Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σε ορίζοντα 30ετίας η επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, εκτιμά ο Άξελ Βέμπερ


από το In.Gr

Ο Άξελ Βέμπερ


Την εκτίμηση ότι για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους θα απαιτηθούν τουλάχιστον 30 χρόνια και δεν αρκούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα στην προσεχή πενταετία εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Άξελ Βέμπερ.

Μιλώντας στην Wall Street Journal, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την αποχώρησή από την Bundesbank και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο τέλος του Απριλίου, ο Βέμπερ δήλωσε ότι η απάντηση της Ευρώπης στην ελληνική κρίση έχει μέχρι σήμερα εστιασθεί στις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης και δεν προσφέρει στη χώρα μια αξιόπιστη, μακροχρόνια λύση αντιμετώπισης του αυξανόμενου χρέους.

«Υπάρχουν, δυστυχώς, μόνο πολύ περιορισμένες επιλογές: Είτε η αδυναμία πληρωμής του χρέους ή το κούρεμα ή η εγγύηση για το οφειλόμενο ποσό του ελληνικού χρέους» τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, προσθέτοντας πως η σημερινή αποσπασματική προσέγγιση των επαναλαμβανόμενων προγραμμάτων βοήθειας οδηγεί αναπόφευκτα στην τελευταία λύση.

Ο ίδιος είπε πως το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και δεν προκλήθηκε από το κοινό νόμισμα, ενώ υπογράμμισε πως θα απαιτηθούν ίσως περισσότερα από 30 χρόνια για την επίλυση του και όχι τρία έως πέντε έτη. «Τα μέτρα που η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει για να επιλύσει αυτό το ζήτημα είναι πολύ πιο βαθιά και δεν επαρκούν τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια ρευστότητας» τόνισε.


Ο Βέμπερ είπε ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που δέχονται διασώσεις πρέπει να υποχρεωθούν να περιλαμβάνουν στις μελλοντικές ρήτρες των συμβάσεων ομολόγων που εκδίδουν την αναφορά ότι οι επενδυτές θα φέρουν αυτόματα ζημίες, εάν μια χώρα υπαχθεί σε σχέδιο διάσωσης.

Τέλος, ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας υποστήριξε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει το ρόλο της στη νομισματική πολιτική και να μην εμπλακεί στη δημοσιονομική πολιτική.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου