επιλογή θα είναι η παροχή ρευστότητας από μία απροσδιόριστη «τρίτη πλευρά».
«Το βρίσκω δύσκολο να μη βρεθεί τράπεζα ή οργανισμός για να δώσει ακόμα ένα δάνειο στην Ελλάδα», είπε η πηγή. «Με τους σωστούς όρους, θα συμβεί».
Παράλληλα, στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες της γαλλικής πρότασης για εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με την πρόταση, το σχέδιο καλύπτει τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2011-2014. Oι τράπεζες που μπαίνουν στη ρύθμιση δεν θα εμφανίζουν τα νέα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό τους αλλά θα αποκτούν μερίδιο σε εταιρία ειδικού σκοπού που θα ιδρυθεί για την περίσταση.
Για κάθε ευρώ ελληνικού χρέους που θα μετακυλίεται, οι τράπεζες θα λαμβάνουν 30 σεντς σε ρευστό. Από τα υπόλοιπα 70 σεντς, η εταιρία ειδικού σκοπού θα επενδύει τα 50 σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα και 20 σε χρεόγραφα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupons) ανάλογης διάρκειας, με την κορυφαία επενδυτική αξιολόγηση, «ΑΑΑ».
Οι όροι αυτοί αποτελούν υπόθεση εργασίας και μπορεί να αλλάξουν. Το Παρίσι φέρεται να θεωρεί πως είναι δυνατόν το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) της 3ης Ιουλίου να συμφωνήσει στο σχέδιο επί της αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου